Ιστοσελίδα Μάριου Δημόπουλου

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΫΠΝΙΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ




                       ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΫΠΝΙΑ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΕΣ
            Αϋπνία είναι η ανικανότητα να κοιμηθεί κάποιος κατά τη διάρκεια των ωρών που κάποιος πρέπει να κοιμάται φυσιολογικά. Επαρκής και ήρεμος ύπνος είναι απαραίτητος για τους ανθρώπους. Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται οκτώ ώρες ύπνου την ημέρα.
            Οι άνθρωποι με αϋπνία μπορεί να έχουν μια από τις ακόλουθες διαταραχές ύπνου:
- Δυσκολία να τους πάρει ο ύπνος τη νύχτα.
- Ξυπνάνε πολύ νωρίς το πρωί.
- Ξυπνάνε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σημάδια και συμπτώματα της αϋπνίας είναι τα ακόλουθα:
- Μη αίσθηση ξεκούρασης μετά τον ύπνο.
- Ανικανότητα κάποιου να κοιμηθεί παρά το ότι αισθάνεται κουρασμένος.
- Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, κόπωση, ευερεθιστότητα, δυσκολία στη συγκέντρωση και δυσκολία στο να εκτελεί φυσιολογικές δραστηριότητες.
- Άγχος καθώς πλησιάζει η ώρα του ύπνου.

            Η αϋπνία μπορεί να προκληθεί από στρες ή επιλογές του τρόπου ζωής, όπως υπερβολική κατανάλωση καφέ και αλκοόλ. Μερικές παθήσεις ή καταστάσεις που συχνά οδηγούν σε αϋπνία είναι οι ακόλουθες:
- Καταχρήσεις. Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων καφεΐνης, αλκοόλ ή συγκεκριμένων φαρμάκων.
- Διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών. Δουλειά με βάρδιες και υπερατλαντικά ταξίδια (jet lung) συμβάλλουν σε διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί ρυθμίζονται από την απελευθέρωση μελατονίνης από τον εγκέφαλο.
- Εμμηνόπαυση. 30-40% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών βιώνουν αϋπνία. Αυτό οφείλεται στις εξάψεις, στους νυχτερινούς ιδρώτες, στο άγχος και στις αυξομειώσεις στις ορμόνες.
- Προχωρημένη ηλικία. Βιολογικές αλλαγές συνδεόμενες με το γήρας καθώς και παρενέργειες διαφόρων φαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία.
- Διάφορες παθήσεις. Παλινδρόμηση (επιστροφή του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο), ινομυαλγία, αρθρίτιδα και άπνοια στον ύπνο (δυσκολία αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου) μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία.
- Ψυχιατρικές και νευρολογικές παθήσεις. Άγχος, κατάθλιψη, μανιοκατάθλιψη, άνοια, ασθένεια του Parkinson μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία.
- Διάφορα φάρμακα.

               ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΫΠΝΙΑΣ
1. Βαλεριάνα (Valeriana officinalis): Η βαλεριάνα είναι ένα βότανο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό ως ένα φάρμακο για την αϋπνία. Δεν είναι ακόμα καλά κατανοητό πώς ακριβώς λειτουργεί στο σώμα η βαλεριάνα. Μερικές μελέτες προτείνουν ότι η βαλεριάνα όπως και τα συμβατικά υπνωτικά φάρμακα επηρεάζει τα επίπεδα του ηρεμιστικού νευροδιαβιβαστή GABA. Αντίθετα με πολλά άλλα υπνωτικά φάρμακα η βαλεριάνα δεν εθίζει.
2. Passion flower (Passiflora incarnate): Είναι ένα σημαντικό βότανο για την αϋπνία που προκαλείται από στενοχώρια, υπερκόπωση και νευρική εξάντληση. Είναι ένα άριστο ηρεμιστικό.
3. Μελατονίνη: Η μελατονίνη είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα που βοηθά τους ανθρώπους να κοιμηθούν, όταν έχει διαταραχθεί ο κύκλος ύπνου/ξυπνήματος, όπως συμβαίνει σε ανθρώπους που δουλεύουν με βάρδιες ή σε ανθρώπους με jet lag. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που βρίσκεται φυσιολογικά στο σώμα. Η μελατονίνη πρέπει να λαμβάνεται 30 λεπτά πριν τον ύπνο.
4. L-θειανίνη: Είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται στα φύλα του πράσινου τσαγιού Η L-θειανίνη βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους που εμποδίζει τον ύπνο. Αυξάνει την παραγωγή της σεροτονίνης και προκαλεί χαλάρωση.
5. 5-HTP: Η 5-υδροξυ-τρυπτοφάνη (5-HTP) χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Πολλές φορές η αϋπνία μπορεί να προκληθεί από κατάθλιψη. Άρα η 5-HTP καταπολεμώντας την κατάθλιψη, καταπολεμά και την αϋπνία. Πέρα από αυτή τη δράση της, είναι χρήσιμη για καλό ύπνο κατά την τελευταία φάση του ύπνου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου