Ιστοσελίδα Μάριου Δημόπουλου

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Ορισμένα βότανα μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα με δύο τρόπους. Πρώτον, έχουν μια άμεση επίδραση σε βακτήρια και ιούς, όπως ακριβώς κάνουν τα δικά μας ανοσοποιητικά κύτταρα ή όπως κάνουν τα αντιβιοτικά. Δεύτερον, ενισχύουν τη λειτουργία των δικών μας ανοσοποιητικών κυττάρων και οργάνων όπως του θύμου αδένα και του συκωτιού. Τα βότανα μπορούν να διεγείρουν αυτά τα όργανα να παράγουν περισσότερα ανοσοποιητικά κύτταρα ή μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα δραστηριότητας των κυττάρων που ήδη υπάρχουν ή και τα δύο. Υπάρχουν πολλά βότανα που μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε τρία βότανα, την Echinacea, το Goldenseal και το Cats claw.
Echinacea: Η Echinacea είναι αρκετά γνωστή σε όλους μας, αφού είναι ένα δημοφιλές βότανο που χρησιμοποιείται για την πρόληψη του κοινού κρυολογήματος καθώς και κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος είτε για την ανακούφιση των συμπτωμάτων  είτε για την γρηγορότερη ανάρρωση από το κρυολόγημα. Η Echinacea καταπολεμά τις μολύνσεις, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, παρακινεί την παραγωγή ιντερφερόνης από το σώμα μας  και μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των μολύνσεων του άνω αναπνευστικού σωλήνα και του ουροφόρου σωλήνα. Εκείνο όμως που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στον πολύ κόσμο είναι ότι η Echinacea μπορεί να συνδυασθεί και με άλλα βότανα, το Goldenseal και το Cats claw για καλύτερα αποτελέσματα. Ας γνωρίσουμε λοιπόν αυτά τα δύο βότανα..
Goldenseal: Οι ιθαγενείς Αμερικάνοι χρησιμοποιούσαν το φυτό αυτό για τις ισχυρές θεραπευτικές του ιδιότητες. Πριν η σύγχρονη επιστήμη ανακαλύψει τα αντιβιοτικά, οι Ινδιάνοι  είχαν στη διάθεσή τους ένα φυσικό αντιβιοτικό. Το Goldenseal τους έδινε μια άριστη πηγή βερβερίνης, ένα συστατικό το οποίο μπλοκάρει την ανάπτυξη βακτηρίων, του μύκητα Candida και ακόμα μερικών παρασίτων (1). Έχει μια ευρεία αντιβακτηριδιακή δράση κατά παθογόνων όπως σταφυλόκοκκος, στρεπτομύκητας, χλαμύδια, κορυνοβακτηρίδιο, Escherichia coli κ.α. Το βότανο είναι αποτελεσματικό κατά των μολύνσεων του ουροποιητικού και του αναπνευστικού. Είναι επίσης αποτελεσματικό κατά ορισμένων μορφών διάρροιας (2). Όταν συνδυάζεται με την Echinacea, το Goldenseal μειώνει αποτελεσματικά τη διάρκεια του κρυολογήματος και της γρίπης. Θεωρούμενο ως ένα φυσικό αντιβιοτικό χορηγείται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ανεβάζει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων,  κάτι που είναι ένα σημάδι ενός υγιέστερου ανοσοποιητικού συστήματος και βελτιώνει την παροχή αίματος στην σπλήνα, η οποία είναι ένα σημαντικό όργανο του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει διουρητική και αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στη μείωση της πίεσης του αίματος. Διεγείρει την έκκριση χολής και διορθώνει μεταβολικές ανωμαλίες  στη δυσλειτουργία του συκωτιού. Τα αλκαλοειδή που υπάρχουν στο Goldenseal εμποδίζουν τον σχηματισμό πολυαμινών, τοξινών που παράγονται στα έντερα από τη σήψη των άπεπτων πρωτεϊνών από τα βακτήρια. Οι πολυαμίνες βλάπτουν την ακεραιότητα του εντερικού σωλήνα, προκαλώντας διαπερατότητα του εντέρου, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για τροφικές αλλεργίες.
Cats claw: Το βότανο αυτό φύεται στο Περού και οι νοτιοαμερικανοί βοτανολόγοι  το χορηγούσαν για αιώνες για πολλές παθήσεις. Από το 1970 επιστήμονες με μελέτες απέδειξαν πολλούς από τους ισχυρισμούς των νοτιοαμερικανών βοτανολόγων για τη θεραπευτική δράση αυτού του βοτάνου. Τα αλκαλοειδή που υπάρχουν στο βότανο έχουν αντιιική, αντιφλεγμονώδη και ανοσοδιεγερτική δράση. Τα αλκαλοειδή αυτά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, επιδρώντας στην ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων να αντιμετωπίσουν παθογόνους μικροοργανισμούς. Σύμφωνα με τον δρ. Satya Ambrose, N.D., το cats claw ενισχύει τη γενική ανοσία. Η δρ. Donna Schwountkowski θεωρεί το Cats claw το πιο ισχυρό βότανο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος από όλα τα βότανα του Αμαζόνιου. Αλκαλοειδή του βοτάνου όπως mitraphylline, rhynchophylline και hirsutine έχει φανεί ότι μειώνουν την πίεση του αίματος και ότι έχουν αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες. Το αλκαλοειδές rhynchophylline έχει επίσης φανεί ότι αναχαιτίζει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και τη θρόμβωση καθώς και ότι μειώνει τη χοληστερίνη. Διάφορες πολυφαινόλες που υπάρχουν στο βότανο έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Το Cats claw χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μολύνσεων, αλλεργιών, συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, αρθρίτιδας, προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου και ανωμαλίας στον κύκλο των γυναικών καθώς και για τη μείωση της φλεγμονής που συνδέεται με άσθμα, τενοντίτιδα και νόσο του Crohn.
            Η λήψη και των τριών αυτών βοτάνων σε ένα διατροφικό συμπλήρωμα αλληλοσυμπληρώνουν τη δράση τους και βοηθούν πολύπλευρα τον οργανισμό μας. Λαμβάνοντας ένα τέτοιο διατροφικό συμπλήρωμα θα βοηθηθούμε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων από:
- ιικές μολύνσεις (κρυολόγημα, γρίπη, έρπης)
- αναπνευστικές μολύνσεις (όπως βρογχίτιδα)
- μολυσματική διάρροια
- μολύνσεις του ουροφόρου σωλήνα
- μύκητα Candida albicans
- αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις
-  έκζεμα, ψωρίαση, ακμή
- σύνδρομο διαπερατότητας εντέρου.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1.Werbach M. and M. Murray, Botanical Influences on Illness, 1994; 23-24
2. Rabbani G.H. et al., Journal of Infectious Diseases, 1987; 155: 979-84.
3. Foster Steven, Echinacea: Nature’s Immune Enhancer, 1991
4. Bergner Paul, Healing Power of Echinacea and Goldenseal and Other Immune System Herbs, 1997
5. Elkins Rita, Goldenseal, 1997
6. Elkins Rita, Cat’s Claw: Una de Gato, 1996
7. Ross Gary,  Powerful Cat’s Claw for Healthy Immune Function, 2000

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου