Ιστοσελίδα Μάριου Δημόπουλου

Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΛΙΟΑυτό το μέταλλο είναι σημαντικό για ένα υγιές νευρικό σύστημα και για ένα υγιές καρδιακό ρυθμό. Βοηθά στην πρόληψη του εγκεφαλικού, στην κατάλληλη συστολή των μυών και εργάζεται με το νάτριο για τον έλεγχο της ισορροπίας των σωματικών υγρών. Το κάλιο είναι σημαντικό για χημικές αντιδράσεις μέσα στα κύτταρα και βοηθά στη διατήρηση σταθερής πίεσης του αίματος και στη μεταφορά ηλεκτροχημικών ωθήσεων. Μια επιθεώρηση του 1997 παλαιότερων μελετών έδειξε ότι η χαμηλή πρόσληψη καλίου μπορεί να είναι σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη υπέρτασης. Το κάλιο επίσης ρυθμίζει τη μεταφορά συστατικών μέσα από τις κυτταρικές μεμβράνες. Αυτή η λειτουργία του καλίου έχει φανεί ότι μειώνεται με την ηλικία, κάτι που μπορεί να είναι υπεύθυνο για μερικές από τις κυκλοφορικές βλάβες, τον λήθαργο και την αδυναμία που έχουν οι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Μαζί με το μαγνήσιο, το κάλιο βοηθά στην πρόληψη των λίθων οξαλικού ασβεστίου των νεφρών.
Συμπτώματα έλλειψης καλίου περιλαμβάνουν αφύσικη ξηρότητα δέρματος, ακμή, κρυολογήματα, δυσκοιλιότητα, κατάθλιψη, διάρροια, μειωμένη λειτουργία αντανακλαστικών, οίδημα, νευρικότητα, ανικανοποίητη δίψα, αυξομοιώσεις στον ρυθμό της καρδιάς, μη ανοχή στη γλυκόζη, αϋπνία, μυϊκή  κόπωση και αδυναμία, ναυτία και εμετό, περιοδικούς πονοκεφάλους, πρωτεϊνουρία και κατακράτηση νατρίου.
Διατροφικές πηγές καλίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ψάρι, φρούτα, όσπρια, κρέας, γαλοπούλα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Υψηλές ποσότητες βρίσκονται στα βερίκοκα, στα αβοκάντο, στις μπανάνες, στα φασόλια lima, στη μελάσα, στη μαγιά μπύρας, στο καστανό ρύζι, στους χουρμάδες, στα φύκια, στα αποξηραμένα φρούτα, στους ξηρούς καρπούς, στις πατάτες, στις σταφίδες, στο σπανάκι, στη χειμερινή κολοκύθα, στο πίτουρο σταριού, στις γλυκοπατάτες και στο γιαούρτι. Βότανα τα οποία περιέχουν κάλιο είναι το catnip, το hops (λυκίσκος), το horsetail, το nettle (τσουκνίδα), το plantain, το red clover (κόκκινο τριφύλλι), το sage (φασκόμηλο) και το skullcap.
Οι νεφρικές παθήσεις, η διάρροια και η χρήση διουρητικών ή καθαρτικών διαταράσσει τα επίπεδα καλίου. Ο καπνός και η καφεΐνη μειώνουν την απορρόφηση καλίου. Η χρήση μεγάλων ποσοτήτων του licorice (γλυκόριζα) για μεγάλη χρονική περίοδο μπορεί να αδειάζει την παροχή καλίου στο σώμα.
Το κάλιο χρειάζεται για την έκκριση ορμονών. Η έκκριση των ορμονών του στρες προκαλεί μείωση στην αναλογία καλίου προς νάτριο μέσα και έξω από τα κύτταρα. Ως αποτέλεσμα, το στρες αυξάνει τις απαιτήσεις καλίου στο σώμα.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου