Ιστοσελίδα Μάριου Δημόπουλου

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ, ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΣ ΜΕ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Έχετε θαμπά μαλλιά, εύθραυστα νύχια και δέρμα ξερό, αφυδατωμένο και γερασμένο; Τότε θα πρέπει η διατροφή σας να μην είναι σωστή και να έχετε ελλείψεις βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Τα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα μας αντικατοπτρίζουν τη διατροφή μας. Γι’ αυτό και τυχόν διατροφικές απώλειες μπορεί να οδηγήσουν σε κακή υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος. Θα πρέπει λοιπόν να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, που είναι  απαραίτητες για τη σύνθεση της κερατίνης και για την παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης, που δίνουν στο δέρμα σας σφιχτή και ελαστική υφή, και θα πρέπει να λαμβάνεται μια καλή πολυβιταμίνη που να καλύπτει τις ελλείψεις σας σε ζωτικά θρεπτικά συστατικά και να σας παρέχει αντιοξειδωτικά που σας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες καθώς και ένα συμπλήρωμα διατροφής που να ενισχύει το κολλαγόνο. Και τι σχέση έχει το κολλαγόνο με τις ελεύθερες ρίζες; Η πρωτεΐνη κολλαγόνο είναι μια από τις ουσίες που προσδίδουν στο δέρμα μας το νεανικό σφρίγος και την ελαστικότητά του. Το κολλαγόνο είναι εξαιρετικά ευάλωτο στη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν βλάβη στα πρωτεϊνικά μόρια που αποτελούν το δέρμα. Κανονικά τα μόρια κολλαγόνου ακουμπούν το ένα πάνω στο άλλο, γεγονός που δίνει την απαλότητα και την ελαστικότητα στο δέρμα μας. Όταν όμως φθαρούν, γίνονται σκληρά και άκαμπτα και η κατάσταση αυτή κάνει το δέρμα να δείχνει γερασμένο. Να γιατί χρειάζεστε λοιπόν συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν τα διατροφικά συστατικά που παρέχουν τα δομικά στοιχειά για τον σχηματισμό του κολλαγόνου. Ας εξετάσουμε όμως τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματός σας.

Βιταμίνη Α: Η βιταμίνη Α κάνει πραγματικά θαύματα για το δέρμα σας και συνιστάται για τη θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων ακμής και άλλων προβλημάτων του δέρματος. Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία και λιπαρότητα, φαγούρα και απώλεια της ελαστικότητας.  Προστατεύει επίσης τα μαλλιά. Από την έλλειψή της οι τρίχες γίνονται ξηρές, λευκές και πέφτουν εύκολα και μπορεί επίσης να προκληθεί πιτυρίδα.. Η έλλειψή της έχει ως συνέπεια, ξηρά και εύθραυστα νύχια με διαβρώσεις. Η βιταμίνη Α παράγει υγιές σμήγμα, ένα ελαιώδες συστατικό που εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες, δίνοντάς σας απαλό δέρμα και λαμπερά μαλλιά.
Σύμπλεγμα βιταμινών Β: Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για μια σειρά χημικών αντιδράσεων που συνδέονται με ένζυμα και προστατεύουν με πολλούς τρόπους το δέρμα και την υγεία σας. Η βιταμίνη Β6, το φολικό οξύ και η βιταμίνη Β12 είναι σημαντικές για τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμογλομπίνης, που μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες σε άλλους ιστούς του σώματος, όπως είναι και τα μαλλιά. Για να έχουμε υγιή μαλλιά πρέπει να υπάρχει συνεχής τροφοδοσία με αίμα και οξυγόνο. Έλλειψη της βιταμίνης Β12 έχει ως συνέπεια την εμφάνιση σκούρων κηλίδων κατά τόπους και πρόωρα γκρίζα μαλλιά. Η Β6 μετατρέπει τα λιπαρά οξέα, όπως το γάμα λινολεϊκό οξύ, σε χημικές ουσίες που ονομάζονται προσταγλανδίνες. Οι προσταγλανδίνες ελέγχουν αποτελεσματικά τις χημικές ουσίες που προκαλούν φλεγμονή. Και φλεγμονή οδηγεί σε ένα γερασμένο δέρμα. Η βιοτίνη παίζει ρόλο στη βελτίωση του μεταβολισμού του λίπους στο τριχωτό της κεφαλής. Η έλλειψή της κάνει το δέρμα ωχρό και ξηρό
Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, εμποδίζει τη χαλάρωση των ιστών και του δέρματος και προστατεύει από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Έλλειψή της οδηγεί σε μαλλιά που σπάνε εύκολα. Η βιταμίνη C ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής και στους θύλακες της τρίχας, κάτι που επιταχύνει την ανάπτυξη των μαλλιών.
Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη Ε προστατεύει από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και μας προφυλάσσει από ηλιακά εγκαύματα. Είναι αντιγηραντική βιταμίνη και κατά συνέπεια καταπολεμά τη γήρανση του δέρματος. Βελτιώνει την κυκλοφορία του τριχωτού της κεφαλής..
Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό να έχουμε γερά νύχια.
Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου. Χωρίς ψευδάργυρο τα ένζυμα που αφομοιώνουν το κατεστραμμένο κολλαγόνο και κάνουν δυνατή την παραγωγή καινούργιου δεν μπορούν να λειτουργήσουν.  Συμβάλλει στην παραγωγή της κερατίνης, βοηθά να μη χάνουμε τα μαλλιά μας και τα εμποδίζει να ασπρίσουν πρόωρα. Ο ψευδάργυρος είναι επίσης βασικό συστατικό του ενζύμου που ονομάζεται υπεροξείδιο της δισμουτάσης, το οποίο διαλύει τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου.
Σελήνιο: Το σελήνιο καθυστερεί τη μείωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Είναι αντιοξειδωτικό, απαραίτητο για τον σχηματισμό της υπεροξειδάσης γλουταθειόνης, μιας από τις πιο σημαντικές φυσικές αντιοξειδωτικές άμυνες.
Πυρίτιο: Όλοι οι συνδετικοί ιστοί περιέχουν πυρίτιο, κάτι που σημαίνει ότι τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια περιέχουν πυρίτιο. Το αν τα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα είναι υγιή, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από το πόσο πυρίτιο είναι παρόν. Το πυρίτιο είναι ένα συστατικό απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του ενζύμου προλυυδροξυλάση. Αυτό το ένζυμο λειτουργεί στον σχηματισμό του κολλαγόνου στα οστά, στους χόνδρους και στους συνδετικούς ιστούς, και είναι έτσι ευεργετικό για υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια.
Χαλκός: Ο χαλκός αναμειγνύεται στην παραγωγή του κολλαγόνου. Βοηθάει την παραγωγή της μελανίνης. Από αρχαιοτάτων χρόνων ο χαλκός είχε χρησιμοποιηθεί στην κοσμητική για την ομορφιά του δέρματος.
MSM: Το MSM είναι μια φυσική πηγή οργανικού θείου που βοηθά στην ανάπτυξη ισχυρών μαλλιών και είναι χρήσιμο για την υγεία του δέρματος και των νυχιών. Το θείο που παρέχεται στο σώμα από το MSM
απαιτείται για υγιή κολλαγόνο και κερατίνη. Το MSM έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση.
L-Lysine: H λυσίνη είναι ένα αμινοξύ απαραίτητο για τον σχηματισμό του κολλαγόνου. Η συμπληρωματική λήψη λυσίνης μπορεί να βοηθήσει, ώστε το δέρμα μας να φαίνεται νέο και υγιές.
L-Proline: Η προλίνη βελτιώνει την επιδερμίδα, βοηθά στον σχηματισμό του κολλαγόνου και συγκρατεί την απώλειά του καθώς γερνάμε
Ω-3/Ω6 λιπαρά οξέα: Έλλειψη αυτών των λιπαρών οξέων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ξηρό και θαμπό δέρμα, κοκκινίλες ή εξανθήματα. Τα λιπαρά αυτά οξέα καταπολεμούν τη φλεγμονή στον οργανισμό σας.
 Άλφα λιποϊκό οξύ: Το άλφα λιποϊκό οξύ είναι ένα υπερ-αντιοξειδωτικό, 400 φορές ισχυρότερο από τις βιταμίνες C και Ε, που αντιμετωπίζει τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Είναι 400 φορές ισχυρότερο από τις βιταμίνες C και Ε. Αποτρέπει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις στον οργανισμό. Αποτρέπει την καταστροφή των πρωτεϊνών από το σάκχαρο, δηλαδή αποτρέπει την προσκόλληση σακχάρων στο κολλαγόνο, που προστατεύει από την πρόωρη γήρανση και τις βλάβες του δέρματος.
Συνένζυμο Q10: Το συνένζυμο Q10 είναι ένα αντιοξειδωτικό που εξαντλείται πολύ εύκολα στο δέρμα από την έκθεση στον ήλιο και τις τοξίνες. Διεισδύει στην κυτταρική μεμβράνη και την προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες.

 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Holford Patrick and Savona Natalie, Solve Your Skin Problems, 2001
2. Mindell Earl, The MSM Miracle, 1998
3. Periccone Nicholas, The Wrinkle Cure: Unlock the Power of Cosmeceuticals for Supple, Youthful Skin, 2005
4 . Reavley Nicola, The New Encyclopedia of Vitamins,, Minerals, Supplements and Herbs: How They Are Best Used to Promote Health and Well Being, 1999
5. Tourles Stephanie, Naturally Healthy Skin: Tips and Techniques for a Lifetime of Radiant Health, 1999

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου