Ιστοσελίδα Μάριου Δημόπουλου

Πέμπτη, 8 Μαΐου 2014

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Για να χάσετε βάρος είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε μια δίαιτα, η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας. Ωστόσο παρά το ότι ακολουθείτε πιστά μια δίαιτα, μπορεί τα αποτελέσματα να μην είναι και τόσο ικανοποιητικά. Μερικές φορές μια διατροφική έλλειψη μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό σας και να αυξήσει την αντίσταση στο αδυνάτισμα. Αν δε μπορείτε να χάσετε βάρος ή αν ο ρυθμός με τον οποίο χάνετε είναι πολύ αργός υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να σπάσουν τη μεταβολική αντίσταση. Υπάρχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα που θα σας βοηθήσουν να κάψετε λίπος και να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας, αναπρογραμματίζοντας το σώμα σας να μετατρέπετε την τροφή σε ενέργεια αντί σε λίπος.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Μετατρέπουν τη γλυκόζη που παίρνουμε από τις τροφές σε ενέργεια. Κάθε μία από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας. Η γλυκόζη δεν μπορεί να μετατραπεί σε πυροσταφυλικό οξύ χωρίς Β1 και Β2. Το ακετυλοσυνένζυμο Α (AcoA)) δε θα λειτουργήσει κατάλληλα χωρίς Β1, Β2, Β3 και Β5 (παντοθενικό οξύ). Ο κύκλος του Krebs χρειάζεται Β1, Β2 και Β3 καθώς και βιταμίνη C για να κάνει τη δουλειά του κατάλληλα. Τα λίπη και οι πρωτεΐνες δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή ενέργειας χωρίς Β1, Β2, Β6, Β12, φολικό οξύ και βιοτίνη. Έλλειψη των βιταμινών του συμπλέγματος Β καθώς και διαφόρων μετάλλων σημαίνει ότι τα ενεργειακά μας εργοστάσια, τα μιτοχόνδρια, δε μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Αποτέλεσμα είναι η ανεπαρκής παραγωγή ενέργειας. Και ό,τι το σώμα δε μπορεί εύκολα να το μετατρέψει σε ενέργεια, το μετατρέπει σε λίπος. Ένα συμπλήρωμα συμπλέγματος βιταμινών Β ή μια καλή πολυβιταμίνη που να περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β σε υψηλές ποσότητες είναι απαραίτητα για όλους όσους ακολουθούν μια δίαιτα για απώλεια βάρους.  
Βιταμίνη C: Βοηθά να σταθεροποιηθεί το σάκχαρο στο αίμα και επισπεύδει στην καύση λίπους.
Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο εμπλέκεται στο 75% των ενζύμων του σώματος και είναι απαραίτητο για τον έλεγχο του σακχάρου του αίματος και για την καύση των υδατανθράκων για ενέργεια αντί για την αποθήκευσή τους ως λίπος.
Ψευδάργυρος: Έλλειψη ψευδαργύρου διαταράσσει τον έλεγχο της όρεξης και προκαλεί απώλεια της γεύσης και της όρεξης, ένας συνδυασμός που συχνά οδηγεί στην υπερκατανάλωση τροφών με έντονη γεύση. Η έλλειψη ψευδαργύρου είναι πολύ διαδεδομένη.
Χρώμιο: Το χρώμιο είναι ένα μέταλλο που βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου του αίματος και κατά συνέπεια του βάρους. Βοηθά να ενεργοποιηθεί η πρόσληψη της ινσουλίνης από τους υποδοχείς της. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το χρώμιο δημιουργεί μυικό ιστό, μειώνει το σωματικό λίπος και χαμηλώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης. (1). Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν το χρώμιο καταναλώθηκε από ανθρώπους που δεν έκαναν καμιά αλλαγή στη διατροφή τους είχε μια μικρή επίδραση στην απώλεια βάρους σε σύγκριση με placebos. (2). Το χρώμιο μειώνει την επιθυμία για ζάχαρη και κατά συνέπεια την όρεξη για λάθος τροφές.
L-καρνιτίνη: Η καρνιτίνη έχει την ικανότητα να εξασφαλίζει τη μετατροπή του λίπους σε καύσιμο, συχνά όμως χρειάζονται πολύ υψηλές δόσεις.
Συνένζυμο Q10: Είναι απαραίτητο για να μπορέσει το λίπος να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο, μπορεί επίσης να απαιτείται σε μεγάλες δόσεις. Λειτουργεί σε συνεργασία με την καρνιτίνη και το χρώμιο για την κινητοποίηση του λίπους. Μια μελέτη έδειξε ότι παχύσαρκοι ασθενείς με ανεπαρκή επίπεδα CoQ10 είχαν σημαντική απώλεια βάρους, όταν άρχισαν να παίρνουν αυτό το συστατικό. Η δόση που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την έρευνα ήταν 100 mg τη μέρα (3).
Λιπαρά οξέα ωμέγα 3/6:Η λήψη συμπληρωμάτων ιχθυέλαιου, borage oil, evening primose oil και λινέλαιου μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα έχει αποδειχθεί ότι επιδρούν στον μεταβολισμό. Σε μια μελέτη οι μισοί από τους παχύσαρκους έχασαν βάρος χωρίς να κάνουν καμιά δίαιτα, λαμβάνοντας απλώς 400 mg GLA την ημέρα (4).
Hydroxy citric acid (HCA): Είναι ένα βοτανικό εκχύλισμα από το φυτό tamarind (Garginia cambogia), που κάνει δυσκολότερο για το σώμα να μετατρέψει τη γλυκόζη σε λίπος. Το HCA λειτουργεί αναχαιτίζοντας το ένζυμο που μετατρέπει τη ζάχαρη σε λίπος. Ο υδατάνθρακας σε ένα γεύμα χρησιμοποιείται πρώτα για να προμηθεύσει καύσιμο και βραχυπρόθεσμα ενεργειακές αποθήκες ως γλυκογόνο. Οτιδήποτε παραπάνω μετατρέπεται μετά σε λίπος από το ένζυμο ATP-citrate lyase. Το HCA αναχαιτίζει τη δράση αυτού του ενζύμου. (5). Το HCA δρα και ως ένα ισχυρό κατασταλτικό της όρεξης, μειώνοντας το βάρος χωρίς παρενέργειες, όπως επιβεβαιώνει πρόσφατη μελέτη του University of Maastricht στην Netherlands (6).
Λιποτροπικοί παράγοντες: Η λήψη ενός συμπληρώματος με λιποτροπικούς παράγοντες θα βοηθήσει τον οργανισμό να ξεπεράσει τη δυσκολία αποβολής βάρους, θα βοηθήσει στην πρόληψη συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ, στη μείωση της χοληστερίνης, στη διάσπαση των διατροφικών λιπών. Τα συμπληρώματα αυτά περιέχουν χολίνη, ινοσιτόλη και μεθειονίνη.
Χολίνη: Η χολίνη είναι μια ένωση παρόμοια με αυτή των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Χωρίς τη χολίνη κανένα κύτταρο στο ανθρώπινο σώμα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει κανονικά. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό δομικό στοιχείο των κυττάρων, ειδικά στις μεμβράνες των κυττάρων και είναι ουσιαστική για τη διαδικασία μεταβολισμού του λίπους σε ενέργεια. Μια δίαιτα χαμηλή σε χολίνη εμποδίζει την ικανότητα του συκωτιού να επεξεργαστεί τα λίπη, έχοντας ως αποτέλεσμα την αύξηση βάρους. Η χολίνη δρα ως γαλακτωματοποιητής, που αποικοδομεί τα λίπη και τη χοληστερόλη της διατροφής σε μικροσκοπικά μόρια.
Ινοσιτόλη: Η ινοσιτόλη δρα ως ένας λιποτροπικός παράγοντας (ηπιότερος από την χολίνη) στο σώμα, βοηθώντας στη γαλακτοματοποίηση των λιπών. Η ινοσιτόλη είναι ένα κοινό συστατικό των λιποτροπικών φορμουλών, για να θεραπεύσει ηπατικές ασθένειες και να ενισχύσει τον μεταβολισμό του λίπους στο συκώτι. Βοηθά στην αναδιανομή του λίπους στον οργανισμό. Η ινοσιτόλη χρησιμοποιείται από υπέρβαρους ανθρώπους για απώλεια βάρους.
Μεθειονίνη: Η μεθειονίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται να το λάβουμε από τη διατροφή μας.  Είναι ένα λιποτροπικό αμινοξύ που μειώνει τα λίπη και τη χοληστερίνη στο συκώτι  και βοηθάει στη δημιουργία συστημάτων ενζύμων για την υγιή λειτουργία των κυττάρων.

                                                           ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Evans. G.W., The Effects of Chromium Picolinate on Insulin Controlled Parameters in Humans, International Journal of Biosocial and Medical Research, 11, 1989, 163-180
2. Pittler M.H., Stevinson C, Ernst E., Chromium Picolinate for Reducing Body Weight: Meta-analysis of Randomized Trials, International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders, Vol 27(4) (2003), 522-9
3. Van Gall, L., et al., Exploratory Study of Coenzyme Q10 in Obesity, in Folkers, K, and Yamumura Y. (editors), Biomedical ND Clinical Aspects of Coenzyme Q10, Elsevier Science Publishers, Amsterdam, 4 th Edition, 1984, 369-373
4. Vaddadi K., Horrobin D., Journal of Medical Science, 1979; 7: 52
5. Clouatre D., Rosenbaum M., The Diet and Health Benefits of HCA, 1994
6.  Westerterp-Platenga M.S, Kovacs E.M., The Effect of Hydroxycitrate on Energy Intake and Satiety in Overweight Humans, International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders, Vol 26(6) (2002), 870-2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου