Ιστοσελίδα Μάριου Δημόπουλου

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΝΑΤΡΙΟ



Το νάτριο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση σωστής ισορροπίας νερού και pH αίματος. Χρειάζεται επίσης για τη λειτουργία του στομάχου, των νεύρων και των μυών. Αν και η έλλειψη νατρίου είναι σπάνια – οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν επαρκή (ή και υπερβολικά) επίπεδα νατρίου στο σώμα τους – μπορεί να συμβεί. Αυτή η κατάσταση είναι πολύ πιθανό να προσβάλει ανθρώπους που παίρνουν διουρητικά για υπέρταση, ιδιαίτερα αν ταυτόχρονα ακολουθούν χαμηλές σε νάτριο δίαιτες.
Μερικοί ειδικοί εκτιμούν ότι το 20% των ηλικιωμένων που παίρνουν διουρητικά έχουν έλλειψη νατρίου. Σε μερικές περιπτώσεις ασθενειών όπως στην ινομυαλγία, οι μελέτες έχουν δείξει ότι μέτριες ποσότητες νατρίου μπορεί να είναι χρήσιμες. Συμπτώματα έλλειψης νατρίου περιλαμβάνουν κοιλιακές κράμπες, ανορεξία, σύγχυση, αφυδάτωση, κατάθλιψη, ζαλάδα, κόπωση, φούσκωμα, παραισθήσεις, πονοκέφαλο, ταχυκαρδία, εξασθενημένη αίσθηση της γεύσης, λήθαργο, υπόταση, εξασθένιση της μνήμης, μυϊκή αδυναμία, ναυτία και εμετό, φτωχό συντονισμό, επαναλαμβανόμενες μολύνσεις, κρίσεις επιληψίας και απώλεια βάρους. Υπερβολική πρόσληψη νατρίου μπορεί να προκαλέσει οίδημα, υπέρταση, έλλειψη καλίου και ασθένεια του ήπατος και των νεφρών.
Όλες σχεδόν οι τροφές περιέχουν κάποια ποσότητα νατρίου.
Μια σωστή ισορροπία καλίου και νατρίου είναι απαραίτητη για καλή υγεία. Λόγω του ότι πάρα πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα νατρίου, χρειάζονται περισσότερο κάλιο. Μια ανισορροπία νατρίου και καλίου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου