Ιστοσελίδα Μάριου Δημόπουλου

Δευτέρα, 5 Μαΐου 2014

ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ

Γνωρίζω ότι πολλοί χορτοφάγοι και vegans θα ενοχληθούν από αυτή τη συνέντευξή μου, αλλά τα πορίσματα της επιστημονικής μου έρευνας έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των χορτοφάγων και των vegans. Φυσικά, συμβουλεύω και χορτοφάγους και vegans πώς να κάνουν τη διατροφή τους και τι διατροφικά συμπληρώματα να λαμβάνουν, ώστε να μην έχουν κάποια διατροφική έλλειψη.Η ΑΝΟΗΣΙΑ
ΤΗΣ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑΣ


Όχι μόνο δέν είναι υγιεινή,
όπως φημολογείται,
αλλά μπορεί να καταστεί
πολύ επιβλαβής γιά την ανθρώπινη υγεία

Τα παραμύθια περί σόγιας, ζέας,
καθώς και τα δήθεν οφέλη
τής μεσογειακής διατροφής

Μιλάει στην «Ελεύθερη Έρευνα»
ο διατροφολόγος κ. Μάριος Δημόπουλος


Έγραψε στις 25.04.2014 ο/η: Λάζαρης Γιάννης

Επιστροφή

 • Ο άνθρωπος στην εξέλιξή του εδώ και εκατομμύρια χρόνια, ήταν ένα παμφάγο ζώο, κυνηγός και τροφοσυλλέκτης, συντηρούμενος με φρέσκο κρέας καθημερινά -απόλυτα απαραίτητο γιά τη διατροφή του- και φυτικές τροφές, όπως άγρια λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς.
 • Τις τελευταίες δεκαετίες έχει διαδοθεί η χορτοφαγία, ενώ παράλληλα δαιμονοποιήθηκε η κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων, στα οποία -υποστηρίζεται- ότι δήθεν οφείλονται οι περισσότερες σύγχρονες ασθένειες τού δυτικού κόσμου (καρκίνος, καρδιοαγγειακά κ.ά).
 • Η απόρριψη τού κρέατος από τη διατροφή μας όμως, είναι ένα τεράστιο λάθος, που κάνουν οι χορτοφάγοι. Οι ασθένειες τής εποχής μας οφείλονται κυρίως στο περιβάλλον, στην έλλειψη σωματικής άσκησης και στην κατανάλωση -όχι κρέατος, αλλά- κακής ποιότητας κρέατος, καθώς και στην ταχεία εξάπλωση στον 20ο αιώνα επεξεργασμένων, συσκευασμένων, πλούσιων σε θερμίδες, αλλά φτωχών σε θρεπτικά συστατικά προμαγειρεμένων τροφών, χαμηλών σε λίπος και ελεύθερων από χοληστερίνη ψευδοτροφών, που εγκρίθηκαν από τις αρχές υγείας των δυτικών χωρών και γέμισαν την αγορά.
 • Όχι μόνο δέν είναι υγιεινή η χορτοφαγία, όπως φημολογείται, αλλά μπορεί να καταστεί και επιβλαβής γιά την ανθρώπινη υγεία. Οι χορτοφάγοι, οι οποίοι στερούν από τον οργανισμό τους τα απόλυτα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία τού κρέατος, είναι αυτοί, που κυρίως παρουσιάζουν στις μέρες μας πολλαπλά προβλήματα (αναιμίες, ατονίες, καρκίνους κ.λπ.).
Γιά όλα αυτά, καθώς και γιά διάφορους άλλους διατροφικούς μύθους, όπως τής μεσογειακής διατροφής, τής σόγιας, τής ζέας, τής χριστιανικής νηστείας κ.ά. μίλησε στην «Ελεύθερη Έρευνα» ο γνωστός διατροφολόγος κ. Μάριος Δημόπουλος, σε αποκλειστική συνέντευξη, που μας παραχώρησε.
Ο κ. Δημόπουλος εκπαιδεύεται γιά απόκτηση πτυχίου Doctor of Naturopathy.Είναι μέλος τού American Council of Applied Clinical Nutritionκαι απόφοιτος τού Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει εκπαιδευτεί στη Φυσική Ιατρική στα:
British Institute of Homeopathy (New Jersey, USA),
Clayton College of Natural Health (Alabama, USA),
Trinity College of Natural Health (Indianapolis, USA) και
International Society of Homotoxicology, Baden-Baden, Germany.

Είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων για φυσικές θεραπείες και διατροφή.

Περισσότερες πληροφορίες γιά θέματα υγείας
μπορείτε να βρείτε στα ιστολόγια τού Μάριου Δημόπουλου:

http://orthomoriakiiatriki.blogspot.gr
http://orthomolecular-nutritional-medicine.blogspot.gr.

Βιβλία τού συγγραφέα, που έχουν παρουσιαστεί στην «Ελεύθερη Έρευνα»:Χοληστερίνη: Ένας σύγχρονος μύθος
Φυσικές μέθοδοι αντιμετώπισης τού καρκίνου

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ
ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

«Ε.Ε.»: Τί υποστηρίζουν οι χορτοφάγοι;

- Οι οπαδοί τής χορτοφαγίας υποστηρίζουν, ότι ο άνθρωπος δέν είναι ένα παμφάγο ζώο, αλλά ότι είναι χορτοφάγο κι ότι το κρέας και τα ψάρια είναι παρά φύση τροφές γι’ αυτόν. Υποστηρίζουν επίσης, ότι ένα κρεοφαγικό διαιτολόγιο αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να προσβληθούμε από καρκίνο, καρδιοπάθειες και άλλες χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες. Γι’ αυτό άλλωστε, οι χρόνιες αυτές ασθένειες θεωρούνται ασθένειες του δυτικού πολιτισμού.
Πιστεύουν, ότι με την κατανάλωση κρέατος ζώων λαμβάνουμε και την αρνητική ενέργεια και τον φόβο των ζώων την στιγμή, που σφαγιάζονται. Πολλοί χορτοφάγοι αισθάνονται ανώτεροι ηθικά ή πνευματικά από τους κρεατοφάγους και ισχυρίζονται, ότι αν οι άνθρωποι δέν έτρωγαν κρέας οι κοινωνίες θα ήταν ειρηνικές και οι πόλεμοι θα εξέλειπαν.

Αρκετοί άνθρωποι αποκλείουν μόνο το κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι από τη διατροφή τους, αλλά καταναλώνουν άλλες ζωικές τροφές, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Αυτοί είναι οι λεγόμενοι χορτοφάγοι (vegetarians). Άλλοι όμως, αποκλείουν κάθε ζωική πηγή από το διαιτολόγιό τους. Αυτοί αποκαλούνται vegans.

«Ε.Ε.»: Εσείς πιστεύετε, ότι η χορτοφαγία είναι υγιεινή, όπως διατείνονται οι θιασώτες της;

- Όχι μόνο δέν είναι υγιεινή, όπως φημολογείται, αλλά μπορεί να καταστεί επιβλαβής γιά την ανθρώπινη υγεία. Η χορτοφαγία έχει πολλαπλά προβλήματα. Ο ίδιος ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με τη διατροφολογία πριν δέκα χρόνια ως υποστηρικτής τής χορτοφαγίας, αλλά στην πορεία διαπίστωσα, πως μιά τέτοια δίαιτα έχει πολλά αρνητικά. Οι χορτοφάγοι και ιδιαίτερα οι vegans δέν μπορούν να λαμβάνουν τα βασικά αμινοξέα μέσω μιάς χορτοφαγικής δίαιτας, διότι οι φυτικές πηγές δέν έχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα γιά τη σύνθεση των πρωτεϊνών, όπως συμβαίνει με τις ζωικές πηγές.

Οι χορτοφάγοι όμως, διατείνονται, ότι υπάρχουν υπερτροφές, όπως η σπιρουλίνα και η χλωρέλλα, που είναι θαλάσσια άλγη, καθώς και το αλφάλφα (τριφύλλι), που περιέχουν όλα τα βασικά αμινοξέα και θεωρούνται πιό υγιεινά από τις ζωικές τροφές, διότι περιέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και χλωροφύλλη. Το θέμα όμως είναι, ότι οι τροφές αυτές δέν λαμβάνονται αυτούσιες, αλλά σε μορφή διατροφικών συμπληρωμάτων.

Οι άνθρωποι τα παλαιότερα χρόνια δέν είχαν πρόσβαση σε τέτοιου είδους υπερτροφές, οπότε δέν ευσταθεί η άποψη των χορτοφάγων, ότι δήθεν η χορτοφαγία ήταν κατάλληλη γιά την εξέλιξη τού ανθρώπινου είδους.

Οι χορτοφάγοι υποστηρίζουν, ότι ο άνθρωπος ήταν στην αρχή χορτοφάγος και αναγκάστηκε να φάει κρέας, λόγω των παγετώνων. Βέβαια, ούτε αυτή η άποψη των χορτοφάγων ευσταθεί, όπως αποδεικνύει η επιστήμη τής παλαιοανθρωπολογίας. Η βασική τροφή τού προϊστορικού ανθρώπου ήταν το κρέας και οι άγριες ρίζες. Ο προϊστορικός άνθρωπος αν τρεφόταν μόνο με χόρτα δέν θα μπορούσε να λάβει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, κάτι, που ήταν απαραίτητο γιά την ανάπτυξη τού εγκεφάλου του.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες ανακάλυψαν, ότι ο συνδυασμός ορισμένων φυτικών τροφών μεταξύ τους, όπως γιά παράδειγμα ρυζιού και οσπρίων στο ίδιο γεύμα, μπορεί να μας προμηθεύσει με όλα τα βασικά αμινοξέα. Αυτό είναι σωστό, αλλά θα πρέπει να τονιστεί, ότι τα δημητριακά και τα όσπρια μαζί με τα γαλακτοκομικά μπήκαν στην διατροφή τού ανθρώπου τα τελευταία 9.000 χρόνια με τη νεολιθική εποχή.

Κατά την παλαιολιθική εποχή ο άνθρωπος ήταν κυνηγός και τρεφόταν με ζώα, που σκότωνε, με χορταρικά και με καρπούς. Άρα δέν θα μπορούσε να επιβιώσει το ανθρώπινο είδος κατά την παλαιολιθική εποχή μόνο με χόρτα και καρπούς.

«Ε.Ε.»: Μπορείτε να μας χαρτογραφήσετε το ιστορικό τής εξέλιξης τής διατροφής τού ανθρώπου;


- Γιά σχεδόν 2,4 εκατομμύρια χρόνια, οι άνθρωποι ζούσαν ως κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες συντηρούμενοι με φρέσκο κρέας και φυτικές τροφές, όπως άγρια λαχανικά, φρούτα, μούρα και ξηρούς καρπούς.

Γύρω στα 10.000 χρόνια πριν, η ανθρώπινη ιστορία άλλαξε ριζικά με την λεγόμενη  αγροτική επανάσταση. Ο ακριβής λόγος γιά τη στροφή τού ανθρωπίνου είδους στη γεωργία είναι ακόμα πηγή συζήτησης, αλλά ένας συνδυασμός γρήγορης αύξησης πληθυσμού και μειωμένης διαθεσιμότητας άγριου κυνηγιού, λόγω κλιματικών αλλαγών φαίνεται να είναι η πιό πιθανή αιτία.

Με την υιοθέτηση τής γεωργίας, η ανθρώπινη διατροφή υπέστη μιά μαζική και θεμελιώδη αλλαγή σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, από μιά διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνη βασισμένη σε κρέατα και άγρια λαχανικά σε μιά διατροφή υψηλή σε υδατάνθρακες βασισμένη σε δημητριακά - πηγή τροφής, που ήταν ξένη στον ανθρώπινο πεπτικό σωλήνα.

Αν τα δημητριακά ήταν πολύ πιό υγιεινή τροφή από το κρέας, όπως οι αρχές υγείας και οι διαιτολόγοι επανειλημμένα μας λένε, τότε η στροφή σε δίαιτα βασισμένη στα δημητριακά κατά τη διάρκεια της έναρξης τής αγροτικής επανάστασης θα έπρεπε να συνοδευόταν από σημαντική βελτίωση στην υγεία και στη μακροζωία.

Τα αρχαιολογικά δεδομένα όμως, δείχνουν ακριβώς το αντίθετο: οι κοινωνίες, που εγκατέλειψαν τη βασισμένη σε κρέας δίαιτα και υιοθέτησαν τα δημητριακά είχαν χαρακτηριστική μείωση στο ανάστημα, μείωση τού μέσου χρόνου ζωής, αύξηση τής παιδικής θνησιμότητας, αυξημένη συχνότητα μολυσματικών ασθενειών, αυξημένη εμφάνιση αναιμίας από έλλειψη σιδήρου, αυξημένη συχνότητα ασθενειών των οστών και αύξηση των ποσοστών τής τερηδόνας και των βλαβών στο σμάλτο των δοντιών.

Αντί η στροφή από τη κυνηγο-τροφοσυλλεκτική δίαιτα σε μιά δίαιτα βασισμένη στα δημητριακά να αποτελέσει ενίσχυση τής υγείας συνοδεύτηκε από παρακμή στην ποσότητα και ποιότητα της ζωής.

Μετά την αρχή τής γεωργίας θα περάσουν δέκα χιλιετίες, προτού η ανθρώπινη δίαιτα υποστεί ξανά τέτοιες δραματικές και θεμελιώδεις αλλαγές. Τελικά, το πρώτο νέο σοκ στην ανθρώπινη υγεία συνέβη 150 χρόνια πριν, με την έναρξη τής βιομηχανικής επανάστασης, όπου νέες τεχνολογίες επέτρεψαν την ευρεία παραγωγή ζάχαρης, ραφιναρισμένου αλευριού και ραφιναρισμένων φυτικών ελαίων.

Αυτό ακολουθήθηκε από την ταχεία εξάπλωση στον 20ο αιώνα επεξεργασμένων, συσκευασμένων, πλούσιων σε θερμίδες, αλλά φτωχών σε θρεπτικά συστατικά προμαγειρεμένων τροφών. Κατά τη διάρκεια τού τελευταίου μισού τού 20ου αιώνα, η κατανάλωση αυτών των άδειων σε θρεπτικά συστατικά τροφών αυξήθηκε και οι αρχές υγείας ξεκίνησαν την «επανάσταση τής χοληστερίνης». Οι υγιεινές ζωικές τροφές, όπως τα κρέατα και τα αυγά έγιναν αντικείμενο φανατικής επίκρισης, λόγω τού «επιβλαβούς» περιεχόμενού τους σε κορεσμένο λίπος, ενώ οι χαμηλές σε λίπος και ελεύθερες από χοληστερίνη ψευδοτροφές, που εγκρίθηκαν από τις αρχές υγείας, γέμισαν την αγορά.

Η κατανάλωση αυτών των ψευτοϋγιεινών τροφών μαζί με την αυξημένη φυσική δραστηριότητα όχι μόνο δέν πρόλαβε την πτώση τής συχνότητας καρδιαγγειακής ασθένειας, που θα έπρεπε να ήταν αποτέλεσμα τής μείωσης τού καπνίσματος, αλλά τουναντίον δημιούργησε τον μεγαλύτερο αριθμό παχύσαρκων και διαβητικών ατόμων, που ο κόσμος έχει ποτέ δει. (Σ.σ. Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Χοληστερίνη: Μιά σύγχρονη ιατρική απάτη και Επικίνδυνα τα φάρμακα μείωσης τής χοληστερίνης).
Ο λόγος, που στις μέρες μας είναι πολύ αυξημένα τα ποσοστά παχυσαρκίας, δέν είναι η κατανάλωση κρέατος, όπως ισχυρίζονται οι χορτοφάγοι, αλλά η κατανάλωση πλήθους διατροφικών σκουπιδιών, υπερβολικής ποσότητας υδατανθράκων (κυρίως δημητριακών), ζάχαρης καθώς και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Ως αποτέλεσμα τής αγροτικής και βιομηχανικής επανάστασης, οι άνθρωποι τώρα αντλούμε το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων μας από τροφές, που ήταν ξένες στον ανθρώπινο πεπτικό σωλήνα γιά το 99,7% της εξελικτικής μας ιστορίας.

Οι αμερικανοί, γιά παράδειγμα, λαμβάνουν τα τρία τέταρτα των θερμίδων τους από τροφές, που δέν υπήρχαν κατά τη διάρκεια τής παλαιολιθικής εποχής συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών (22% των θερμίδων), των πατατών (3%), τής ζάχαρης και άλλων γλυκαντικών (18%), φυτικών ελαίων (17%), γαλακτοκομικών προϊόντων (11%) και αλκοολούχων ποτών (4%).

Ενώ οι γεμάτες σε θρεπτικά συστατικά τροφές, όπως τα κρέατα, τα αυγά, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα θαλασσινά, που κάποτε μας προμήθευαν όλες μας τις θερμίδες, τώρα μας παρέχουν μόνο το 20% τής καθημερινής μας πρόσληψης ενέργειας.

Πρόβλημα αποτελεί η κατανάλωση κακής ποιότητας κρέατος, γεμάτου ορμόνες και αντιβιοτικά. Αντίθετα, η κατανάλωση καλής ποιότητας κρέατος, δέν είναι επιβλαβής, όπως υποστηρίζουν οι χορτοφάγοι, αλλά εξαιρετικά επωφελής γιά τον οργανισμό μας. Το βιολογικό κρέας δέν περιέχει ορμόνες και αντιβιοτικά, ενώ το κρέας από ζώα ελευθέρας βοσκής, που τρέφονται με γρασίδι και όχι δημητριακούς σπόρους, περιέχει περισσότερα ωμέγα 3 και λιγότερα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, άρα δέν προκαλεί συστημική φλεγμονή στο σώμα, που προκαλούν οι φυτικές τροφές, οι οποίες περιέχουν μεγάλη ποσότητα ωμέγα 6, όπως τα σπορέλαια και οι μαργαρίνες.

«Ε.Ε.»: Τί προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν οι χορτοφαγικές δίαιτες;

- Πολλά! Θα σας αναφέρω μερικά:

α. Αναιμία   
Όποιος ακολουθεί ένα χορτοφαγικό διαιτολόγιο, και ιδιαίτερα αν δέν γνωρίζει αρκετά πράγματα σχετικά με τα διατροφικά ζητήματα, κινδυνεύει από σιδηροπυρηνική αναιμία, δηλαδή αναιμία, που προκαλείται από έλλειψη σιδήρου.

Οι οπαδοί τής χορτοφαγίας ισχυρίζονται, ότι αυτό δέν είναι σωστό, διότι και οι φυτικές τροφές έχουν σίδηρο. Η αλήθεια είναι, ότι οι φυτικές τροφές έχουν λιγότερο σίδηρο απ’ ό,τι το κρέας και μάλιστα ο σίδηρος των φυτικών τροφών δέν είναι εύκολα απορροφήσιμος από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Αυτό που μας λένε, ότι αν τρώμε φακές ή σπανάκι θα έχουμε μεγάλη ποσότητα σιδήρου στον οργανισμό μας είναι μύθος. Αρκεί να αναφέρω, ότι μιά μερίδα συκώτι καλύπτει την ποσότητα σιδήρου, που χρειάζεται ο οργανισμός μας, γιά ολόκληρη την εβδομάδα.

Επιπλέον, οι χορτοφάγοι συνήθως τρώνε μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων, αφού δέν τρώνε κρέας. Η κατανάλωση μεγάλων όμως ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων από τους χορτοφάγους μπορεί να προκαλέσει σιδηροπυρηνική αναιμία, διότι το ασβέστιο και ο σίδηρος είναι ανταγωνιστές. Έχετε δει, ότι πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια τής νηστείας τού Πάσχα, και ιδιαίτερα αν κάνουν νηστεία γιά σαράντα μέρες, νιώθουν ατονία ή ορισμένοι  λιποθυμούν; Αυτό οφείλεται, στο ότι δέν τρώνε τροφές πλούσιες σε σίδηρο και παθαίνουν αναιμία.

β. Έλλειψη σε βιταμίνη Β12
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως με την χορτοφαγία και συγκεκριμένα με τις δίαιτες vegan είναι, ότι μπορεί να προκληθεί έλλειψη βιταμίνης Β12 στον οργανισμό. Οι vegans, οι οποίοι δεν τρώνε καθόλου ζωικές τροφές, μετά από μερικά χρόνια θα παρουσιάσουν σοβαρή έλλειψη βιταμίνης Β12.

Οι χορτοφάγοι, που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, νομίζουν, ότι δέν κινδυνεύουν από έλλειψη βιταμίνης Β12, διότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι καλές πηγές βιταμίνης Β12. Οι χορτοφάγοι, που τρώνε γαλακτοκομικά, μπορούν να έχουν κι αυτοί κίνδυνο, διότι κατά μέσο όρο καταναλώνουν λιγότερη από τη μισή ποσότητα τής ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας (RDA) τής βιταμίνης Β12.

Το πρόβλημα αυτό το παραδέχονται και οι ίδιοι οι guru τής vegan δίαιτας και συνιστούν σε όσους γίνονται vegan να λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β12. Παρ’ όλα αυτά, οι vegans θεωρούν τη χορτοφαγική τους δίαιτα ως την ανώτερη και την καταλληλότερη γιά το ανθρώπινο είδος. Αλλά πώς είναι δυνατόν η δίαιτα vegan να είναι η ανώτερη και καταλληλότερη διατροφή γιά τον άνθρωπο, όταν μιά τέτοια δίαιτα σου προκαλεί έλλειψη βιταμίνης Β12, μιά έλλειψη, που μπορεί να προξενήσει σοβαρά προβλήματα υγείας;

Η έλλειψη σε βιταμίνη Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Αυτή η αναιμία είναι διαφορετική από την αναιμία, που προκαλείται από έλλειψη σιδήρου. Μιά ήπια έλλειψη μπορεί να προκαλέσει μόνο ήπια συμπτώματα. Αλλά καθώς η αναιμία χειροτερεύει, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως: αδυναμία, κούραση, γρήγορο καρδιακό ρυθμό και γρήγορη αναπνοή, ωχρό δέρμα, ερεθισμένη γλώσσα, μώλωπες και αιμορραγία, συμπεριλαμβανομένης τής αιμορραγίας των ούλων, αναστατωμένο στομάχι, απώλεια βάρους, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Αν η έλλειψη δέν διορθωθεί μπορεί να καταστρέψει τα νευρικά κύτταρα. Αν αυτό συμβεί οι επιδράσεις τής έλλειψης βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν: μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα δάκτυλα τού χεριού και στα πόδια, δυσκολία στο βάδισμα, αλλαγές στη διάθεση ή κατάθλιψη, απώλεια μνήμης, αποπροσανατολισμό και άνοια.

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 στα βρέφη, αν δέν διαπιστωθεί και θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή και μόνιμη βλάβη τού νευρικού συστήματος.

Ένας συχνός μύθος στους κύκλους των χορτοφάγων και των vegans είναι, ότι η βιταμίνη Β12 υπάρχει και σε φυτικές τροφές, όπως θαλάσσια φύκια, ζυμωμένη σόγια, σπιρουλίνα και μαγιά μπύρας. Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Η Β12 είναι η μόνη βιταμίνη, που περιέχει το ιχνοστοιχείο κοβάλτιο, γι’ αυτό και αυτή η βιταμίνη ονομάζεται κοβαλαμίνη. Η κοβαλαμίνη παράγεται στο έντερο των ζώων. Τα φυτά δέν χρειάζονται Β12 κι έτσι δέν την αποθηκεύουν.

Αυτό, που περιέχουν τα θαλάσσια φύκια, η ζυμωμένη σόγια, η σπιρουλίνα και η μαγιά μπύρας, δέν είναι πραγματική Β12, αλλά ανάλογα τής Β12, που ονομάζονται κοβαμίδες, οι οποίες μπλοκάρουν την πρόσληψη τής Β12 και αυξάνουν την ανάγκη γιά αληθινή Β12. Αυτό εξηγεί γιατί συνεχώς οι μελέτες δείχνουν, ότι πάνω από το 50% των χορτοφάγων και το 80% των vegans έχουν έλλειψη Β12.

Οι επιδράσεις τής έλλειψης Β12 στα παιδιά είναι πολύ ανησυχητικές. Μελέτες έχουν δείξει, ότι τα παιδιά, που μεγαλώνουν μέχρι την ηλικία των έξη ετών με μιά δίαιτα vegan, έχουν έλλειψη Β12 πολλά χρόνια, από τότε, που αρχίζουν να προσθέτουν στη δίαιτά τους μερικά ζωικά προϊόντα.

Σε μιά μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν σημαντική σχέση ανάμεσα στα επίπεδα τής Β12 και στην απόδοση σε τεστ, που μετρούσαν την άμεση ευφυΐα και τη βραχύχρονη μνήμη με παιδιά, που ήταν πρώην vegans και είχαν χαμηλότερα σκορ απ’ ό,τι τα παιδιά, τα οποία ήταν παμφάγα.
Το έλλειμμα σε άμεση ευφυΐα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, είπαν οι ερευνητές, διότι περιλαμβάνει τη λογική σκέψη, την ικανότητα γιά επίλυση σύνθετων προβλημάτων, την αφηρημένη ικανότητα σκέψης και την ικανότητα να μαθαίνουν.

γ. Έλλειψη σε ψευδάργυρο
Οι χορτοφάγοι έχουν επίσης έλλειψη ενός σημαντικού μετάλλου, τού ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται κυρίως σε ζωικές τροφές, όπως στο ψάρι, στα πουλερικά, στον κρόκο τού αυγού και στα θαλασσινά. Οι χορτοφάγοι χρειάζονται 50% περισσότερο ψευδάργυρο από ό,τι οι μή χορτοφάγοι λόγω τής χαμηλότερης πρόσληψης ψευδαργύρου από τα δημητριακά και άλλες φυτικές τροφές.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, διότι οι χορτοφάγοι έχουν έλλειψη βιταμίνης Β12, που μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα τής ομοκυστεΐνης. Έτσι, οι χορτοφάγοι θα πρέπει να καταναλώσουν ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης Β6 και ψευδαργύρου απ’ ό,τι οι παμφάγοι. Αλλά στις φυτικές τροφές δέν υπάρχει μεγάλη ποσότητα ψευδαργύρου. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Επομένως οι χορτοφάγοι εκτός από συμπλήρωμα Β12, θα πρέπει να λαμβάνουν και συμπλήρωμα ψευδαργύρου.

Σε ορισμένες αγροτικές περιοχές τής Τουρκίας, όπου το 80% των συνολικών θερμίδων τής διατροφής τους αποτελούταν από ψωμί ολικής αλέσεως, παρουσιάστηκε πρόβλημα ανάπτυξης στα παιδιά. Αυτό οφειλόταν, στο ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν φυτικά οξέα, που εμποδίζουν την απορρόφηση μετάλλων στο έντερο, και ένα από αυτά τα μέταλλα ήταν και ο ψευδάργυρος.

Επιπλέον, αφού το 80% των θερμίδων τής διατροφής τους ήταν τα σιτηρά, δέν υπήρχε αρκετός χώρος γιά ζωικές πρωτεΐνες, που περιέχουν ψευδάργυρο. Η δίαιτά τους ήταν σχεδόν χορτοφαγική. Άρα, εκτός τού ότι έτρωγαν όλο σιτηρά, που δεσμεύουν τον ψευδάργυρο, δέν κατανάλωναν και πολλές τροφές, που περιέχουν ψευδάργυρο, με αποτέλεσμα να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα έλλειψης ψευδαργύρου, που στα παιδιά εκδηλώθηκε ως έλλειψη ανάπτυξης.

δ. Έλλειψη σε βιταμίνη Α
Οι αρχαίοι αιγύπτιοι συνήθιζαν να μαγειρεύουν συκώτι σαν ένα φάρμακο γιά τη νυχτερινή τύφλωση, αλλά πέρασαν πολλοί αιώνες μέχρι να καταλάβουμε γιατί. Το 1915 βρέθηκε η απάντηση: Η βιταμίνη, Α που περιέχει το συκώτι, αντιμετώπιζε τη νυχτερινή τύφλωση. Η νυχτερινή τύφλωση θεωρείται ως ασθένεια, που προκαλείται από έλλειψη βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α κέρδισε την εκτίμησή της ως «βιταμίνη κατά των μολύνσεων» πολύ καιρό πριν η βιταμίνη C πάρει αυτό τον τίτλο.

Οι χορτοφάγοι λένε, ότι δέν υπάρχει πρόβλημα με έλλειψη βιταμίνη Α σε όσους ακολουθούν χορτοφαγία, διότι η βήτα καροτίνη, που λαμβάνουν από τις φυτικές τροφές, μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Αυτό είναι εν μέρει αληθές, αλλά η όλη αλήθεια είναι η εξής: Η μετατροπή από καροτίνη σε βιταμίνη Α στα έντερα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με παρουσία χολικών αλάτων. Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να τρώγονται λίπη μαζί με τα καροτένια γιά να διεγείρουν την έκκριση χολής.

Αυτό όμως, που δέν λένε κι ίσως δεν γνωρίζουν οι χορτοφάγοι, είναι ότι τα βρέφη και άτομα με υποθυρεοειδισμό, προβλήματα χοληδόχου κύστης και διαβήτη, δηλαδή ένα μεγάλο τμήμα τού πληθυσμού, δέν μπορούν να κάνουν αυτή τη μετατροπή ή την κάνουν πολύ φτωχά.

Επιπλέον, η μετατροπή από καροτίνη σε βιταμίνη Α δέν είναι αποτελεσματική. Απαιτούνται 6 μονάδες καροτίνης γιά να σχηματίσουν μιά μονάδα βιταμίνης Α. Αυτό σημαίνει, ότι μια γλυκοπατάτα, που περιέχει περίπου 25.000IU βήτα καροτίνης θα μετατραπεί μόνο σε 4000 IU βιταμίνης Α (και φυσικά αν φάτε τη γλυκοπατάτα με λίπος, αν δέν είστε βρέφη, αν δέν έχετε προβλήματα θυρεοειδούς ή χοληδόχου κύστης ή αν δέν είστε διαβητικοί).

Η έντονη φυσική άσκηση, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η υπερβολική κατανάλωση σιδήρου (κυρίως από ενισχυμένα δημητριακά πρωινού), η χρήση πολλών δημοφιλών φαρμάκων, η υπερβολική κατανάλωση πολυακόρεστων λιπών και η έλλειψη ψευδαργύρου, καθώς και δίαιτες χαμηλές σε λίπη μπορούν να εμποδίσουν τη μετατροπή των καροτενίων σε βιταμίνη Α.

Άρα το να βασιζόμαστε μόνο σε φυτικές τροφές γιά τη βιταμίνη Α, δέν είναι πολύ καλή ιδέα. Αυτό αποτελεί έναν άλλο λόγο να συμπεριλαμβάνετε ζωικές τροφές και ζωικά λίπη στη δίαιτά σας. Το βούτυρο από αγελάδες, που βόσκουν στα λιβάδια, είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, το μοσχαρίσιο συκώτι και το μουρουνέλαιο.

ε. Έλλειψη σε βιταμίνη D
Βιταμίνη D και μάλιστα στη μορφή D3, υπάρχει μόνο στις ζωικές τροφές. Οι χορτοφάγοι λένε, ότι δέν χρειαζόμαστε βιταμίνη D από τις τροφές, διότι τη βιταμίνη D την λαμβάνουμε με την έκθεση στον Ήλιο. Πράγματι, με την έκθεση στον ήλιο λαμβάνουμε την ποσότητα βιταμίνης D3, που χρειαζόμαστε, αλλά τα πράγματα δέν είναι τόσο απλά, όπως τα παρουσιάζουν οι χορτοφάγοι.

Βιταμίνη D υπάρχει στα λιπαρά ψάρια και σε μικρότερες ποσότητες στα αυγά, στο λαρδί, στο βούτυρο, στο πλήρες γάλα και στο πλήρες γιαούρτι. Ο προϊστορικός άνθρωπος κατά την παλαιολιθική διατροφή δέν έτρωγε γαλακτοκομικά, αλλά λιπαρά ψάρια και οστρακοειδή. Ακόμα και αν δέν είχε πρόσβαση σε αυτές τις τροφές, λάμβανε πολύ μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D από τον Ήλιο, αφού όλη την ώρα ήταν στην ύπαιθρο και δεχόταν στο δέρμα του την ηλιακή ακτινοβολία. (Σ.σ. Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Η συνωμοσία τού Ήλιου και Ήλιος: Ευεργέτης τής υγείας μας).

Η προτεινόμενη ημερήσια συνιστώμενη δόση γιά τη βιταμίνη D είναι 400IU, αλλά οι σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει, ότι μια τέτοια ποσότητα είναι ανεπαρκής. Η έρευνα τού οδοντίατρου και διατροφολόγου Weston Price στις δίαιτες υγιών πρωτόγονων κοινωνιών τη δεκαετία του 1930 έδειξε, ότι η καθημερινή τους πρόσληψη σε βιταμίνη D από ζωικές τροφές ήταν δέκα φορές μεγαλύτερη από την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα, δηλαδή 4000IU.

Έτσι, ο Dr. Price έδινε μεγάλη έμφαση στη βιταμίνη D στη διατροφή. Χωρίς τη βιταμίνη D, για παράδειγμα, είναι αδύνατον να αξιοποιηθούν μέταλλα, όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο. Σύγχρονοι επιστήμονες ειδικευμένοι στη βιταμίνη D υποστηρίζουν, ότι μιά τόσο μεγάλη ποσότητα βιταμίνης D θα πρέπει να είναι η ημερήσια συνιστώμενη δόση.

Δεκάδες μελέτες έχουν δείξει, ότι οι χορτοφάγοι και οι vegans έχουν έλλειψη βιταμίνης D και ραχίτιδα. Σε ένα περιοδικό παιδιατρικής το 1985 δημοσιεύτηκε μελέτη με τίτλο «Ραχίτιδα από έλλειψη βιταμίνης D και έλλειψη βιταμίνης Β12 σε χορτοφάγα παιδιά». Παρόμοια αποτελέσματα έχουν βρεθεί και σε άλλα ιατρικά περιοδικά.

Ελλείψεις βιταμίνης D έχουν φανεί και σε ενήλικες χορτοφάγους. Το 1993 δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition μελέτη, που έδειξε, ότι οι συγκεντρώσεις τής βιταμίνης D στο αίμα ήταν χαμηλές σε μεσήλικες λευκούς χορτοφάγους.

Μιά μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό τής Ένωσης Διαιτολόγων τo 2000 έδειξε, ότι η πρόσληψη βιταμίνης D σε προεμμηνοπαυσιακές, υγιείς vegan γυναίκες ήταν ανεπαρκής γιά να διατηρήσουν συγκεντρώσεις 25-hydroxyvitamin D στο αίμα και να επηρεάσει την παραθυρεοειδική ορμόνη μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια κατά τη διάρκεια τού χειμώνα στη Φινλανδία. Άρα διαψεύδονται οι χορτοφάγοι, που ισχυρίζονται, ότι η έκθεση στον ήλιο είναι επαρκής, γιά να έχουν φυσιολογικά ποσοστά βιταμίνης D στο αίμα.

Αυτό που δέν καταλαβαίνουν οι χορτοφάγοι είναι, ότι σε χώρες, που δέν είναι ηλιόλουστες σαν τις μεσογειακές χώρες, όπως στη Βόρεια Ευρώπη, οι άνθρωποι αν ακολουθούν χορτοφαγικές ή vegan δίαιτες θα έχουν σοβαρή έλλειψη σε βιταμίνη D. Είναι γνωστή σε όλους η εποχιακή κατάθλιψη, που οφείλεται σε χαμηλή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια τού χειμώνα, σύνδρομο πολύ συχνό σε βορειοευρωπαϊκές χώρες. Ευτυχώς, πολλοί βορειοευρωπαίοι τρώνε πολλά λιπαρά ψάρια και μουρουνέλαιο και παίρνουν αρκετή βιταμίνη D από αυτές τις τροφές.

Θα σκεφτεί κάποιος, ότι σε μεσογειακές χώρες, όπως στην Ελλάδα, όπου ο ήλιος είναι άφθονος, δέν θα υπάρχει έλλειψη σε βιταμίνη D. Δυστυχώς, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Σύμφωνα με μιά πρόσφατη μελέτη τού Ενδοκρινολογικού Τμήματος τού νοσοκομείου Άγιος Σάββας και τού Ουρολογικού εργαστηρίου τού νοσοκομείου Άγιος Παντελεήμονας, κατά τα οποία εξετάστηκαν 625 φαινομενικά υγιείς ενήλικες (553 γυναίκες και 72 άνδρες ηλικίας 18-85 ετών) βρέθηκαν υψηλά ποσοστά ανεπάρκειας (συγκεντρώσεις 25(OH)D3 κάτω των 22 ng/ml στο 57,7% των εξετασθέντων) σε όλες τις ηλικιακές ομάδες καθ’ όλη τη διάρκεια τού έτους και ιδίως τους μήνες Μάρτιο-Μάιο.

Ένα άλλο ψέμα των χορτοφάγων είναι, ότι τη βιταμίνη D μπορούμε να τη λάβουμε και από φυτικές τροφές. Είναι αλήθεια, ότι κάποιες φυτικές τροφές, όπως το αλφάλφα, κάποια είδη μανιταριών περιέχουν βιταμίνη D. Αυτό, που δέν σας λένε είναι, ότι αυτή η μορφή βιταμίνες D είναι η βιταμίνη D2, η λεγόμενη ergocalciferol κι όχι η βιταμίνη D3, η λεγόμενη cholecalciferol, που λαμβάνουμε με την έκθεσή μας στον ήλιο και από ζωικές λιπαρές τροφές. Αυτή η μορφή βιταμίνης δέν είναι τόσο αποτελεσματική όσο η βιταμίνη D3, που λαμβάνουμε από τις ζωικές τροφές και από τον ήλιο.

Όλοι οι άνθρωποι θα ήταν καλό να λαμβάνουμε κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης D3, αλλά μεγαλύτερη ανάγκη γιά ένα τέτοιο συμπλήρωμα έχουν οι χορτοφάγοι. Οι χορτοφάγοι μπορούν να βρουν βιταμίνη D3, που δέν προέρχεται από ζωικές πηγές. Τα συμπληρώματα αυτά είναι πιό σπάνια, διότι η επεξεργασία γιά να αντληθεί βιταμίνη D3 από φυτικές πηγές είναι πολύ δαπανηρή.

Οι εταιρείες διατροφικών συμπληρωμάτων αντλούν την βιταμίνη D3 είτε από λάδι ήπατος ψαριών είτε από λανολίνη (μαλλί προβάτων) είτε σπανιότερα από κάποια μανιτάρια (και αυτό γίνεται σπανιότερα, γιατί από τα μανιτάρια εξάγεται βιταμίνη D2, αλλά με μιά πολύ εξειδικευμένη και δαπανηρή μέθοδο εξάγεται μιά ελάχιστη ποσότητα βιταμίνης D3 και από τα μανιτάρια).


Αριστερή φωτογραφία:
Gillian McKeith, 56 ετών:
Σκωτσέζα, φανατική χορτοφάγος, γνωστή παρουσιάστρια τής τηλεόρασης και συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων, όπου εδώ και δεκαετίες, προπαγανδίζει την αποχή από το κρέας.

Δεξιά φωτογραφία: Nigella Lawson, 55 ετών.
Τηλεοπτική μαγείρισσα, που τρώει κρέας, βούτυρο και γενικά, όλες εκείνες τις τροφές, που έχουν δαιμονοποιήσει οι χορτοφάγοι.

«Ε.Ε.». Τί γίνεται, όταν η χορτοφαγία συνδυάζεται με δημητριακά και γαλακτοκομικά;

- Οι χορτοφάγοι απορρίπτουν την κατανάλωση κρέατος, πουλερικών και ψαριών και έχουν ως βάση τής διατροφής τους τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά. Γιά την πρόσληψη υδατανθράκων βασίζονται στα δημητριακά, ενώ γιά την πρόσληψη πρωτεϊνών βασίζονται στα γαλακτοκομικά.

Έτσι, οι χορτοφάγοι έχουν ως βάση τής διατροφής τους τροφές, που δέν είναι κατάλληλες γιά τον άνθρωπο, αφού μπήκαν στο ζωικό βασίλειο τα τελευταία 9000 χρόνια με τη γεωργική εποχή. Ο άνθρωπος από κυνηγός, τού οποίου η διατροφή βασιζόταν στο κρέας, τα ψάρια, τα χορταρικά και τα φρούτα μετετράπη σε γεωργό, ο οποίος περιόρισε τις τροφές τού κυνηγού κι άρχισε να τρώει σε άφθονες ποσότητες δημητριακά και γαλακτοκομικά.

Ενδεχομένως, ορισμένοι αναγνώστες τής «Ελεύθερης Έρευνας» να γνωρίζουν, ότι η γλουτένη των δημητριακών βλάπτει την ανθρώπινη υγεία. Επίσης, ίσως έχουν ακούσει, ότι το αγελαδινό γάλα είναι ολέθριο για την ανθρώπινη υγεία και η κατανάλωσή του οδηγεί σε πλήθος παθήσεων, όπως έδειξα και σε σχετικό άρθρο μου. (Σ.σ. Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Γάλα: Βλαβερή τροφή μετά τον απογαλακτισμό).

Αυτό και μόνο πρέπει να κάνει τους ανθρώπους να καταλάβουν, ότι η χορτοφαγία δέν είναι υγιεινή, όπως οι οπαδοί της διατείνονται, κι ότι η αντικατάσταση τής παμφαγικής δίαιτας με μιά χορτοφαγική θα έχει ολέθριες συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων.

«Ε.Ε.»: Γιατί τα δημητριακά δέν είναι επωφελής τροφή;

- Τα δημητριακά, ολικής αλέσεως ή επεξεργασμένα, δέν περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη D, βιταμίνη Β12, βιταμίνη A και (με μόνη εξαίρεση το καλαμπόκι) βήτα-καροτίνη. Ενώ σημαντικά συστατικά, όπως η καρνιτίνη, η κρεατίνη, η καρνοσίνη, το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA), η βιταμίνη Β12 και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα EPA και DHA μπορούν μόνο να βρεθούν σε ζωικές τροφές, δέν υπάρχει μιά βιταμίνη, μέταλλο ή ιχνοστοιχείο, που να βρίσκεται στα δημητριακά, τα οποία να μή μπορούν να παρέχουν είτε τα ζωικά προϊόντα είτε φυτικές τροφές, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί.

Τα δημητριακά και τα όσπρια περιέχουν επίσης υψηλές συγκεντρώσεις συστατικών, που οι ερευνητές ταξινομούν ως αντιθρεπτικά συστατικά. Ανάμεσα σε αυτά είναι η Inositol Hexaphosphate, περισσότερο γνωστή ως Phytate. Αυτό το συστατικό δένεται με μέταλλα, όπως σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο στον γαστρεντερικό σωλήνα μειώνοντας σημαντικά την απορρόφησή τους από το σώμα.

Στα δημητριακά το αντιθρεπτικό περιεχόμενο είναι υψηλότερο στον εξωτερικό φλοιό, κάτι, που σημαίνει, ότι τα «υγιεινά» δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν υψηλότερο περιεχόμενο σε Phytate από ό,τι τα ραφιναρισμένα προϊόντα δημητριακών.

Ένα συστατικό γνωστό ως Pyridoxine Glucoside, το οποίο έχει φανεί, ότι μειώνει τη διαθεσιμότητα τής βιταμίνης Β6 75-80%, βρίσκεται ευρέως σε φυτικές τροφές  συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών. Ως αποτέλεσμα, η Β6 από τα προϊόντα δημητριακών απορροφάται με πολύ λιγότερη αποτελεσματικότητα απ’ ό,τι η Β6 από τις ζωικές τροφές.

Τα δημητριακά όχι μόνο δέν περιέχουν βιταμίνη D, αλλά αντίθετα προξενούν έλλειψη αυτής της σημαντικής βιταμίνης μειώνοντας την απορρόφησή της. Έχει εδώ και καιρό αναγνωριστεί, ότι η υψηλή κατανάλωση δημητριακών επιφέρει έλλειψη βιταμίνης D σε διάφορα ζωικά είδη συμπεριλαμβανομένων των πρωτευόντων θηλαστικών, των πιό κοντινών μας συγγενών. Ερευνητές παρατήρησαν σημαντικά αυξημένη έκκριση βιταμίνης D σε υγιείς εθελοντές, που τράφηκαν με 60 γραμμάρια ινών σταριού καθημερινά.

Τα πολυάριθμα διατροφικά μειονεκτήματα των δημητριακών ολικής αλέσεως μπορούν να εξηγήσουν γιατί η μοναδική τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, που έγινε, γιά να εξετάσει την υπόθεση, ότι οι ίνες σταριού μπορούν να μειώσουν την καρδιαγγειακή ασθένεια, βρήκε μικρή αύξηση στην καρδιακή και ολική θνησιμότητα.

«Ε.Ε.»: Ποιός είναι ο ρόλος τής γλουτένης;

- Το μεγαλύτερο πρόβλημα των δημητριακών είναι η γλουτένη, που περιέχουν. Γλουτένη είναι μιά πρωτεΐνη, που βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και στο κριθάρι. Άλλα δημητριακά, όπως το καλαμπόκι και το ρύζι έχουν παρόμοιες, αλλά λιγότερο προβληματικές πρωτεΐνες.

Οι διαιτολόγοι λένε, ότι η βρώμη δέν έχει γλουτένη, κι έτσι μερικοί νομίζουν, ότι είναι ασφαλής. Δέν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Η βρώμη περιέχει παρόμοιες πρωτεΐνες με τη γλουτένη, και δέν είναι τόσο αθώα όσο μερικοί νομίζουν.

Τα δημητριακά έχουν πρωτεΐνες, που είναι υψηλές στο αμινοξύ προλίνη. Αυτές οι προλαμίνες (πρωτεΐνες πλούσιες σε προλίνη) είναι σκληρές στην πέψη και γι’ αυτό παραμένουν ανέπαφες, παρά τις προσπάθειες τού πεπτικού συστήματος να τις διασπάσει. Το αποτέλεσμα είναι ερεθισμός τού εντέρου, αυξημένη συστημική φλεγμονή και αυτοάνοσες ασθένειες.

«Ε.Ε.»: Πολλοί ισχυρίζονται, ότι πωλούν προϊόντα χωρίς γλουτένη. Είναι αλήθεια αυτό ή απάτη;

Τελευταία στην Ελλάδα έχει γίνει ένα χυδαίο εμπόριο με τη ζέα, την δήθεν τροφή των αρχαίων, η οποία δήθεν δέν περιέχει γλουτένη. Η αλήθεια είναι, ότι αυτό, που πουλούν ως ζέα στην Ελλάδα, περιέχει γλουτένη αν και σε χαμηλότερη ποσότητα από το κανονικό σιτάρι, που τρώμε. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά ψωμιά από δημητριακά για άτομα με κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη), τα οποία όντως δέν περιέχουν γλουτένη. Είναι λυπηρό, που πολλοί έχουν πιστέψει στην παραμυθολογία τής ζέας. (Σ.σ. Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Το παραμύθι «ζέα»).

Υπάρχουν δημητριακά, που δέν περιέχουν γλουτένη, όπως το ρύζι το φαγόπυρο, το κεχρί, το κινόα και ο αμάρανθος, αλλά γιά πολλούς λόγος, που είναι δύσκολο να αναπτυχθούν τώρα δέν συνιστώ την υπερκατανάλωση ούτε αυτών των δημητριακών. Με το θέμα θα ασχοληθώ σε ειδική μελέτη μου, η οποία θα δημοσιευθεί τους προσεχείς μήνες.

«Ε.Ε.»: Ποιά είναι η γνώμη σας γιά αυτό, που υποστηρίζουν οι χορτοφάγοι, ότι το κρέας είναι μιά τοξική και αφύσικη γιά τον άνθρωπο τροφή;

- Αν το κρέας είναι αφύσικη τροφή γιά τον άνθρωπο τότε το ανθρώπινο είδος δέν θα είχε επιβιώσει, αφού το κρέας ήταν η βασική τροφή τού προϊστορικού ανθρώπου, όπως είπαμε προηγουμένως. Αντίθετα, η χορτοφαγία είναι αφύσικη διατροφή γιά τον άνθρωπο, αφού αν την ακολουθούσαμε, το ανθρώπινο είδος θα είχε εξαφανισθεί ή δέν θα είχαμε εξελιχθεί σε άνθρωπο, αλλά θα ήμασταν ακόμα στα δένδρα τρώγοντας μπανάνες.

Άνθρωπος είναι ο πρώτος πίθηκος, που έφαγε κρέας. Η χορτοφαγία είναι επικίνδυνη γιά τη διαιώνιση τού ανθρώπινου είδους.
Ως απάντηση δε στους ψευτοηθικισμούς των χορτοφάγων γιά τη σφαγή των ζώων έχω να απαντήσω, ότι αυτοί, που δέν τρώνε κρέας, δέν σέβονται το ίδιο τους το σώμα, αφού το ανθρώπινο είδος είναι παμφάγο ον.

Οι χορτοφάγοι όμως, τρώνε «ζωντανό» γιαούρτι, το οποίο περιέχει μικροοργανισμούς (προβιοτικά). Εξ άλλου μπορεί να μήν σκοτώνουν ζώα, αλλά σκοτώνουν φυτά, τα οποία είναι κι αυτά ζωντανοί οργανισμοί.

Το θέμα τού κρέατος και τού κατά πόσο η κατανάλωσή του ωφελεί ή όχι την υγεία μας αναλύεται διεξοδικά στο νέο μου βιβλίο με τίτλο «Κρέας: Όλη η αλήθεια», που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες. Εκεί, αποδεικνύω, ότι το κρέας είναι ιδανική τροφή γιά τον άνθρωπο, αλλά το κρέας τού εμπορίου είναι ανθυγιεινό, διότι περιέχει αντιβιοτικά και ορμόνες.

Πλην τούτου, τα ζώα στις φάρμες δέν τρέφονται με γρασίδι, αλλά με δημητριακούς σπόρους. Αυτό είναι ολέθριο, διότι αυξάνει την ποσότητα ωμέγα 6 λιπαρών οξέων και μειώνει την ποσότητα των ωμέγα 3 στο κρέας. Αυτή η αλλαγή των ωμέγα λιπαρών οξέων οδηγεί σε συστημική φλεγμονή, που αποτελεί την αιτία των περισσότερων χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών.

Η κατανάλωση βιολογικού κρέατος έχει το πλεονέκτημα, ότι δεν περιέχει αντιβιοτικά και ορμόνες, αλλά δυστυχώς οι κτηνοτρόφοι βιολογικών κρεάτων ταΐζουν τα ζώα τους με βιολογικούς δημητριακούς σπόρους, ενώ η φυσιολογική τροφή των ζώων είναι να βόσκουν και να τρώνε γρασίδι. Αυτό με κάνει να θεωρώ τα κρέατα από ζώα ελευθέρας βοσκής, που μπορούμε να βρούμε στα χωριά, ανώτερα από τα βιολογικά κρέατα.

Το να λέμε, ότι το κρέας τού εμπορίου είναι γεμάτο τοξίνες και με αυτό το επιχείρημα να αποτρέπουμε τους καταναλωτές από το να τρώνε κρέας είναι ή ανοησία ή σκοπιμότητα. Αν είναι έτσι, να μήν τρώμε και ψάρια, διότι τα περισσότερα ψάρια περιέχουν βαρέα μέταλλα, να μήν τρώμε γαλακτοκομικά, διότι και αυτά, όπως και το κρέας, περιέχουν ορμόνες και αντιβιοτικά, και να μην τρώμε φρούτα και λαχανικά και ξηρούς καρπούς, διότι είναι μέσα στα φυτοφάρμακα, εν ολίγοις να μην τρώμε τίποτα!

Αυτό, που δέν πρέπει να τρώμε, είναι τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα αλλαντικά, διότι λόγω των συντηρητικών και των νιτρικών αλάτων, που περιέχουν αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο γιά καρκίνο. Και φυσικά, δέν θα πρέπει να ψήνουμε πάρα πολύ τα κρέατα ούτε να τα ψήνουμε στα κάρβουνα, διότι σχηματίζονται καρκινογόνες ουσίες. Το μαρινάρισμα τού κρέατος πριν μαγειρευτεί εξαλείφει το 92% των ετεροκυκλικών αμινών (καρκινογόνων ουσιών), που σχηματίζονται από το υπερβολικό ψήσιμό του.

«Ε.Ε.»: Ποιά είναι η γνώμη σας, γιά αυτό, που υποστηρίζεται τελευταία, ότι πρέπει να αντικαταστήσουμε το κρέας με σόγια;

- Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει, ότι η σόγια είναι ένα καλό εναλλακτικό τού κρέατος, διότι είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών. Πριν μερικές δεκαετίες, η σόγια παρουσιαζόταν ως τροφή μακροζωίας. Έλεγαν μάλιστα, ότι η συχνή κατανάλωση σόγιας μάς προστατεύει από τον καρκίνο και την καρδιοπάθεια.

Οι τελευταίες όμως έρευνες αποδεικνύουν το τελείως αντίθετο: Ότι η σόγια δέν είναι και τόσο υγιεινή τροφή, όπως μάς έλεγαν κι ότι η συχνή κατανάλωσή της προκαλεί σημαντικά προβλήματα υγείας.

Στην ουσία, όλα αυτά, που ακούγαμε γιά τη δήθεν υγιεινή σόγια, δέν ήταν παρά μιά προπαγάνδα των μεγάλων εταιρειών σόγιας. Αυτές οι εταιρείες μας παρουσίαζαν ως καλό γιά την υγεία και την καρδιά ακόμα και το σογιέλαιο, ενώ, όπως όλοι τώρα γνωρίζουμε, το σογιέλαιο είναι ένα σπορέλαιο με μεγάλη περιεκτικότητα σε ωμέγα 6 λιπαρά, που προκαλούν φλεγμονή στο σώμα και ένα σωρό χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες.

Οι ασιάτες τρώνε σόγια, αλλά σε άλλη μορφή απ’ ό,τι την τρώνε οι δυτικοί λαοί (οι ασιάτες τρώνε ζυμωμένη σόγια), και φυσικά όχι σε πολύ μεγάλες ποσότητες όσες η βιομηχανία σόγιας μάς προτείνει να τρώμε.

Το 95% τής σόγιας, που πωλείται παγκοσμίως σήμερα, είναι μεταλλαγμένη. Μερικοί νομίζουν, ότι αυτός είναι ο λόγος, που η σόγια είναι ανθυγιεινή. Αλλά στην ουσία δέν είναι αυτό το πρόβλημα. Και μή μεταλλαγμένη σόγια να κατανάλωναν πάλι δέν θα τους έκανε καλό, διότι η σόγια αφ’ εαυτής είναι βλαβερή τροφή γιά τον άνθρωπο.

Η σόγια περιέχει αναστολείς πρωτεάσης. Οι αναστολείς αυτοί εμποδίζουν μερικά από τα βασικά ένζυμα, που μας βοηθούν να χωνέψουμε τις πρωτεΐνες. Το πιό σημαντικό από αυτά είναι η τρυπσίνη. Οι αναστολείς τής πρωτεάσης συνδέονται με υποθρεψία, παγκρεατικές ασθένειες, εντερικές παθήσεις, ακόμα και καρκίνο. Η σόγια περιέχει επίσης φυτικά οξέα, τα οποία εμποδίζουν την απορρόφηση μετάλλων, όπως ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο. Περιέχει ακόμα, κάποιες πρωτεΐνες, που λέγονται λεκτίνες. Οι λεκτίνες τής σόγιας αντιδρούν με περιεχόμενο υδατανθράκων των κυτταρικών μεμβρανών προκαλώντας κυτταρικές ζημιές και κυτταρικό θάνατο. Καθώς η βλάβη αυτή συσσωρεύεται, επιδρά αρνητικά στο γαστρεντερικό, στο ανοσοποιητικό και σε άλλα συστήματα τού ανθρώπινου σώματος.

Οι επιστήμονες πιστεύουν, ότι η έγκυες γυναίκες δέν θα πρέπει να τρώνε σόγια ούτε και τα βρέφη, διότι η σόγια είναι επικίνδυνη γιά τα μικρά παιδιά. Τα οιστρογόνα στη σόγια μπορεί να βλάψουν τη σεξουαλική ανάπτυξη και την αναπαραγωγική υγεία των βρεφών. Περίπου 20% των βρεφών στις ΗΠΑ τρέφονται με φόρμουλες σόγιας. Το να τρέφετε τα μωρά σας με φόρμουλες σόγιας είναι σαν να δίνετε σε έναν άνθρωπο 4 με 5 αντισυλληπτικά την ημέρα. Τα βρέφη, που τρέφονται με φόρμουλες σόγιας, έχουν 20.000 φορές την ποσότητα των οιστρογόνων στην κυκλοφορία τους σε σύγκριση με τα βρέφη, που τρέφονται με άλλες φόρμουλες.
Η σόγια έχει πλασαριστεί ως δήθεν υγιεινή τροφή και οι χορτοφάγοι την θεωρούν ως το καλύτερο υποκατάστατο τού κρέατος, λόγω των αμινοξέων, που περιέχει. Η σύγχρονη έρευνα όμως αποδεικνύει, ότι η σόγια είναι βλαβερή γιά τον άνθρωπο. Πρόκειται γιά ένα από τα κυριότερα αλλεργιογόνα, μιά από τις βασικές ουσίες, που προκαλούν επικίνδυνες αντιδράσεις στην υγεία τού ανθρώπου. Εκατοντάδες επιδημιολογικές, κλινικές και εργαστηριακές μελέτες συνδέουν τη σόγια με πεπτικά προβλήματα, δυσλειτουργία τού θυρεοειδούς, στειρότητα, καταπόνηση τού ανοσοποιητικού συστήματος, καρδιοπάθεια και καρκίνο.

«Ε.Ε.»: Επειδή ορισμένοι διάσημοι είναι οπαδοί τής χορτοφαγίας, μπορείτε να μας πείτε αν χαίρουν υγείας ή όχι;

- Η χορτοφαγία είναι εμμονή και φανατισμός. Οι περισσότεροι χορτοφάγοι, που έχω δει, είναι χλωμοί, γερασμένοι με ρυτιδιασμένα πρόσωπα, έχουν ατονία, χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, προβλήματα δυσπεψίας, μερικοί έχουν χάσει και τα μαλλιά τους. Μερικά παιδιά vegans έχουν χάσει τη ζωή τους από την ανοησία των γονέων τους να μήν τους δίνουν ζωικές τροφές, ενώ άλλα παιδιά έχουν καθυστερημένη ανάπτυξη.

Ο Nathan Pritikin, ο μεγαλύτερος υποστηρικτής μιάς χορτοφαγικής δίαιτας χαμηλής σε λιπαρά, έπαθε λευχαιμία σε ηλικία 69 ετών, και με το άκουσμα τής πάθησής του έπαθε κατάθλιψη και αυτοκτόνησε. Ήταν φυσικό, που αυτοκτόνησε, αφού η διατροφή του δέν περιείχε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα από ζωικές τροφές.

Η Aveline Kushi, μιά από τις αρχηγούς τής μακροβιοτικής δίαιτας (μιάς χορτοφαγικής δίαιτας ιαπωνικής προέλευσης, που προωθήθηκε ως η ιδανική δίαιτα γιά την πρόληψη και θεραπεία τού καρκίνου) διαγνώσθηκε με καρκίνο τού τραχήλου τής μήτρας 69 χρονών και τελικά πέθανε μετά από εννέα χρόνια πάλης με τη νόσο.
 

 
Linda McCartney:
Μιά ακόμη διάσημη, επί
δεκαετίες χορτοφάγος,
που πέθανε
σε ηλικία 56 χρονών
από καρκίνο.
Οι χορτοφάγοι παρουσιάζουν κάποιες μελέτες, που δείχνουν, ότι οι οπαδοί τής χριστιανικής αίρεσης τής Εβδόμης Ημέρας, οι αντβεντιστές, οι οποίοι είναι χορτοφάγοι, έχουν λιγότερο κίνδυνο γιά καρκίνο. Οι χορτοφάγοι παρουσιάζουν μισή την αλήθεια. Οι αντβεντιστές, αν και είχαν χαμηλότερα ποσοστά σε κάποιες μορφές καρκίνου, όπως των καρκίνων τού μαστού και των πνευμόνων, είχαν υψηλότερα ποσοστά άλλων μορφών καρκίνου, όπως κακοήθους μελανώματος, καρκίνου τού εγκεφάλου, τού δέρματος, τής ουρήθρας, τού προστάτη, τού ενδομητρίου, τού τραχήλου τής μήτρας, των ωοθηκών και τής ασθένειας Hodgkin. Οι αντβεντιστές εκτός από το ότι δέν έτρωγαν κρέας, δέν κάπνιζαν και δέν έπιναν αλκοόλ, άρα οι μορφές τού καρκίνου, από τις οποίες προστατεύονταν, δέν οφείλονταν στη χορτοφαγία, αλλά στην αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ.

Οι μορμόνοι είναι μιά θρησκευτική ομάδα, που συνήθως παραβλέπεται από τις χορτοφαγικές μελέτες. Αν και η εκκλησία τους τούς απαγορεύει να καπνίζουν, να πίνουν αλκοόλ και καφέ, οι μορμόνοι τρώνε κρέας. Μιά μελέτη των μορμόνων τής Utah έδειξε, ότι είχαν 22% λιγότερο ποσοστό γιά καρκίνο γενικά και 34% λιγότερη θνησιμότητα από καρκίνο τού εντέρου απ’ ό,τι οι μέσοι αμερικάνοι.

Άρα, η χορτοφαγία δέν προστατεύει από τίποτα. Μια μελέτη μάλιστα, που δημοσιεύθηκε το 1994 στο British Medical Journal (Thorogood M., et al., 1994) και μιά μελέτη που δημοσιεύθηκε 1999 στο American Journal of Clinical Nutrition (Key T.J., et al, 1999) έδειξαν, ότι οι χορτοφάγοι δέν ζουν περισσότερο από τους κρεατοφάγους.

«Ε.Ε.»: Ποιά είναι η γνώμη σας γιά τη μεσογειακή διατροφή;

- Η μεσογειακή διατροφή είναι μιά μεγάλη απάτη. Ποτέ δέν υπήρξε μεσογειακή διατροφή, όπως μας κάνουν να πιστεύουμε. Όλες οι μελέτες, που δείχνουν, ότι τάχα η μεσογειακή διατροφή ωφελεί την υγεία, δέν δείχνουν κάτι τέτοιο. Μπορεί να δεις έναν τίτλο, που να λέει: «Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από καρκίνο». Και αν διαβάσεις προσεκτικά τη μελέτη θα δεις, ότι δείχνει ότι η κατανάλωση λαχανικών προστατεύει από τον καρκίνο. Αλλά φυσικά, τα λαχανικά δέν είναι μόνο προνόμιο τής μεσογειακής δίαιτας.

Η μεσογειακή δίαιτα έχει ως βάση τα δημητριακά γλουτένης και το γάλα, άρα είναι η χειρότερη διατροφή τού πλανήτη! Πρόκειται γιά μιά προσπάθεια παγκοσμιοποίησης, που όλοι οι λαοί θα πρέπει να ακολουθούν μιά υποτιθέμενη υγιεινή διατροφή.

Σήμερα, ο πιό μακρόβιος πληθυσμός τής Γης είναι οι okinawa. Παρά το ότι η διατροφή τους είναι χαμηλή σε λίπη, οι οπαδοί τής απάτης τής μεσογειακής διατροφής δέν προτείνουν στους ανθρώπους να ακολουθούν τη διατροφή τού λαού αυτού, αλλά επιμένουν στη φαντασίωση τής μεσογειακής διατροφής. Οι okinawa, είναι αλήθεια, ότι τρώνε αρκετούς υδατάνθρακες, αλλά αυτό, που τους σώζει είναι, ότι αντί να τρώνε δημητριακά, που περιέχουν γλουτένη (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και βρώμη), τρώνε ρύζι και γιά περίπου τρεις μήνες αντί για ρύζι τρώνε γλυκοπατάτες και φυσικά δέν πίνουν γάλα. Άρα από τη διατροφή τους απουσιάζουν τα δύο τοξικά δηλητήρια τής μεσογειακής διατροφής: τα δημητριακά γλουτένης και το γάλα. Η διατροφή τους είναι πλούσια σε ψάρια, λαχανικά και φρούτα, τρώνε λίγο κρέας και ως μαγειρικό λίπος χρησιμοποιούν το λαρδί.

Οι γάλλοι τρώνε πολύ μεγάλα ποσοστά ζωικού λίπους απ’ ό,τι προτείνουν οι οπαδοί τής μεσογειακής διατροφής και παρ’ όλα αυτά έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά εμφραγμάτων στη Δύση. Οι επιστήμονες, που πιστεύουν στην απάτη τής θεωρίας τής χοληστερίνης, το θεωρούν παράδοξο, γι’ αυτό και η περίπτωση των γάλλων αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως «γαλλικό παράδοξο». Δέν μπορούσαν να καταλάβουν πώς είχαν τόσο άριστη καρδιαγγειακή υγεία, παρά το ότι έτρωγαν μεγάλες ποσότητες λιπαρού κρέατος και άλλων ζωικών λιπών. Έτσι, εφεύραν το παραμύθι, ότι τάχα το κόκκινο κρασί τους προστατεύει από τα καρδιαγγειακά, λες και είναι οι μόνοι, που πίνουν κόκκινο κρασί ή λες και η λίγη ρεσβερατρόλη, που περιέχει το κρασάκι τους προστατεύει την καρδιά.

Η θεωρία είναι τόσο γελοία, σαν να λένε σε μας: «Το ελαιόλαδο κάνει καλό στην καρδιά. Άρα επιτρέπεται να τρώτε όσα παϊδάκια και κοψίδια θέλετε». Η αλήθεια είναι, ότι τα κορεσμένα λίπη δέν δημιουργούν πρόβλημα στην καρδιά, αλλά τα πολυακόρεστα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, η ζάχαρη, τα δημητριακά και το στρες.

Οι γάλλοι, αφού τρώνε πολλά κορεσμένα λίπη, δέν τρώνε πολλά πολυακόρεστα λίπη. Επίσης τρώνε πολύ μικρότερη ποσότητα ζάχαρης απ’ ό,τι ο μέσος αμερικανός. Και επίσης, τρώνε με ηρεμία σαν τελετουργία και όχι στο πόδι και υπό κατάσταση στρες, όπως οι αμερικανοί. Να λοιπόν, οι πραγματικές αιτίες των χαμηλών ποσοστών εμφράγματος των γάλλων κι όχι τα παραμύθια περί τού κόκκινου κρασιού.

Η απάτη τής μεσογειακής διατροφής αποδεικνύεται και από το βιβλίο τού οδοντίατρου και διατροφολόγου Weston Price, ο οποίος τη δεκαετία τού 1930 ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, γιά να μελετήσει απομονωμένες πρωτόγονες κοινωνίες, που έχαιραν άκρας υγείας. Αυτό που ανακάλυψε ήταν, ότι όσο περισσότερο κρέας και ζωικά λίπη έτρωγαν οι πρωτόγονοι λαοί, τόση καλύτερη υγεία είχαν.

Ο Price δέν βρήκε ούτε ότι οι πρωτόγονοι λαοί με την χειρότερη υγεία ήταν αυτοί,  που έρεπαν προς την χορτοφαγία. Οι ιθαγενείς τής Αυστραλίας ήταν ο πιό μακρόβιος πληθυσμός τής Γης τη εποχή τού Dr. Price. Η διατροφή τους αποτελείτο από ζώα, όπως καγκουρό, θαλασσινά, αυγά, έντομα και λίγες φυτικές τροφές.

Ο Dr. Price βρήκε, ότι η δυτική δίαιτα είχε καταστροφικές συνέπειες στους ιθαγενείς τής Αυστραλίας. Μετά την κατανάλωση των «μοντέρνων» τροφών, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα η γονιμότητα των ανθρώπων αυτών μειώθηκε σε σημείο, που τα ποσοστά θανάτων ξεπέρασαν τα ποσοστά γεννήσεων. Στα μέσα τής δεκαετίας τού 1980 ο καθηγητής Kerin O’Dea δημοσίευσε ένα άρθρο στο περιοδικό Diabetes, στο οποίο απέδειξε, πως μιά ομάδα ιθαγενών αυστραλέζων ανάρρωσε από διαβήτη μέσα σε πέντε εβδομάδες μετά την επιστροφή τους στην παραδοσιακή τους δίαιτα. Δηλαδή, όταν εγκατέλειψαν την πλούσια σε δημητριακά και υδατάνθρακες δυτική δίαιτα και επέστρεψαν στην παραδοσιακή κρεωφαγική τους δίαιτα, θεραπευτήκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα από διαβήτη. Ο διαβήτης είναι επιδημία σήμερα όχι διότι οι άνθρωποι τρώνε κρέας και ζωικά λίπη, αλλά διότι η βάση τής διατροφής τους είναι τα δημητριακά. Κατά τα άλλα, το κρέας δέν είναι δήθεν φυσιολογική τροφή για τον άνθρωπο!

Ο Dr. Price μελέτησε τους ιθαγενείς ινδιάνους της Αμερικής και παρατήρησε, ότι αυτοί, που ακολουθούσαν την παραδοσιακή τους δίαιτα, είχαν άριστη υγεία. Η παραδοσιακή δίαιτα των ινδιάνων πολλές φορές αποτελείτο αποκλειστικά από άγρια ζώα, όπως ελάφια, βίσονες, αρκούδες και ψάρια. Σήμερα, οι ινδιάνοι έχουν παρόμοια ποσοστά παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιοπάθειας, όπως οι ιθαγενείς εσκιμώοι. Η αιτία είναι, ότι εγκατέλειψαν την παραδοσιακή τους κρεατοφαγική διατροφή και ακολούθησαν μιά μεσογειακού τύπου διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες.Πώς είναι «θαύμα»
η μεσογειακή διατροφή,
αφού ακόμα κι ο κρητικός,
που τη διαφημίζει,
είναι ευτραφής;

Στις αρχές τής δεκαετίας τού 1920 ο Dr. Victor Levine τού Creighton School of Medicine, έκανε ένα ταξίδι στην Αλάσκα, γιά να μελετήσει την υγεία των ιθαγενών εσκιμώων. Σε ένα άρθρο του στους New York Times έγραψε: «Οι εσκιμώοι φαίνεται, ότι είναι ικανοί να ανθίστανται στις ασθένειες περισσότερο από άλλους, που ζουν σε βόρεια κλίματα. Τρώνε τεράστιες ποσότητες πρωτεΐνης και λίπους».

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Weston Price, που ταξίδεψε και αυτός στην Αλάσκα, επιβεβαίωσε, ότι οι εσκιμώοι είχαν την καλύτερη υγεία από όλους τους λαούς, που είχε επισκεφθεί.

Ένας άλλος ερευνητής, ο χειρουργός Dr. Cleave, ενδιαφέρθηκε γιά τα χαμηλά ποσοστά καρδιοπάθειας στις κοινότητες των εσκιμώων. Ο Dr. Cleave παρατήρησε, ότι ακολουθούσαν μιά κρεωφαγική δίαιτα, άφθονη σε κρέας και λίπος. Η παραδοσιακή δίαιτα των εσκιμώων αποτελείτο από αποξηραμένο σολομό, αυγά ψαριών, δέρμα, φάλαινας και τα όργανα θαλάσσιων ζώων. Άλλες τροφές περιλάμβαναν καριμπού, ξηρούς καρπούς, φύκια και κράνμπερι. Κατά τους οπαδούς τής απάτης τής μεσογειακής δίαιτας, μιά τέτοια δίαιτα θα έπρεπε να τους στείλει πιό γρήγορα στον τάφο, αφού κατά τους συμβατικούς διαιτολόγους το πολύ κρέας και το ζωικό λίπος προκαλεί καρδιοπάθεια και άλλες ασθένειες.

Οι εσκιμώοι τής Αμερικής έχουν τώρα το υψηλότερο ποσοστό ασθενειών από τον γενικό πληθυσμό. Αν και παλιά είχαν απίστευτα χαμηλά ποσοστά διαβήτη και καρδιοπάθειας, οι εσκιμώοι, που τρώνε δυτικές τροφές, βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο γιά αυτές τις ασθένειες. Γιά παράδειγμα, οι ιθαγενείς εσκιμώοι έχουν τώρα 2,3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν διαβήτη, 1,6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι παχύσαρκοι και 1,2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν καρδιοπάθεια απ’ ό,τι οι λευκοί αμερικανοί.

Οι μασάι επίσης, είναι αποκλειστικά κρεατοφάγοι. Τρώνε μόνο κρέας και γάλα από τα κοπάδια τους (όχι αγελαδινό) αναμεμειγμένο με αίμα και χαίρουν, όσοι ακόμα ακολουθούν την παραδοσιακή κρεατοφαγική τους δίαιτα, άκρας υγείας, και η καρδιοπάθεια σε αυτούς είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Όλα αυτά ξεθεμελιώνουν τόσο το παραμύθι τής μεσογειακής διατροφής όσο και το παραμύθι τής χορτοφαγίας.

«Ε.Ε.»: Η νηστεία, που ακολουθούν πολλοί τη Σαρακοστή είναι επωφελής ή όχι γιά την υγεία;

Η νηστεία της Σαρακοστής δέν είναι επωφελής γιά την υγεία. Φυσικά, δέν θα πάθει κανείς κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας γιά 40 μέρες, αλλά όχι να μας λένε, ότι τάχα η νηστεία τού Πάσχα αποτοξινώνει το σώμα μας και μας κάνει καλό.

Κατά τη διάρκεια τής νηστείας οι περισσότεροι τρώνε μεγάλες ποσότητες λευκού ψωμιού, μιας και δέν μπορούν να φάνε ζωικές πρωτεΐνες, κάτι, που είναι βλαβερό γιά την υγεία. Επίσης, τρώνε καλαμαράκια, χταποδάκια και άλλα θαλασσινά σε κονσέρβα, τα οποία είναι καρκινογόνα, αφού στις κονσέρβες βάζουν νιτρικά και άλλα συντηρητικά, και οι αμίνες (πρωτεΐνες) των ψαριών συνδυαζόμενες με τα νιτρικά τής κονσέρβας σχηματίζουν νιτροζαμίνες, οι οποίες είναι καρκινογόνες ουσίες.

Πολλοί, και ιδίως γυναίκες, υποφέρουν από αναιμία κατά την περίοδο τής Σαρακοστής, αφού στερούνται ζωικών τροφών πλούσιων σε σίδηρο. Η νηστεία τού Πάσχα δέν αποτοξινώνει, αλλά τοξινώνει τον οργανισμό και μειώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Ανθυγιεινή η πολυήμερη χριστιανική νηστεία και Η νηστεία τής Σαρακοστής βλάπτει σοβαρά την υγεία!).


http://www.freeinquiry.gr/pro.php?id=3444

30 σχόλια:

 1. Δηλαδή η νηστεία δεν είναι επωφελής επειδή δεν γίνεται σωστά (και μπορεί να γίνει επωφελής αν γίνει σωστά);
  Δηλαδή επειδή ο τύπος που διαφημίζει τη μεσογειακή διατροφή είναι ευτραφής αυτό σημαίνει ότι η μεσογειακή διατροφή είναι κακή;
  Δηλαδή επειδή η Gillian McKeith, 56 ετών, φανατική χορτοφάγος κλπ που προπαγανδίζει την αποχή από το κρέας είναι χειρότερη εμφανισιακά από τη 'σοβατισμένη' Nigella Lawson, 55 ετών αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε την κατανάλωση κρέατος;
  .... Δηλαδή όλες αυτές οι ενδείξεις αποδεικνύουν ότι η χορτοφαγική διατροφή είναι κακή και η κρεαοφαγία είναι ΟΚ; (Προσωπικά είμαι και χορτοφάγος και κρεοφάγος αλλά προσπαθώ να βελτιώσω τη διατροφή και την άσκησή μου.) Θα περίμενα λίγο πιο έξυπνη γραφή

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι αυστηροι φυτοφάγοι και οι ιχθυοφυτοφάγοι ζουν περισσότερο.
  http://www.enikos.gr/various/149628,Oi-fytofagoi-zoyn-perissotero.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. πέστε σε όλους αυτούς ότι η χορτοφαγία δεν κάνει καλό στην υγεία, ότι είμαστε πλασμένοι να τρώμε σάρκες, πτώματα, χέρια, πλάτες, πόδια, έντερα, κεφαλές, γλώσσες:
  Κοινωνίες Χορτοφάγων και Ωμοφάγων Σελίδες για τη Διατροφή, Υγεία, Ηθική, Συνύπαρξη, Μη Βία VeganΣφαίρα - VegBlog - VegLinks - VegSite - Vegan Αθλητές Χορτοφαγικές Συνταγές - Vegan Συνταγές Ωμοφαγικές Συνταγές
  Ελλάδα, Κύπρος
  Άνθρωποι - Ζώα - Περιβάλλον: Είμαστε Ένα
  www.animalrightsgr.blogspot.com
  Απελευθέρωση των Ζώων
  www.animalsfree.blogspot.com
  Εναλλακτικά Ιατρικά Νέα
  www.iatrikanea.blogspot.com
  Ζήσε Βιώσιμα
  www.live-sustainably.blogspot.com
  Ζώα.. Εν Ζωή
  www.living-animals.blogspot.com
  Ινστιτούτο Ζωντανής Διατροφής Ανν Γουίγκμορ
  www.annwigmore.gr

  Μεγαλώνοντας Μικρούς Χορτοφάγους
  www.greekveganparenting.blogspot.com
  Περιβάλλον και Υγεία
  www.biostore-aloa.blogspot.com
  Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής (Πο.Φυ.Ζω.)
  www.pofyzo.blogspot.com

  Σύγχρονη Ιατρική
  www.therapeia.gr
  Συνύπαρξη
  www.siniparxi.blogspot.com
  Υγιεινή Διατροφή Είναι Ζωή
  www.ygieinidiatrofi-zoi.blogspot.com
  Φιλοζωία
  www.filozoia.blogspot.com
  Φυτοφαγία
  www.misha.pblogs.gr/tags/fytofagia-gr.html

  Χορτοφαγία (Επιστήμη της Πνευματικότητας)
  www.sos.org/greek/Vegeterian.htm
  Χορτοφαγία, Οικολογία, Ζωοφιλία, Ειρήνη
  www.nettergr.typepad.com/veg
  Χορτοφαγία: Στάση Ζωής
  www.xortofagia.blogspot.com
  Χορτοφαγία Τροφή για Ζωή και Υγεία
  www.therapeia.gr/diatrofi/hortofagia
  Χορτοφαγία: Απόψεις, Μελέτες, Κείμενα και Προτάσεις
  για μια Χορτοφαγική Διατροφή ή Αποτοξίνωση από το Κρέας
  www.xortofagia.pblogs.gr
  Χορτοφαγικές Συνταγές
  www.xortosyntages.blogspot.com
  Χορτοφαγικός Οδηγός Επιτροπής Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική www.tinos.biz/xortofagia/Xortofagikos_odigos.pdf
  Χορτοφιλοσοφία
  www.xortofilosofia.blogspot.com
  Ψυχολόγοι κι Επιστήμονες Υπέρ της Προστασίας Ζώων
  www.psychanimal.com
  Ωμοφαγία, η Διατροφή του Μέλλοντος
  www.omofagia.com
  Ωμοφαγία Κύπρος
  www.rawfoodcyprus.com/raw-greek.php
  Animal Bank
  www.animalbank.org
  Anti Speciesism
  www.antispe-gr.blogspot.com
  Arkouda
  www.yiannas.pblogs.gr
  GREENPAGE –Πράσινη Σελίδα
  www.greenpage.gr
  Harmonic Ecology
  www.deepharmonicecology.blogspot.com
  Leaping Bunny Καθαριότητα Χωρίς Αίμα
  www.leapingbunny.blogspot.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Searching For Meaning
  www.searchingformeaning-sevastiana.blogspot.com
  Speciesism is Fascism
  www.myspace.com/v3g4n
  Vegan Οικολογικός μη Βάναυσος Τρόπος Ζωής
  www.vegancrueltyfreelife.pblogs.gr
  Vegan Οικολογικός Τρόπος ζωής
  www.veganoikologikostroposzois.blogspot.com
  Vegan Ουμανιστική Χορτοφαγία
  www.humanisticecology.blogspot.com
  Veg.gr Χορτοφαγία, Οικολογία, Ζωοφιλία, Ειρήνη…
  www.nettergr.typepad.com/veg
  Veg_GR •Χορτοφαγία
  www.groups.yahoo.com/group/Veg_GR
  Vegan Συνταγές για Όλους
  www.vegansintages.wordpress.com
  Whispering Planet
  www.whispering-planet.blogspot.com
  We Are Stars - Θεραπεύοντας τον εαυτό μας, τον πλανήτη μας,
  το σύμπαν μας, έναν έναν άνθρωπο…
  www.wearestars.com/greek/index.html
  Ένωση Vegan Ελλάδος - The Hellenic Vegan Society
  www.vegansociety.gr

  κ.ά.
  Video με ελληνικούς υπότιτλους
  «Γήινοι», ένα Ντοκιμαντέρ που Πρέπει να Δουν Όλοι
  http://video.google.com/videoplay?docid=-5165231031895551470
  Παγκόσμιος Ιστός Διατροφή Πως η Διατροφή σας θα Μπορούσε να Αλλάξει τον Κόσμο
  Diet How Your Diet Could Change The World
  www.vegansociety.com/images/environbooklet.pdf
  Κινούμενα Σχέδια
  www.all-creatures.org/anan/index.html
  Animals as Food Picture Index
  www.atourhands.com/food.html

  Animal Exploitation Photo Gallery
  www.all-creatures.org/anex/index.html
  Animal Liberation Front
  www.animalliberationfront.com
  Asian Animal Protection Network
  www.aapn.org/foodandmedicineanimals.html
  GoVeg.com
  www.goveg.com
  Happy Cow’s Vegetarian Guide To Restaurants & Health Stores
  www.happycow.net
  Milk Sucks! (Το γάλα είναι βρώμικο!)
  www.dumpdairy.com/index2.asp
  No Fishing (Όχι Ψάρεμα)
  www.nofishing.net
  Super Vegan
  www.supervegan.com

  The Meatrix
  www.meatrix.com
  The Not Milk (Όχι Γάλα)
  www.notmilk.com
  Veganica.com
  www.veganica.com
  Vegan Journal
  www.laurensveganjournal.org
  Vegan Lunch Box
  www.veganlunchbox.blogspot.com
  Veg News Magazine
  www.vegnews.com
  Vegetarian Home: Clothing
  www.vegetarianhome.com
  Χορτοφαγία για Νέους και Παιδιά Growing Vegan Children
  www.vegsource.com/parent/growing_vegans.htm
  Humane Teen
  www.humaneteen.org

  Real Vegan Children
  www.veganhealth.org/articles/realveganchildren
  Sexy Vegetarians
  www.peta2.com/OUTTHERE/o-sexyveg06.asp
  Vegan Children: Healthy And Happy
  www.downbound.com/Vegan_Children_s/468.htm
  Vegsoc.org/youth
  www.vegsoc.org/youth
  Vegetarian Teen
  www.vegetarianteen.com
  Vegetarian Baby
  www.vegetarianbaby.com
  Youth 4 Animals
  www.youth4animals.com
  Διάσημοι Χορτοφάγοι Businesspeople & Entrepreneurs, Film and TV Actors, Director & Producers Humanitarians & Environmentalists, Medical Practitioners and ScientistsModels & Fashion Designers, Nobel Laureates, Philosophers & Scholars, Politicians, Statespersons & Activist, Religious and Spiritual Leaders & Personalities, Scientists, Inventors, Architects & Engineers, Singers, Pop Stars, Dancers & Musicians, Sports, Health & Fitness Personalities, TV & Radio Personalities, Writers, Poets, Artist & Painters
  All: http://al.godsdirectcontact.org.tw/vg-vip/query/index.php
  www.AL.Godsdirectcontact.org.tw/vg-vip
  www.viva.org.uk/celebs/index.html
  www.viva.org.uk/celebs/fulllist.html
  www.ivu.org/people

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. και σε αυτούς εδώ
  Bodies Χορτοφάγοι
  www.thegardendiet.com
  www.veganbodybuilding.org
  www.veganbodybuilding.com
  www.veganmusclepower.org
  www.idausa.org/vegandays/famous_bodies_kgw.html
  www.idausa.org/vegandays/famous_bodies.html
  www.organicathlete.org

  Veg Οικογένειες
  www.vegfamily.com
  www.veganhealth.org/articles/realveganchildren
  www.vegetarianbaby.com
  www.vegetarianfamily.blogspot.com
  www.vrg.org/family/kidsindex.htm

  Vegan Cooking BitchinVeganKitchen
  www.bitchinvegankitchen.blogspot.com
  Cake maker to the stars
  www.kitteekake.blogspot.com
  Cooking by Kittee
  www.www.pakupaku.info
  Cooking Without Pants
  www.cookingwithoutpants.blogspot.com
  Don't Get Mad, Get Vegan!
  www.dgmgv.blogspot.com
  Eat Air
  www.eatair.blogspot.com
  Fat-Free Vegan Kitchen
  www.blog.fatfreevegan.com
  Fueled By Popcorn
  www.fueledbypopcorn.blogspot.com
  Get sconed!
  www.letsgetsconed.blogspot.com
  MeloMeals
  www.melomeals.blogspot.com
  Vegan appetite
  www.veganappetite.com
  Vegan. Chicks. Rock.
  www.veganchicksrock.blogspot.com
  Vegan Crunk
  www.vegancrunk.blogspot.com
  Vegan Dad
  www.vegandad.blogspot.com
  Vegan Feast Kitchen
  www.veganfeastkitchen.blogspot.com

  Vegan Food For Thought
  www.vegfoodforthought.wordpress.com
  Vegan Improv
  www.veganimprov.com

  Vegan Lunch Box
  www.veganlunchbox.blogspot.com
  Vegan Menu
  www.veganmenu.blogspot.com
  Vegan Planet
  www.veganplanet.blogspot.com
  Vegan Recipes Around the World
  www.ivu.org/recipes/index.html
  Vegan Yum Yum
  www.veganyumyum.com
  Vive le Vegan!
  www.vivelevegan.blogspot.com
  What the hell does a vegan eat anyway?
  www.veganmenu.blogspot.com
  Where's the Meat?
  www.wheres-the-meat.blogspot.com
  Yeah that "Vegan" Shit
  www.yeahthatveganshit.blogspot.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. και σε αυτούς εδώ που είναι ωμοφάγοι
  Ωμοφαγία Ωμοφαγικές συνταγές Dr. Lorraine Day’s Official Wed Site
  www.drday.com
  Frederic Patenaude
  www.fredericpatenaude.com
  Funky Raw
  www.funkyraw.com
  Living And Raw Foods
  www.living-foods.com
  Raw And Juice Curing Disease Naturally With A Raw Food Diet
  www.rawandjuicy.com

  Raw Cuisine
  www.rawcuisine.co.uk
  Raw Food Boot Camp
  www.rawfoodbootcamp.com

  Raw Food Chat
  www.rawfoodchat.com
  Raw Food Life
  www.rawfoodlife.com
  Raw Food Media
  www.rawfoodmedia.com
  Raw Food Network
  www.rawfoodnetwork.com
  Raw Food Planet
  www.rawfoodplanet.com
  Raw Food, Right Now! Raw In The Real Word
  www.rawfoodrightnow.blogspot.com
  Raw Food Talk
  www.rawfoodtalk.com
  Raw Food UK Yahoo
  www.health.groups.yahoo.com/group/rawfooduk
  Raw Gaia
  www.rawgaia.com
  Rawguru
  www.rawguru.com/rawfoods.html
  Raw Network Of Washington
  www.rawwashington.org
  Raw Pleasure Australia’s Raw Food Community
  www.raw-pleasure.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. και σε αυτούς εδώ
  People for the Ethical Treatment of Animals (PETA)
  Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων PETA Asia-Pacific - www.petaasiapacific.com
  PETAenEspanol - www.petaenespanol.com
  PETA France - www.petafrance.com
  PETA Germany - www.peta.de
  PETA India - www.petaindia.com
  PETA UK - www.peta.org.uk
  PETA USA - www.peta.org
  VITA Russia Animal Rights Centre - www.vita.org.ru
  Vegan Society UK
  www.vegansociety.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. τι τρώνε χορτοφάγοι
  Χορτοφαγική Vegan Κουζίνα

  Σαλάτα με αντίδια, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Σαλάτα με βλίτα, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Σαλάτα με γλιστρίδα, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Σαλάτα με ραδίκια, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Σαλάτα με ραδίκια, ζοχούς, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Σαλάτα με ραδίκια, σπανάκι, αντίδια, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Σαλάτα με κολοκυθάκια, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Σαλάτα με κουνουπίδι, μπρόκολο, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού
  Σαλάτα με καλαμπόκι, φασόλια κόκκινα, πράσινα, αρακά, μαρούλι και καρότο
  Σαλάτα με πλιγούρι, ντομάτες, κρεμμύδι, άνηθο, μαϊντανό, πιπεριές πράσινες, κόκκινες, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Σαλάτα με κουκιά, κρεμμύδι, ντομάτες, λάδι και λεμόνι
  Σαλάτα με κουκιά, λάδι και λεμόνι
  Σαλάτα με ρύζι, πιπέρι, ντομάτα, καρότο, αγγούρι, κρεμμύδι, χόρτα και ελαιόλαδο
  Σαλάτα με παντζάρια, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και σκόρδο
  Σαλάτα με σπαράγγια, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Σαλάτα με λάπατα, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Σαλάτα με τσουκνίδα, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Μελιτζανοσαλάτες
  Σαλάτα με μελιτζάνες, κρεμμυδάκια, πιπεριές Φλωρίνης, σκόρδο και ελαιόλαδο
  Σαλάτα με μελιτζάνες, ντομάτες , πιπεριές πράσινες, κόκκινες, κρεμμύδι, αρωματικά φυτά και λάδι

  Πατατοσαλάτες
  Σαλάτα με πατάτες κατσαρόλας και άνηθο
  Σαλάτα με πατάτες κατσαρόλας, λάχανο, κρεμμύδι και αγγουράκια κονσέρβας
  Σαλάτα με πατάτες κατσαρόλας και ξινολάχανο
  Σαλάτα με πατάτες κατσαρόλας, κρεμμύδι, άνηθο, τριμμένο μαύρο πιπέρι, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Σαλάτα με πατάτες κατσαρόλας και μπιζέλια
  Σαλάτα με πατάτες κατσαρόλας και ντομάτες, ή ντοματοχυμό και κρεμμύδι
  Σαλάτα με πατάτες, παντζάρι, καρότο, ελαιόλαδο, αρακά και κρεμμύδι (βινεγκρέτ)
  Σκορδαλιά με πατάτες, σκόρδο, λάδι και λεμόνι
  Σαλάτες με όσπρια
  Σαλάτα με φασόλια μαυρομάτικα, φάβα, ρεβίθια, σιτάρι, φυτικό λάδι και χυμό λεμονιού
  Σαλάτα με φασόλια, κρεμμύδι, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Σαλάτα με μαύρα φασόλια βρασμένα, φακές, καλαμπόκι, πιπεριές, κρεμμύδι και ελαιόλαδο
  Σαλάτα με άσπρα φασόλια, πατάτες, αγγούρι, παντζάρι και πιπέρι (βινεγκρέτ)
  Σαλάτα με φασόλια μαυρομάτικα, καρότο, σέλινο, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Σαλάτα με φρέσκα φασολάκια, λάδι και λεμόνι
  Σαλάτες με θαλασσινά φύκια
  Σαλάτα με φύκια, λάδι και λεμόνι
  Σαλάτα με φύκια, πράσινα μπιζέλια, κρεμμύδι, λάδι και λεμόνι
  Σαλάτα με φύκια, ρύζι και κρεμμύδι
  Σαλάτα με φύκια, αρακά, λάδι και λεμόνι
  Σαλάτα με φύκια, πατάτες βραστές, λάδι και λεμόνι
  Σαλάτα με φύκια και πουρέ πατάτας
  Λαχανικά

  Αρακάς με μελιτζάνες, καρότα, κρεμμύδι και άνηθο
  Αρακάς με πατάτες και καρότα γιαχνί
  Αρακάς με πατάτες γιαχνί
  Αρακάς με καλαμπόκι τουρλού (αρακάς, καλαμπόκι κατεψυγμένο, πατάτες, κρεμμύδι, καρότα, άνηθο, ντομάτες ψιλοκομμένες, λάδι, ρίγανη και πιπέρι)
  Αγκινάρες με πατάτες, καρότα, κρεμμύδι, άνηθο και λάδι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Καρότα στο φούρνο με λάδι και μπαχαρικά
  Κολοκυθάκια και μελιτζάνες στο φούρνο
  Κολοκυθάκια τηγανητά ελαφρός με σκόρδο και λάδι
  Σοταρισμένο λάχανο με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Σοταρισμένο λάχανο με καρότα, κρεμμύδι, λάδι και μπαχαρικά
  Λαχανικά με μπαχαρικά, φάβα, κολοκυθάκια, κόκκινη πιπεριά, κρεμμύδι, φασολάκια, ντομάτες, σκόρδο, κόλιαντρο και ελαιόλαδο
  Λαχανικά καυτερά κατσαρόλας με καρότα, κρεμμύδι, πιπεριές, κόκκινη καυτερή πιπεριά, κόκκινα φασόλια, σκόρδο, μαϊντανό και ελαιόλαδο
  Λαχανικά γιαχνί με κρεμμύδι, σκόρδο, ντομάτες, πατάτες, μπάμιες, φασολάκια και μαϊντανό
  Μανιτάρια σοταρισμένα με κρεμμύδι
  Μανιτάρια με ντομάτες, κρεμμύδι, δενδρολίβανο, σκόρδο και ελαιόλαδο
  Μανιτάρια με σπανάκι, κρεμμύδι, σελινόρυζο, άνηθο, σκόρδο, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Μανιτάρια φούρνου πικάντικα με σκόρδο, ντομάτες ψιλοκομμένες, λάδι, λεμόνι και πιπέρι
  Μπάμιες γιαχνί με πατάτες
  Μπάμιες με ντομάτες, κρεμμύδια, κόλιαντρο και χυμό λεμονιού
  Μελιτζάνες ψητές με κρεμμύδι και μαϊντανό
  Μελιτζάνες με πατάτες γιαχνί (μελιτζάνες, πατάτες, κρεμμύδι, λάδι, σκόρδο)
  Μελιτζάνες ψητές με σκορδαλιά (μελιτζάνες, λάδι, καρύδια ψιλοκομμένα, ή αλεσμένα, σκόρδο)
  Μελιτζάνες με σκόρδο γιαχνί
  Μελιτζάνες τηγανητές με ελαιόλαδο, δυόσμο και σκόρδο
  Μελιτζάνες ψητές με κρεμμύδι, ντομάτες και σκόρδο
  Μελιτζάνες ψητές με σκόρδο, μαϊντανό και λάδι
  Μελιτζάνες Ιμάμ – Μπαϊλντί με ντομάτες, ή τοματοπολτό, πιπεριές πράσινες, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό και ελαιόλαδο
  Μπριάμ (Τουρλού) (μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές, πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδο, ντομάτες, μαϊντανό και ελαιόλαδο)
  Πατάτες κατσαρόλας με μανιτάρια, κρεμμύδι, ντομάτες, ή σάλτσα
  Πατάτες κατσαρόλας (πατάτες, πιπεριές, χυμό ντομάτας, κρεμμύδι, μαϊντανό και ελαιόλαδο)
  Πατάτες κατσαρόλας με μουστάρδα, σκόρδο, πάπρικα, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Πατάτες φούρνου με κρεμμύδι, λάδι και πιπέρι
  Πατάτες φούρνου με μανιτάρια, πιπέρι, λάδι, ρίγανη και θυμάρι
  Πατάτες φούρνου με μανιτάρια, κρεμμύδι, σκόρδο, δενδρολίβανο, λιαστές ντομάτες, μαϊντανό, ελιές και ελαιόλαδο
  Πατάτες φούρνου με σκόρδο, μαύρο πιπέρι, ελαιόλαδο, κόλιαντρο και βασιλικό
  Πατάτες φούρνου με σκόρδο και μουστάρδα
  Πουρές από πατάτες, κρεμμύδι, τριμμένο μαύρο πιπέρι, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Πατάτες ψητές με το φλούδι, ρίγανη και ελαιόλαδο
  Πατάτες τηγανιτές με αγγουράκια κονσέρβας
  Πιπεριές πράσινες και κόκκινες ψητές
  Πιπεριές πράσινες και κόκκινες ελαφρά τηγανισμένες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Όσπρια
  Συνδυάζονται με ρύζι και λαχανικά και μπορούν να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνη.

  Ένα φλιτζάνι καλύπτει περίπου το 1/3 των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνη.
  Φάβα με ελαιόλαδο, κρεμμύδι, λεμόνι και πιπέρι
  Φακές με κρεμμύδι, σκόρδο, φύλλα δάφνης, ντομάτες, ή τοματοπολτό, ρίγανη και ελαιόλαδο
  Φακές με καρότα κομμένα και χυμό λεμονιού
  Φακές με πλιγούρι, κρεμμύδια, λάδι και πιπέρι
  Φακές με μαύρα φασόλια, καλαμπόκι, κρεμμύδι, πιπεριά γλυκιά, σκόρδο και λάδι
  Φασολάδα με κρεμμύδι, καρότα, σέλινο, τοματοπολτό, πιπέρι, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Φασολάκια με πατάτες (φασολάκια, κρεμμύδια, πατάτες, ντομάτα, ντοματοπολτό, μαϊντανό, λάδι, σκόρδο)
  Φασολάκια με πατάτες, κρεμμύδι και καρότα
  Φασόλια γίγαντες φούρνου (φασόλια γίγαντες, κρεμμύδι, ντοματοπελτές, μαϊντανό, λάδι, λεμόνι, προαιρετικά καρότα, κόκκινη πιπεριά, λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο και ρίγανη)
  Ρεβίθια φούρνου (ρεβίθια, κρεμμύδι, σκόρδο, λάδι και δεντρολίβανο)
  Κουκιά με πατάτες, κρεμμύδι, πιπέρι, φύλλο δάφνης, ρίγανη και λάδι
  Όσπρια με Ρύζι
  Φακές με ρύζι, κρεμμύδι και λάδι
  Ρεβίθια με ρύζι, κρεμμύδια, ντομάτες ψιλοκομμένες και λάδι
  Κουκιά με ρύζι, κρεμμύδι, σκόρδο, λάδι και πιπέρι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ρύζι, Ριζότα

  Ντοματόρυζο με ρύζι, ντομάτες, σκόρδο, μαϊντανό ψιλοκομμένο και λάδι
  Σελινόρυζο με ρύζι, σέλινο, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Σπανακόρυζο με ρύζι, σπανάκι, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Σπανακόρυζο με ρύζι, σπανάκι, πράσο, σκόρδο, μαϊντανό και χυμό λεμονιού
  Πρασόρυζο με ρύζι, πράσο, σκόρδο και λάδι
  Πιλάφι με ρύζι (ακατέργαστο), καρότα, λάδι και σκόρδο
  Πιλάφι με ρύζι, κυδώνια, καρότο και σκόρδο
  Ριζότο με λαχανικά (κόκκινες και πράσινες πιπεριές, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, σκόρδο, καυτερή πράσινη πιπεριά, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού)
  Ριζότο με σάλτσα ντομάτας
  Ριζότο με κόκκινη σάλτσα, μανιτάρια και σκόρδο
  Ριζότο με κιμά μη μεταλλαγμένης σόγιας
  Ριζότο με μανιτάρια, κρεμμύδι, βασιλικό, ρίγανη, θυμάρι, μαϊντανό και πιπέρι
  Ρύζι με τσουκνίδα και κρεμμύδια
  Ρύζι με σταφίδες
  Ρύζι ατμού (νερό, ρύζι)
  Κολοκυθάκια με ρύζι, ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό, άνηθο, λάδι και λεμόνι
  Κολοκυθάκια με ρύζι, μαϊντανό, άνηθο, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Μελιτζάνες τσιγαρισμένες στο λάδι με ρύζι, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ντομάτες τριμμένες και πιπέρι
  Αγκινάρες με ρύζι, πλιγούρι, φαγόπυρο, άνηθο, ντομάτα και πιπέρι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ντολμάδες

  Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα, γαρνιρισμένα με ρύζι, κρεμμύδι, δυόσμο, μαϊντανό, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Ντολμαδάκια με καρότο
  Ντολμαδάκια με κρεμμύδι
  Ντολμαδάκια με ντομάτες
  Ντολμαδάκια με πιπέρι
  Ντολμάδες με μαρούλι, σάλτσα καρότου, πατάτες, λάχανο, κρεμμύδι, σκόρδο και βασιλικό
  Λαχανοντολμάδες με λάχανο τουρσί, τριμμένη κόκκινη πιπεριά και λάδι
  Λαχανοντολμάδες με ρύζι, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Λαχανοντολμάδες στο φούρνο με φαγόπυρο, μανιτάρια, καρότο, κρεμμύδι, πατάτες, σάλτσα
  ντομάτας, λάδι και λεμόνι
  Γεμιστά
  Κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι, κρεμμύδι, μαϊντανό και χυμό λεμονιού
  Ντομάτες γεμιστές με ρύζι, κρεμμύδι, μάραθο, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Πιπεριές γεμιστές με ρύζι, σκόρδο, βασιλικό, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Πιπεριές γεμιστές με κουσκούς, κρεμμυδάκια, μαϊντανό, σκόρδο, ελαιόλαδο και πιπέρι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ζυμαρικά
  Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας
  Μακαρόνια με λάδι και σκόρδο
  Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας και μανιτάρια


  Μακαρόνια με ντομάτες, βασιλικό, σκόρδο και ελαιόλαδο
  Μακαρόνια με κιμά σόγιας, σάλτσα ντομάτας, λάδι, ρίγανη και πιπέρι
  Μακαρόνια με μπρόκολο, κρεμμύδι, καυτερή πιπεριά, μάραθο και ελαιόλαδο
  Μακαρόνια φούρνου με σάλτσα ντομάτας
  Κοχυλάκια με κόκκινη σάλτσα, κρεμμύδι, σκόρδο και λάδι
  Κριθαράκι με κολοκυθάκια, πιπεριές γλυκές, κρεμμύδι, σκόρδο, λάδι, ρίγανη και βασιλικό
  Λαζάνια με σπανάκι, μανιτάρια, τόφου σόγιας, σάλτσα ντομάτας, σκόρδο, βασιλικό, ρίγανη, δενδρολίβανο και πιπέρι
  Σπαγγέτι με μουστάρδα, ελαιόλαδο, κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, σκόρδο και μαϊντανό
  Σπαγγέτι καυτερά με κόκκινες καυτερές πιπεριές, μαϊντανό, σκόρδο και ελαιόλαδο
  Πιροσκί με πατάτες, κρεμμύδι και δυόσμο
  Πιροσκί με λάχανο
  Πιροσκί με πατάτες και λάχανο
  Πιροσκί με φασόλια γίγαντες
  Ραβιόλια με πατάτες, κρεμμύδι, μαύρο πιπέρι και σάλτσα κρεμμυδιού
  Ραβιόλια με κεράσια
  Σούπες
  Λαχανόσουπα (ή μπόρς) με λάχανο, παντζάρι, πατάτες, κρεμμύδι, τοματοπολτό, ή ντομάτες ψιλοκομμένες, λάδι, φύλλα δάφνης, μαϊντανό και κόκκινη πιπερίτσα
  Σούπα με φάβα, καρότα, κρεμμύδι, φύλλο δάφνης, λάδι και λεμόνι
  Σούπα με ρεβίθια, κρεμμύδια ψιλοκομμένα, φύλλα δάφνης, λάδι και λεμόνι
  Φακή Σούπα με φακές, ρύζι, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκόρδο, κόκκινη πιπεριά, φύλλα δάφνης, πιπέρι, λάδι και λεμόνι
  Τοματόσουπα
  Σπαραγγόσουπα
  Μανιταρόσουπα
  Κρεμμυδόσουπα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Δημητριακά
  Χυλός από βρώμη με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Χυλός από βρώμη, καρότο, κρεμμύδι, λάδι και μπαχαρικά
  Χυλός από πλιγούρι με ντομάτα
  Χυλός από φαγόπυρο, κρεμμύδι, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Χυλός από κριθάρι, ρίγανη, πιπέρι, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Χυλός από πλιγούρι, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Χυλός από ρύζι, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Χυλός από φακές, ρύζι και κρεμμύδι
  Χυλός από κεχρί με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Χυλός από κινόα (quinoa), μαϊντανό, άνηθο, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
  Χυλός από σπασμένο καλαμπόκι (μαμαλίγκα) και λάδι
  Μαμαλίγκα με βρασμένα κόκκινα φασόλια και σπιτικό κέτσαπ
  Χόντρος (χοντραλεσμένο σιτάρι) με ντομάτα, λάδι, κρεμμύδια τριμμένα, λάδι και πιπέρι
  Τραχανάς με λάδι
  Κεφτέδες
  Πατατοκεφτέδες (πατάτες βρασμένες και λιωμένες με το πιρούνι, κρεμμύδι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλεύρι, λάδι για το τηγάνισμα και μαύρο πιπέρι)
  Κολοκυθοκεφτέδες (κολοκυθάκια βρασμένα και λιωμένα με τα χέρια, ή με το πιρούνι, φρυγανιά τριμμένη, λάδι για το τηγάνισμα, κρεμμύδια ξερά τριμμένα, δυόσμο, μαϊντανό και πιπέρι)
  Φαβοκεφτέδες (πολτοποιημένη μαγειρεμένη φάβα, ελαιόλαδο, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, φρυγανιά τριμμένη, λάδι για το τηγάνισμα και μαύρο πιπέρι)
  Ρεβιθοκεφτέδες (ρεβίθια βρασμένα και πολτοποιημένα, κρεμμύδια, σκόρδο, δυόσμο, μαϊντανό, αλεύρι, λάδι για το τηγάνισμα, χυμό λεμονιού και πιπέρι)
  Ντοματοκεφτέδες (ντομάτες, φύλλα δυόσμου, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, αλεύρι, λάδι για τηγάνισμα και πιπέρι
  Ρυζοκεφτέδες (ρύζι βρασμένο, ψιλοκομμένο μαϊντανό, κρεμμύδι τριμμένο, πιπέρι και τριμμένη φρυγανιά)
  Ρυζομπιφτέκια με μαυρομάτικα φασόλια (ρύζι βρασμένο, μαυρομάτικα φασόλια βρασμένα, τριμμένη φρυγανιά ή τριμμένο ξερό ψωμί, τριμμένο κρεμμύδι, πιπέρι και λάδι) Κεφτέδες με πατάτες, κρεμμύδια και κολοκυθάκια
  Κεφτέδες με πατάτες, ρύζι, κρεμμύδι και καρότο
  Κεφτέδες με πατάτες, μανιτάρια, κρεμμύδι και μαϊντανό
  Κεφτέδες με ρύζι και σπανάκι
  Καλαμποκοκεφτέδες
  Κουνουπιδοκεφτέδες
  Λαχανοκεφτέδες
  Μελιτζανοκεφτέδες
  Παντζαροκεφτέδες
  Πρασοκεφτέδες
  Σογιοκεφτέδες
  Σπανακοκεφτέδες
  Φασολοκεφτέδες
  Χορτοκεφτέδες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Πίτες, Μπουγάτσες
  Καρυδόπιτες
  Καροτόπιτες
  Κολοκυθόπιτες
  Λαχανόπιτες
  Μαραθόπιτες
  Μηλόπιτες
  Ντοματόπιτες
  Πατατόπιτες
  Πρασόπιτες
  Σπανακόπιτες
  Τσουκνιδόπιτες
  Μπουγάτσα με σπανάκι
  Μπουγάτσα με μήλο
  Πίτα με μανιτάρια
  Πίτσα με ελιές και λαχανικά
  Πίτσα με πράσο, πιπεριές κόκκινες, μαϊντανό, λάδι και πιπέρι
  Πίτσα με χορταρικά και αγκινάρες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Συμπεριφερόμαστε όπως οι λύκοι, όπως οι τίγρεις... κι ακόμη χειρότερα, γιατί η φύση κανόνισε για τα ζώα να τρέφονται με αυτόν τον τρόπο, μα εμείς που με την χάρη Του, έχουμε την ικανότητα του λόγου και την αίσθηση της δικαιοσύνης, γίναμε χειρότεροι από άγρια θηρία. Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

  Λέει ο Κύριος: «Προσφέρατε σε θυσία τόσα πρόβατα και βοοειδή, μα δεν Μου δίνει ευχαρίστηση το αίμα των δαμαλιών, των προβάτων και των κατσικιών. Όταν εσείς σηκώνετε τα χέρια, Εγώ παίρνω τα μάτια από πάνω σας και όταν προσεύχεστε δεν σας ακούω, γιατί τα χέρια σας είναι γεμάτα αίματα.» Ησαΐα (1.5)

  Να μην φας κρέας με τη ζωή μέσα του, με το αίμα του... , γιατί θα ζητήσω το αίμα της δικής σου ζωής. Γένεση ( 9.4)

  Σου δίνω χόρτα και καρπούς για τροφή. Γένεση (1:29)

  Όποιος σκοτώσει μια αγελάδα, αμαρτάνει σα να έχει σκοτώσει έναν άνθρωπο. Ησαΐα (66.3)

  Το χειρότερο αμάρτημα απέναντι στα άλλα πλάσματα γύρο μας δεν είναι το μίσος, αλλά η αδιαφορία προς αυτά. Αυτή είναι η ουσία της απανθρωπιάς. Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω

  Η αγάπη για όλα τα πλάσματα είναι η πιο ευγενική πτυχή της ανθρώπινης ψυχής. Κάρολος Δαρβίνος

  Φίλοι μου, αποφεύγετε να γεμίζετε το σώμα σας με βρώμικες τροφές. Υπάρχουν εκτάσεις σιταριού, τόσα πολλά μήλα που τσακίζουν τα κλαδιά των δέντρων, σταφύλια που γεμίζουν τους αμπελώνες, γευστικά χόρτα και λαχανικά για μαγείρεμα. Υπάρχει το γάλα και το μέλι με το άρωμα του θυμαριού. Η γη προσφέρει μια μεγάλη ποσότητα πλούτου, καθαρά στοιχεία που δεν προξενούν το χύσιμο του αίματος, ούτε τον θάνατο. Μόνο τα ζώα ικανοποιούν την πείνα τους με το κρέας, και όχι όλα: πράγματι τα άλογα, τα βόδια και τα πρόβατα βρίσκουν τροφή στη γη. Πυθαγόρας

  Όλα τα ζώα τρέμουν τη βία. Όλα φοβούνται το θάνατο, όλα αγαπούν τη ζωή. Δες τον εαυτό σου στους άλλους. Τότε ποιον μπορείς να βλάψεις; Τι κακό μπορείς να κάνεις; Βούδας

  Τα ζώα διαθέτουν το χάρισμα της επικοινωνίας και το χρησιμοποιούν, αλλά εμείς φαίνεται να το αγνοούμε. Άλις Γουόκερ

  Στο μυαλό μου η ζωή ενός προβάτου δεν είναι λιγότερη πολύτιμη από αυτή ενός ανθρώπου. Μαχάτμα Γκάντι

  Πέρασαν 50 χρόνια από την ημέρα όταν το γιατρικό συμβούλιο εγγυήθηκε το θάνατό μου, εάν δε θα τρώω κρέας. Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω

  Πυθαγόρας: Όσο ο άνθρωπος θα συνεχίζει να είναι ο άσπλαχνος καταστροφέας κατώτερων ζώντων όντων, δεν θα γνωρίσει ποτέ υγεία και ειρήνη. Γιατί όσο οι άνθρωποι θα κατασφάζουν ζώα, θα σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Πράγματι, αυτός που σπέρνει το σπόρο του φόνου και του πόνου δεν μπορεί να δρέψει χαρά και αγάπη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Πλούταρχος: Πως μπορείτε να σκοτώνετε και να τρώτε ένα ήμερο, ανυπεράσπιστο ζώο, που πριν από λίγο έβλεπε, περπατούσε, ζούσε; Αφού είστε χορτάτοι, ποια μανία σας σπρώχνει να σκοτώνετε; Αν πιστεύετε ότι η φύση σας έπλασε να τρώτε τα άλλα ζώα, τότε σκοτώστε εσείς οι ίδιοι τα θύματά σας. Πνίξτε τα με τα δόντια σας! Όμως ανατριχιάζετε με όλα αυτά… Γι’ αυτό βάζετε άλλους να διαπράξουν τα αποτρόπαια αυτά εγκλήματα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Πλούταρχος: Αναρωτιέστε γιατί ο Πυθαγόρας δεν έτρωγε κρέας; Εγώ προσωπικά αναρωτιέμαι για ποιο λόγο και με τι καρδιά, ο πρώτος άνθρωπος πλησίασε το στόμα του στο πηγμένο αίμα και τα χείλια του σε ένα νεκρό πλάσμα. Πως έβαλε στο τραπέζι του πτώματα ζώων και ονόμασε φαγητό και τροφή τα πλάσματα που λίγο πριν μούγκριζαν και βέλαζαν, κινούνταν γεμάτα ζωή. Πως δέχτηκε την θέα της σφαγής, τον κομμένο λαιμό, το γδαρμένο δέρμα, τις σπασμένες αρθρώσεις. Σκεφτείτε την άσχημη μυρωδιά... Πως έγινε να μην ανατριχιάσει όταν ήρθε σε επαφή με τα κομμάτια άλλων όντων και ρούφηξε το ζουμί και τον ορό από τις πληγές τους...! Ο άνθρωπος δεν τρέφεται με λιοντάρια και λύκους για να επιζήσει..., αντίθετα, σκοτώνει πλάσματα ακίνδυνα, εξημερωμένα, που δεν έχουν κεντριά και μυτερά δόντια. Για ένα κομμάτι κρέας, ο άνθρωπος τους αφαιρεί τον ήλιο, το φως, την διάρκεια της ζωής που δικαιούνται όταν γεννιούνται. Αν πιστεύετε πως η φύση σας προορίζει για τέτοιου είδους διατροφή, γιατί δεν σκοτώνετε μόνοι σας αυτό που θέλετε να φάτε; Αλλά κάντε το με τις δικές σας δυνάμεις, χωρίς ρόπαλο, χωρίς σφυριά ή άλλα όπλα.

  Ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ έγραψε στη μεγάλης επιτυχίας νουβέλα του «Enemies, A Love Story»: «Όσο συχνά ο Χέρμαν ήταν μάρτυρας της σφαγής ζώων και ψαριών, πάντα είχε την ίδια σκέψη: Στη συμπεριφορά τους προς τα πλάσματα, όλοι οι άνθρωποι ήταν Ναζί. Η υπεροψία με την οποία ο άνθρωπος μπορούσε να συμπεριφέρεται στα άλλα είδη όπως τον ευχαριστεί, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα των πιο ακραίων ρατσιστικών θεωριών. Την αρχή του δικαίου του ισχυρού.»

  Το Άουσβιτς ξεκινά κάθε φορά που κάποιος κοιτά ένα σφαγείο και σκέφτεται: είναι απλά ζώα. Θεοντόρ Αντόρνο

  Έχουμε σκλαβώσει τα υπόλοιπα ζωντανά δημιουργήματα και συμπεριφερόμαστε στους μακρινούς μας συγγενής σε πούπουλα και φτερά τόσο άσχημα, που αναμφίβολα, αν μπορούσαν να δημιουργήσουν δική τους θρησκεία, θα έβαζαν τον άνθρωπο στο ρόλο του διαβόλου. Ουίλιαμ Ραλφ Ίνγκε «Outspoken Essays» 1922

  Τίποτε δεν μας σοκάρει περισσότερο από τον κανιβαλισμό. Ωστόσο το ίδιο αίσθημα προκαλούμε εμείς στους Βουδιστές και στους χορτοφάγους, καθώς τρώμε μωρά… απλά όχι δικά μας. Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Δεν είναι ο άνθρωπος εκπληκτικό ζώο; Σκοτώνει άγρια ζώα - πουλιά, καγκουρό, ελάφια, ένα σωρό άγριες γάτες, ποντίκια, αλεπούδες και ντίνγκος - με τα εκατομμύρια για να προστατέψει τα κτηνοτροφικά ζώα και τις τροφές τους. Μετά σκοτώνει τα κτηνοτροφικά ζώα με τα εκατομμύρια και τα τρώει. Αυτό με τη σειρά του σκοτώνει τον άνθρωπο με τα εκατομμύρια, διότι τρώγοντας όλα αυτά τα ζώα οδηγείται σε εκφυλιστικές και θανατηφόρες αρρώστιες όπως τα καρδιακά νοσήματα, τα νοσήματα των νεφρών και τον καρκίνο. Οπότε τότε ο άνθρωπος βασανίζει και σκοτώνει εκατομμύρια ακόμα ζώα για να ψάξει να βρει γιατρειά για αυτές τις αρρώστιες. Αλλού, εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα και υποσιτισμό γιατί το φαγητό που θα μπορούσαν να φάνε χρησιμοποιείται για να παχύνει τα κτηνοτροφικά ζώα. Εντωμεταξύ, κάποιοι άνθρωποι πεθαίνουν από θλιμμένο γέλιο για την παραλογία του ανθρώπου, που σκοτώνει τόσο εύκολα και τόσο βίαια, και μία φορά τον χρόνο, στέλνει κάρτες που προσεύχονται για «Ειρήνη πάνω στην γη». Ντάβιντ Κόατες «Η βιομηχανική φάρμα του γερο Μακντόναλν»

  Σκέψου τη μεγαλειώδη δύναμη που είναι συγκεντρωμένη σε ένα βελανίδι! Το θάβεις στη γη και αυτό μεγαλώνει ραγδαία, για να γίνει μια βελανιδιά! Θάψε ένα πρόβατο και δεν συμβαίνει τίποτα άλλο παρά σήψη. Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω

  Βάλε ένα μωρό σε μια κούνια με ένα μήλο και ένα κουνέλι. Αν φάει το κουνέλι και παίξει με το μήλο, θα σου πάρω καινούργιο αυτοκίνητο. Χάρβεϊ Ντάιαμοντ

  Ο σκοπός της φύσης δεν είναι η διαιώνιση του ανθρώπινου είδους, αλλά η διασφάλιση της βιοποικιλότητας των ειδών. Θεόφραστος

  Η μη βία οδηγεί στην υψηλότερη ηθική που είναι ο σκοπός ολόκληρης της εξέλιξης. Μέχρι να σταματήσουμε να βλάπτουμε τα υπόλοιπα πλάσματα, είμαστε όλοι άγριοι. Θωμάς Έντισον

  Το γεγονός πως ο άνθρωπος γνωρίζει το καλό και το κακό, αποδεικνύει την ανωτερότητα της σκέψης του σε σχέση με τα ζώα. Το γεγονός πως παρ' όλα αυτά, κάνει το κακό, αποδεικνύει την ηθική κατωτερότητα σε σχέση με τα ζώα. Μαρκ Τουαίην, What Is Man, 1906

  Τώρα μπορώ να σας κοιτάζω ήρεμος’ δε σας τρώω πια. Φραντς Κάφκα

  Τα ζώα μοιράζονται με εμάς το προνόμιο να έχουν ψυχή. Πυθαγόρας

  Τα ζώα του κόσμου υπάρχουν για τους δικούς τους λόγους. Δεν φτιάχτηκαν για τους ανθρώπους, όπως οι μαύροι άνθρωποι δεν φτιάχτηκαν για τους λευκούς ή οι γυναίκες για τους άνδρες. Άλις Γουόκερ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Ου φονεύσεις Μία από τις δέκα εντολές

  Όταν εμείς οι ίδιοι γινόμαστε οι ζωντανοί τάφοι δολοφονημένων ζώων, πως περιμένουμε ιδανικές συνθήκες στη γη; Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω

  Μόλις δείπνησες και όσο προσεκτικά και αν είναι κρυμμένο το σφαγείο στην χαριτωμένη απόσταση μιλίων, υπάρχει συνενοχή (είσαι συνένοχος) Ραλφ Γουάλντο Έμερσον

  Η εσκεμμένη ασπλαχνία εναντίον των ανυπεράσπιστων και όμορφων μικρών αδελφών μας αποτελεί σίγουρα ένα από τα πλέον κακεντρεχή και απεχθή εγκλήματα για τα οποία ο άνθρωπος είναι ένοχος Ουίλιαμ Ραλφ Ίνγκε

  Έως ότου συνειδητοποιήσουμε τη βαθιά συγγένειά μας με τα υπόλοιπα θνητά όντα που μοιράζονται μαζί μας τον ήλιο και τη σκιά της ζωής πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, δεν υπάρχει ελπίδα για κανένα είδος, δεν υπάρχει ελπίδα για το περιβάλλον, δεν υπάρχει ελπίδα για μας Τζον Τάισον

  Λίγοι είναι αυτοί που βλέπουν με τα μάτια τους και νιώθουν με τη δική τους καρδιά Άλμπερτ Αϊνστάιν

  Μέχρι να αγαπήσει ένα ζώο, ένα κομμάτι της ψυχής ενός ανθρώπου παραμένει κοιμισμένο. Ανατόλ Φρανς

  Αν π.χ. τα σφαγεία είχαν τζάμια αντί τοίχους, όλοι θα ήταν χορτοφάγοι Πόλ Μακ Κάρτνεϊ

  Είμαι υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, όπως και των δικαιωμάτων των ανθρώπων… αυτός είναι ο δρόμος του ολοκληρωμένου ανθρώπου Αβραάμ Λίνκολν

  Εάν από κάποιο θαύμα η γη επιβιώσει από ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα και αρχίσουμε από την αρχή, μόνο η δικαιοσύνη προς κάθε ον θα σώσει την ανθρωπότητα. Άλις Γουόκερ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Η κρεατοφαγία είναι απλά ανήθικη, επειδή συνεπάγεται μια πράξη, που αντιτίθεται στα συναισθήματα της ηθικής, την πράξη του σκοτώματος. Όταν ένας σκοτώνει, εξοντώνει μέσα του τις υψηλότερες πνευματικές ικανότητες - την αγάπη και την συμπάθεια για τις άλλες ζωντανές οντότητες και όταν καταπατά τα συναισθήματά του, γίνεται σκληρός. Λέων Τολστόι
  Ζώα τα οποία έχουμε κάνει σκλάβους, δεν θέλουμε να τα βλέπουμε ως ίσιους. Κάρολος Δαρβίνος
  Τα ζώα είναι φίλοι μου…. και δεν τρώω τους φίλους μου. Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω

  Ο Πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα. Μαχάτμα Γκάντι

  Τίποτε δεν θα ευεργετήσει την ανθρώπινη υγεία και θα αυξήσει τις ευκαιρίες επιβίωσης της ζωής στη Γη περισσότερο, όσο η εξέλιξη σε ένα χορτοφαγικό διαιτολόγιο. Άλμπερτ Αϊνστάιν

  Για να προσβάλλουμε κάποιον τον αποκαλούμε κτήνος. Για την εσκεμμένη ασπλαχνία και βίαιη φύση η μεγαλύτερη προσβολή είναι άνθρωπος. Ισαάκ Ασίμωφ

  Η υπόθεση ότι τα ζώα δεν έχουν δικαιώματα και η πλάνη ότι η συμπεριφορά μας προς αυτά δεν έχει ηθική σημασία, είναι ένα εξωφρενικό παράδειγμα της Δυτικής βαναυσότητας και βαρβαρότητας. Η οικουμενική ευσπλαχνία είναι η μόνη εγγύηση ηθικής. Άρθουρ Σοπενχάουερ

  Πως μπορεί κάποιος που τρώει τη σάρκα άλλων για να φουσκώσει τη δική του σάρκα να δείξει συμπόνια; Τιρουβαλλουβάρ, Tirukkural : 251

  Από όλα τα πλάσματα που δημιουργήθηκαν ποτέ, ο άνθρωπος είναι το πλέον απεχθές. Είναι το μόνο πλάσμα που προξενεί πόνο για «σπορ», γνωρίζοντας πως είναι πόνος. Μαρκ Τουαίην

  Το να γίνεις χορτοφάγος είναι να εισέρχεσαι στο ποτάμι που οδηγεί στη νιρβάνα. Βούδας

  Είμαι απόλυτα σίγουρος πως η ανθρώπινη φυλή, που αναπτύσσεται σταδιακά, θα σταματήσει σε κάποιο σημείο να τρέφεται με κρέας. Χένρι Ντέιβιντ Θόρω

  Δεν έγινα χορτοφάγος για την υγεία μου, αλλά για την υγεία των κοτόπουλων. Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ
  Συμπεριφερόμαστε όπως οι λύκοι, όπως οι τίγρεις... κι ακόμη χειρότερα, γιατί η φύση κανόνισε για τα ζώα να τρέφονται με αυτόν τον τρόπο, μα εμείς που με την χάρη Του, έχουμε την ικανότητα του λόγου και την αίσθηση της δικαιοσύνης, γίναμε χειρότεροι από άγρια θηρία. Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Ο άνθρωπος ακόμα διανύει την προϊστορία του. Κάρλ Μάρξ

  Η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της βίας, μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την κατανόηση. Άλμπερτ Αϊνστάιν

  Το ερώτημα δεν είναι «λογικεύουν;», ούτε «μιλούν;» αλλά «υποφέρουν;» Τζέρεμι Μπένθαμ

  Γνώρισα τους ανθρώπους και αγάπησα τα ζώα. Μενελαος Λουντέμης

  Μην κάνεις ποτέ στους άλλους αυτό που δεν θα θέλεις να κάνουν οι άλλοι σε σένα. Σωκράτης, Κομφούκιος

  Ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που είναι φίλος των ζώων που πρόκειται να φάει. Σάμουελ Μπάτλερ, Άγγλος συγγραφέας

  Το μεγαλύτερο καθήκον του ανθρώπου είναι να προστατεύει τα ζώα από την κακοποίηση. Εμίλ Ζολά (1840-1902)
  Η καρδιά κάθε αγαθού και πολιτισμένου ανθρώπου θα πρέπει να φλέγεται από αγάπη για όλη την κτίση. Για τους ανθρώπους, τα ζώα, τα πτηνά, τα φυτά, τα δέντρα. Ο πραγματικός φιλάνθρωπος είναι και ζωόφιλος. Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Διονύσιος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

  Αυτός που δεν σέβεται τη ζωή, δεν αξίζει να ζει. Λεονάρντο ντα Βίντσι

  Θα έρθει η εποχή που οι άνθρωποι, όπως και εγώ, θα κοιτάζουν τη δολοφονία των ζώων, όπως τώρα κοιτάνε τη δολοφονία των ανθρώπων. Λεονάρντο Ντα Βίντσι

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 23. Διάσημοι Χορτοφάγοι

  Φιλόσοφοι, Πνευματικοί Ηγέτες

  Δαλάϊ Λάμα του Θιβέτ – Η Αυτού Αγιότης XIV (Θεβετιανός πνευματικός ηγέτης), Παραχάμσα Γιοκανάντα (Ινδός Πνευματικός Ηγέτης), Σωκράτης (Έλληνας Φιλόσοφος), Ιησούς Χριστός & πρώτοι Χριστιανοί, Κομφούκιος (Κινέζος φιλόσοφος), Σακυαμούνι Βούδα, Λάο Τσε (Κινέζος Φιλόσοφος), Αγ. Φραγκίσκος της Ασίζης (Ιταλός Χριστιανός Άγιος), Θίς Νατ Ηαν (Βιετναμέζος Βουδιστής, μοναχός, συγγραφέας), Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι (Ινδός συγγραφέας, φιλόσοφος, ηγέτης του Υπερβατικού Διαλογισμού), Λέων Τολστόι (Ρώσος φιλόσοφος), Πυθαγόρας (Έλληνας μαθηματικός και φιλόσοφος) Ζαρατούστρα (Ιρανός – Ιδρυτής του Ζωροαστρισμού), κ.ά.

  Συγγραφείς, Καλλιτέχνες & Ζωγράφοι

  Λεονάρντο Νταβίντσι (Ιταλός Ζωγράφος), Ράλφ Έμερσον (Αμερ, δοκιμιογράφος & ποιητής), Μπέρναρντ Σώ (Ιρλανδός Συγγραφέας), Τζών Ρόμπινς (Αμερ. Συγγραφέας), Μαρκ Τουέην (Αμ. Συγγραφέας), Αλμπερτ Σβάϊτσερ (Γερμανός Φιλόσοφος, γιατρός μουσικός), Πλούταρχος (Έλληνας Φιλόσοφος – συγγραφέας), Βολτέρος (Γάλλος συγγραφέας), κ.ά.

  Επιστήμονες, Εφευρέτες & Μηχανικοί

  Κάρολος Δαρβίνος (Βρετ. Φυσιοδίφης), Αλμπερτ Αϊνστάιν (Γερμ. Επιστήμων), Θωμάς Έντισον (Αμερ. Επιστήμων/εφευρέτης), Ισαάκ Νεύτων (Βρετ. Επιστήμων), Νίκολας Τέλσα (Σερβο-Αμερ. Επιστήμων/εφευρέτης), Χένρυ Φόρντ (Αμ. Ιδρυτής Αυτό/μηχανίας Φόρντ), κ.ά.

  Πολιτικοί, Επίσημοι & Ακτιβιστές

  Σούζαν Αντονυ (Αμ. Ηγέτης της Κίνησης Φεμινιστών), Μαχάτμα Γκάντι (Ινδός Ηγέτης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), Κορέττα Σκότ Κινγκ (Αμερ. Ηγέτης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ακτιβίστρια, σύζυγος του Γιατρού Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ), Πρόεδρος της Σλοβενίας Τζανέζ Ντρνόβεκ, Δόκτωρ Α.Π.Τζ., Αμπντούλ Καλάμ (Πρόεδρος της Ινδίας), Dr. Μαμόχαν Σινγκ (Πρωθυπουργός Ινδίας), Ντέννις Κουτσίμιχ (Αμ. Γερουσιαστής) κ.ά.

  Ηθοποιοί, Αστέρες του Κινηματογράφου & της Τηλεόρασης

  Πάμελα Άντερσον (Αμ. Ηθοποιός), Ασλεϋ Τζούντ (Αμ. Ηθοποιός), Μπριζίτ Μπαρντώ rigitte (Γαλλίδα ηθοποιός), Τζων Κλής (Βρετ. Ηθοποιός), Ντέϊβιντ Ντατσονβι (Αμ. Ηθοποιός), Ντάννυ Νταβίτο (Αμ. ηθοποιός), Κάμερον Ντιάζ (Αμ. Ηθοποιός), Ρίτσαρντ Γκήρ (Αμ. Ηθοποιός), Ντάρυλ Χάννα Aryl (Αμ. Ηθοποιός) Ντάστιν Χόφμαν (Αμ. Ηθοποιός), Κέϊτυ Χόλμς (Αμ. Ηθοποιός), Στήβ Μάρτιν (Αμ. Ηθοποιός), Ντέμι Μούρ (Αμ. Ηθοποιός), Ίαν Μακέλλεν (Βρετ. Ηθοποιός), Τόμπεϋ Μακγκουάϊρ (Αμ. Ηθοποιός), Πωλ Νιούμαν (Αμ. Ηθοποιός), Μπράτ Πίτ (Αμ. Ηθοποιός), Γκουίνεθ Πάλτροου (Αμ. Ηθοποιός), Ιωακείμ Φένοιξ (Αμ. Ηθοποιός), Στήβεν Σήγκαλ (Αμ. Ηθοποιός), Μπρούκ Σήλντς (Αμ. μοντέλο/ηθοποιός), Τζέρρυ Σάϊνφηλντ (Αμ Ηθοποιός), Ναόμι Γουότς (Αμ. Ηθοποιός), Κέϊτ Γουίνσλετ (Βρ. Ηθοποιός), κ.ά.

  Σταρ της Ποπ & Μουσικοί

  Τζόαν Μπαέζ (Αμ. Τραγουδίστρια φόλκ), Τζώρτζ Χάρρισον (Βρετ. Μουσικός μέλος των Μπήτλτς), Πωλ Μακάρντεϋ (Βρετ. Μουσικός, μέλος των Μπήτλς), Ρίνγκο Στάρ (Βρετ. Μουσικός, μέλος των Μπήτλς), Μπόμπ Ντύλαν (Αμ. Μουσικός), Μάϊκλ Τζάκσον (Αμ. Τραγουδιστής πόπ), Μόρρισεϋ (Βρετ. Τραγουδιστής), Ολίβια Νιούτον Τζών (Βρετ-Αυστραλέζα τραγουδίστρια), Σίνεντ Ο’ Κόνορ (Ιρλανδός τραγουδιστής), Πίνκ (Αμ. Τραγουδίστρια), Πρίνς (Αμ. Τραγουδιστής ποπ), Τζάστιν Τιμπερλέηκ (Αμ. Τραγουδιστής ποπ), Τίνα Τέρνερ (Αμ. Τραγουδίστρια), Σάνυα Τουέην (Καναδή Τραγουδίστρια), Βανέσα
  Γουίλιαμς (Αμ. Τραγουδίστρια), κ.ά.

  Διασημότητες των Σπορ

  Μπίλυ Ζαν Κινγκ (Αμ. Πρωταθλητής του τένις), Μπιλ Γουώλτον (Αμ. Μπασκετμπολίστας), Καρλ Λιούϊς (Αμ. Ολυμπιονίκης με 9 χρυσά μετάλλια), Εντουιν Μόζες (Αμ. Ολυμπιονίκης, 2 χρυσά μετάλλια), Έλενα Βαλέντζικ (Γερμ. Πρωταθλήτρια του μποξ), Αλεξάντερ Νταργκάτζ (Γερμ. Αθλητής, πρωταθλητής στο Body-building, γιατρός) κ.ά.

  Μοντέλα

  Κρίστι Μπρίνκλεϋ (Αμ. Σούπερ-μόντελ), Κρίστυ Τέρλινγκτον (Αμ. Σούπερ-μόντελ), κ.ά.

  Ο κατάλογος συνεχίζεται εδώ: http://AL.Godsdirectcontact.org.tw/vg-vip

  Και εδώ: http://www.happycow.net/famous_vegetarians.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Χονδροί και Χορτοφάγοι ήταν οι Μονομάχοι

  Σύμφωνα με νέες ανακαλύψεις ανθρωπολόγων Κάρλ Γκρόσμιντ και των συναδέλφων του από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης οι μονομάχοι της Ρώμης δεν ήταν καλλίγραμμοι μυώδεις πολεμιστές, οι οποίοι τρώγανε ωμό κρέας στα διαλείμματα μεταξύ των αιματηρών αγωνισμάτων, άλλα παχύσαρκοι χορτοφάγοι, οι οποίοι είχαν προβλήματα με περιττά κιλά. Η καθημερινή τους διατροφή αποτελούσε από κριθάρι και όσπρια.
  Τέτοιο ξαφνικό συμπέρασμα βγήκε βάση των αναλύσεων των οστών πάνω από 70 μονομάχων, οι οποίοι ήταν θαμμένοι στο αρχαίο νεκροταφείο μονομάχων κοντά στην Έφεσο, που κατά τη ρωμαϊκή εποχή ήταν πρωτεύουσα επαρχίας Μ. Ασίας. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, αν οι μονομάχοι τρεφόντουσαν με κρέας, τότε τα επίπεδα του στροντίου και ψευδάργυρου στα οστά θα ήτανε περίπου ίδιες. Στα ευρήματα των οστών τα επίπεδα του στροντίου ήταν πολύ ανεβασμένα, όπως είναι συνήθως στους χορτοφάγους.
  Το παραπανίσιο λίπος γι’ αυτούς ήταν μια επιπλέον προστασία από όπλα. Σύμφωνα με τον κ. Γκρόσμιντ οι αρχαίοι μονομάχοι κατανάλωναν σε τακτική βάση δημητριακά σε συνδυασμό με μαγειρεμένα όσπρια, κυρίως φασόλια - και αυτό σε δυναμωτικές δόσεις, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός ειδικός στην ιστοσελίδα του αυστριακού Πανεπιστημίου. Οι μονομάχοι, πριν τους αγώνες, συνήθιζαν να παίρνουν επιπλέον βάρος μέσω υπερτροφίας, αφού η έντονη προπόνηση θα οδηγούσε στο αντίθετο.
  Για τα αρχαία ρωμαϊκά ψηφιδωτά, στα οποία εικονίζονται παλαιστές στις αρένες με καλλίγραμμα κορμιά, οι επιστήμονες έχουν τη γνώμη ότι αυτό ήταν ένα φόρος τιμής προς την παράδοση, η οποία προέρχεται από τον καιρό της Αρχαίας Ελλάδος.

  Πηγές
  Οι Μονομάχοι Ήταν Χορτοφάγοι
  http://www.lenty.ru/gosearch.html?http://www.elvisti.com/2004/03/03/scitech.shtml#2

  Χονδροί Και Χορτοφάγοι Ήταν Οι Μονομάχοι
  Ελευθεροτυπία 06.04.2004
  http://www.disabled.gr/lib/?p=524

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. άρθρα - βιβλία σχετικά με τη διατροφή, υγεία, κατεστημένη γιατρική
  Άθικτες οι Αιτίες της Αρρώστιας http://ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=357&Itemid=202

  Γιατροί – Φαρμακοβιομηχανίες Μια Πανάκριβη Σχέση http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=12845&m=A52&aa=1

  Γνώσεις και Ιατρική
  http://biostore-aloa.blogspot.com/

  Ήλιος – Η Μεγάλη Συγκάλυψη
  http://live-sustainably.blogspot.com/2006_08_01_archive.html
  http://www.theecologist.org/archive_detail.asp?content_id=442

  Ο Ήλιος Σύμμαχος Κατά του Καρκίνου του Μαστού http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5520&subid=2&pubid=124534

  Ηλιοθεραπεία Κατά του Καρκίνου του Μαστού http://www.tanea.gr/news/world/article/33359/?iid=2

  Ηπατίτιδα Β, Διαφωνίες για το Εμβόλιο www.homeopathy.gr/homeopathy/vaccine_hepatitis_b.html

  Ιατρική, Φάρμακα και Χρήμα
  www.oikoen.gr/selides-medicine.htm
  Πρωτεΐνη και Προπαγάνδα
  http://live-sustainably.blogspot.com/2006_12_01_archive.html

  Σπάζοντας τα Όρια της Κατεστημένης Ιατρικής
  «Σκοτώνοντας Ανθρώπους! Σκεφτείτε το…»
  Επιστημονικά «Εγκεκριμένος» Έμπολα η Λύση για τη Σωτηρία του Πλανήτη! Η Εκπληκτική Ακτίνα του Δρ. Ράιφ
  Περιοδικό HELLENIC NEXUS, Τεύχος 15 Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2006
  Στον Γιατρό να Πηγαίνεις Μόνο με Φορείο, του Καθηγητή
  Καρδιολογίας κ. Ευτύχιο Βορίδη
  news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100008_21/05/2006_184597

  Βιολογικά όπλα στην ατζέντα της ΠΟΥ!
  http://vickytoxotis.blogspot.com/2009/08/blog-post_11.html

  Φαρμακοβιομηχανίες - Εφευρίσκουν Ασθένειες, Προωθούν «Θεραπείες»
  www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=67588156

  Οι ευθύνες και η παραπληροφόρηση από τα ΜΜΕ
  http://vickytoxotis.blogspot.com/2009/08/blog-post_239.html

  Για το γάλα
  Επικίνδυνο για την Υγεία το Γάλα
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_55471_07/11/2004_122374

  Πως η Βιομηχανία Γάλακτος Προωθεί την Οστεοπόρωση http://vegan.thisblueplanet.net/forum/index.php?topic=26.0
  http://www.theeveningbulletin.com
  Το Γάλα ….Βλάπτει Σοβαρά την Υγεία
  http://animalrightsgr.blogspot.com/

  NOT milk (Όχι Γάλα)
  www.notmilk.com
  Milk Sucks! (Το γάλα είναι βρώμικο!)
  www.milksucks.com

  Βιβλίο «Όλη η Αλήθεια για το Γάλα» του Dr. Κωνσταντίνου Μουρούτη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Εμβόλια
  Εμβολιασμοί των Κατοικίδιων Ζώων, Ένα Θεσμοθετημένο Έγκλημα
  http://ecology-salonika.org/lib/?p=161

  Εμβολιασμοί. Ωφελούν ή Βλάπτουν;
  www.ikko.gr/emvoliasmoi.htm
  Ερωτηματικά για τα Εμβόλια – Γιατί Απαγορεύτηκε το Εξαδύναμο Hexavac;
  www.homeopathy.gr/homeopathy/vaccine_hepatitis_b.html

  Ο Εμβολιασμός Δεν Εξαλείφει τη Γρίπη των Πτηνών www.eksegersi.gr/keimena4/emvoliasmos.html

  Τοξικά εμβόλια για τη γρίπη των χοίρων http://vickytoxotis.blogspot.com/2009/08/blog-post_689.html

  Η πανδημία γρίπης σχεδιαζόταν από το 2007! http://vickytoxotis.blogspot.com/2009/08/2007.html

  Η CIA εμπλέκεται στη «γρίπη των χοίρων» http://vickytoxotis.blogspot.com/2009/08/cia.html

  ΦΡΙΚΗ! οι προεκτάσεις του Σχεδίου Πανδημίας! http://vickytoxotis.blogspot.com/2009/08/blog-post_02.html

  ΚΑΙ στα δικαστήρια των ΗΠΑ η υπόθεση εμβολίων «γρίπης των χοίρων» http://vickytoxotis.blogspot.com/2009/08/blog-post_3015.html

  Ποιος είναι ο ρόλος του αλουμινίου και του υδραργύρου στα εμβόλια; http://eleftheri-epistimi.blogspot.com/2009/11/blog-post_21.html

  Βιβλίο «Όλη η Αλήθεια για τα εμβόλια» του Dr. Κωνσταντίνου Μουρούτη
  Βιβλίο «Εμβολιασμοί - Μια Επιχείρηση Βασισμένη στο Φόβο» του Dr. Gerhard Buchwald

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Βιβλίο του Dr. Louis de Brouwer M.D «Φαρμακευτική και Διατροφική Μαφία»
  LA MAFIA
  PHATMACEUTIQUE AGRO-ALIMENTAIRE
  Η συνωμοσία των κομπιναδόρων χημικής, φαρμακευτικής
  βιομηχανίας και του γεωργικού τομέα. Όσο περισσότεροι άρρωστοι
  άνθρωποι υπάρχουν, τόσο θα ανθίζει η ολιγαρχία  Στο βιβλίο διάσημου γάλλου επιστήμονα Dr. Louis de Brouwer M.D, ο οποίος είναι μέλος Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, μέλος του Ο.Η.Ε., Πρόεδρος Ένωσης Γιατρών Κατά της Διατροφικής και Φαρμακευτικής Δηλητηρίασης (πάνω από 3 χιλιάδες μέλη) «Φαρμακευτική και Διατροφική Μαφία» διαβάζουμε: ... «O Dr. Louis de Brouwer, με βάση αδιαμφισβήτητων γεγονότων αποδεικνύει ότι την σύγχρονη ιατρική καθοδηγεί μια μικρή, αλλά πανίσχυρη ομάδα ολιγαρχών, η οποία βρίσκεται στη κορυφή των μεγάλων χημικών και φαρμακευτικών εταιρειών, η οποία μπορεί λόγω των τεράστιων οικονομικών πόρων να διαλέξει κυβερνήσεις που θέλουν να είναι στην εξουσία, τους πολιτικούς και διευθυντές του ιατρικού συστήματος.

  Ο συγγραφέας έρχεται σε ένα εντυπωσιακό συμπέρασμα ότι οι κομπιναδόροι της χημικής, φαρμακευτικής βιομηχανίας και του γεωργικού τομέα προχώρησαν σε κάτι, παρόμοιο με τη συνωμοσία, η οποία μπορεί να συγκριθεί με αυτό της γενοκτονίας: Όσο πιο περισσότεροι άρρωστοι άνθρωποι υπάρχουν, τόσο πιο πολύ θα ανθίζει η ολιγαρχία, η οποία κατευθύνει την ιατρική του δυτικού κόσμου. Και καμία κυβέρνηση, δεν έχει σημασία σε πιο έθνος ανήκει, δεν θα τολμήσει ποτέ να διακινδυνεύσει την οικονομική και πολιτική ισορροπία του κράτους, προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία των συμπολιτών.»

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. περιεχόμενα βιβλίου του Dr. Louis de Brouwer M.D «Φαρμακευτική και Διατροφική Μαφία» LA MAFIA
  PHATMACEUTIQUE AGRO-ALIMENTAIRE
  LA MAFIA PHARMACEUTIQUE & AGRO-ALIMENTAIRERMACEUTIQUE &
  La médecine moderne est gérée par une oligarchie puissante issue des grands groupes chimico-pharmaceutiques qui parvient à conditionner les choix des gouvernements, des politiques et des institutions de la santé grâce à de prodigieux moyens financier.
  Des médicaments, des vaccins, des biens de consommation dangereux sont mis sur le marché et y demeurent, malgré les accidents provoqués.
  Le Dr Louis De Brouwer, par une documentation rigoureuse, n'hésite pas à démontrer l'existence de fraude, d'abus de confiance et d'escroquerie au sein de notre système de santé.
  Un livre qui mérite d'àtre lu par le plus grand nombre possible et diffusé dans tous les pays civilisés.
  C'est une question de responsabilité
  EXEMPLES DES SUJETS TRAITÉS
  (pour vous mettre l'eau à la bouche)
  Table des matières
  Notes biographiques ......................................................... 17
  Préface de Milly Schàr-Manzoli ........................................ 19
  Avis au lecteur .................................................................. 23
  Entretiens:
  o Un entretien qui n'aura servi à rien, avec un ministre français......29
  o Un entretien authentique : la confession d'un fabricant de produits pharmaceutiques
  - une carrière réussie .....45

  CHAPITRE PREMIER
  La médecine examinée dans le cadre de l'écologie humaine .....59
  Écologie humaine : un fait de société - La médecine, profession en crise, les causes....59
  La médecine est-elle une science ? ...68
  Bref historique de la médecine ......70
  Composition du corps médical et relations entre les divers membres ......71
  La médecine préventive volontairement ignorée ....76
  La médecine du travail ....79
  Une certaine définition de la médecine ....79
  CHAPITRE II
  Comment la médecine allopathique est-elle parvenue à ce stade de dépendance
  des laboratoires pharmaceutiques ? .....83
  Critique objective des principes de base de la médecine allopathique ....83
  Comment les laboratoires s'y prennent pour influencerle corps médical .....171
  La collusion politico-pharmaceutique .....174
  Les Européens, champions du monde pour la consommation
  de drogues licites (tranquillisants et antidépresseurs) ......180

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Les Français, champions du monde de l'anxiété ....183
  Des chiffres qui font peur .....186
  Conséquences de la prescription, surprescription et
  surconsommation de médicaments ....187

  .....CHAPITRE V
  Un exemple de dictature politico-pharmaceutique
  la mise sur le marché de la pilule ....193
  oLes faits ....194
  oLa pilule contraceptive Diane en accusation .....194
  oConséquences sanitaires .....194
  oLe résultat : discrédit de la médecine allopathique ...195
  oDe l'influence du législateur sur le comportement
  du corps médical - l'IVG et ses conséquences
  démographiques ....197
  Un autre exemple de la dictature politico
  pharmaceutique : les vaccins .....198
  L'opinion de quelques scientifiques.....200
  On ne peut être plus clair ......207
  L'extraordinaire fourvoiement du corps médical
  allopathique : l'acceptation des théories pasteuriennes
  et du principe des vaccinations, la plus grande erreur
  scientifique de tous les temps ....214
  oUn autre exemple du pouvoir occulte des laboratoires
  la lutte anticholestérol.....224
  Un exemple différent : la dictature des laboratoires de
  biologie, les recombinaisons génétiques ....227
  La chimiothérapie .....229
  L'expérimentation sur l'homme ....229
  Exemple de dictature des laboratoires pharmaceutiques
  et de collusion politico-pharmaceutique
  la prescription de l'AIT dans le traitement du sida....232

  Autre chapitre...Les pratiques de certains laboratoires ....
  Les tartuffes de la chimie Rhône-Poulenc tuent au Brésil et préparent " un avenir propre et écologique " en France! ....
  Méthodes utilisées par les multinationales pharmaceutiques pour préserver leurs intérêts ....
  Pour des raisons de profit : on abandonne un produit naturel et on le remplace par des substances dangereuses .......
  Un médicament tue des patients ....
  Les conséquences de l'abus des prescriptions d'antibiotiques ......
  Un médicament des laboratoires Sandoz mis en cause aux États-Unis ......
  Le Prozac frappe encore ......
  Ex Lax, un laxatif dangereux .....
  Certains antihypertenseurs à base de Nifedipine provoquent des décès ....
  Les dégâts provoqués par le vaccin antipolio .....
  Certains des médicaments les plus prescrits provoquent une anémie....
  Une expérimentation mondiale sur le tamoxifène tourne au drame : 100 000 femmes ont servi de cobayes. Les vaccinations de masse dépriment le système immunitaire .....
  Le Prémarin est cancérogène .....
  Le Ritalin : stratégie criminelle de certains laboratoires ...
  Un médicament dangereux aux U.S.A. ....
  Les pratiques mafieuses de certains laboratoires .....
  Les stratégies de marketing des laboratoires Wellcome Les pratiques douteuses de Monsanto, entreprise agrochimique et agroalimentaire .....
  Le soja manipulé génétiquement ....
  Viande aux hormones ....
  Les pesticides induisent des cancers chez les agriculteurs Les effets tératogènes d'un fongicide....
  Les conséquences de l'absorption de résidus de pesticides
  et autres substances chimiques .....
  Un livre que vous vous devez de lire pour votre santé !

  conspiration.ca/livres/mafia_pharma_agro

  όλο το βιβλίο σε ενότητες εδώ http://books.google.gr/books/about/La_mafia_pharmaceutique_et_agroalimentai.html?id=0z7ilElVayMC&redir_esc=y

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Το κειμενο ειναι απλα τραγικο και ασχετο τελειος!Μαθετε πρωτα "γιατρε" πως λειτουργει ενα κυτταρο, τι διασπουν τα γαστρικα μας υγρα, και ισως και λιγη ανατομια ε?Επισης μαθετε ποσο κακο κανετε στον πλανητη σας πολλαπλασιαζοντας τοσα ζωα τα οποια σε φυσικο περιβαλλον δεν θα ζουσαν αν χιλιαδες.
  Για να τραφουν λιγα ζωα,τα οποια θα θρεψουν ελαχιστους ανθρωπους ξερετε ποσα κυβικα νερο και ποσο σιταρι ξοδευεται?Τοσο ωστε να συντηρουσε ολον τον κοσμο.
  Επισης ακομα, οι φαρμακοβιομηχανιες πλουτιζουν, και η υγεια απειλειται απο την ηλιθιοτητα του ανθρωπινου ειδους να πιστευει οτι πρεπει να κανει εμβολια που φτιαχτηκαν απο ιους που προσβαλλεται ο ανθρωπος, τους οποιους ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ο ιδιος.
  Γιατι οταν εχεις χιλιαδες ζωα εγκλωβισμενα το ενα πανω στο αλλο,δημιουργουνται χιλιαδες αρρωστιες "γιατρε".Νοσος τρελων αγελαδων ,Η1Ν1, ιος των πτηνων, ιος εμπολα...για ΟΛΑ ΑΥΤΑ!ΦΤΑΙΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ...κολλαει ενας...κολλανε ολοι! Θα υπηρχναν αυτα αν δεν ειχε επαφη με τα ζωα ο ανθρωπος? Και να!!! μετα τα εμβολια και τα φαρμακα.Για την κοιλιοδουλεια του και την αυταπατη του οτι πρεπει να φαει κρεας.
  Μελετηστε σας παρακαλω και δειτε ποιος ειναι ο ιος αυτου του πλανητη.
  Η φυση ειναι δικαια και δεν εκδικειται, αλλα καποια στιγμη το κακο που εγινε ισορροπει...βλεπετε τι παθαινουν οι ανθρωποι, απο αυτα που προκαλουν.Και αυτο γιατι δεν βλεπετε την ριζα του προβληματος.Αλλα μονο την λυση του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή