Ιστοσελίδα Μάριου Δημόπουλου

Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2013

ΠΥΡΙΤΙΟ




Το πυρίτιο (silicon) είναι το δεύτερο πιο άφθονο στοιχείο στον πλανήτη (το οξυγόνο είναι το πρώτο). Είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό του κολλαγόνου για τα οστά και τους συνδετικούς ιστούς, για υγιή νύχια, δέρμα και μαλλιά, και για την απορρόφηση ασβεστίου στα πρώτα στάδια του σχηματισμού των οστών. Χρειάζεται για τη διατήρηση ελαστικών αρτηριών και παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της καρδιαγγειακής ασθένειας. Το πυρίτιο εξουδετερώνει τις επιδράσεις του αλουμινίου στο σώμα και είναι σημαντικό στην πρόληψη της ασθένειας του Αλτσχάιμερ και της οστεοπόρωσης. Διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και αναχαιτίζει τη διαδικασία του γήρατος στους ιστούς. Τα επίπεδα του πυρίτιου μειώνονται με την ηλικία, έτσι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες.
Τροφές που περιέχουν πυρίτιο είναι το alfalfa (τριφύλλι), τα παντζάρια, το καστανό ρύζι, το πίτουρο ρυζιού, το βότανο horsetail (ιππουρίς η αρουραία, ουρά του αλόγου), η γλυκιά πιπεριά, τα φασόλια σόγιας, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
Το πυρίτιο βρίσκεται συχνά στη μορφή silica, ενός συνδυασμού πυριτίου και οξυγόνου, γνωστού επίσης ως διοξείδιο του πυριτίου (Si02). Μια μορφή πυριτίου που ονομάζεται silicic acid (στην πραγματικότητα, orthosilicic acid ή OSA), είναι εξαιρετικά απορροφήσιμη και χρήσιμη ως μεταφορέας πυριτίου στο σώμα. Τα μέταλλα βόριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και κάλιο χρειάζονται για την αποτελεσματική αξιοποίηση του πυριτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου