Το acai είναι ένα
βραζιλιάνικο μούρο που προέρχεται από το φοινικόδεντρο acai (Euterpe oleracea) από την περιοχή του Αμαζόνιου και
θεωρείται μια από τις πιο πλήρεις και υγιεινές τροφές της φύσης. Είναι συγγενές
με το βατόμουρο και το cranberry.Το acai περιέχει
αντιοξειδωτικά, αμινοξέα και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Το acai έχει το
μέγεθος ενός σταφυλιού και έχει σκούρο μωβ χρώμα. Η γεύση του μοιάζει σαν ένα
μίγμα μούρων και σοκολάτας. Οι αρχαίες φυλές του Αμαζονίου χρησιμοποιούσαν το
φρούτο αυτό στη μαγειρική. Στις μέρες μας σε μερικές περιοχές της Βραζιλίας το
φρούτο αυτό καταναλώνεται σε καθημερινή βάση. Σε παραδοσιακούς πληθυσμούς
Cabolco στην περιοχή
Αμαζονίου της Βραζιλίας το acai
αποτελεί το 42% της συνολικής
πρόσληψης τροφής. Είναι δημοφιλές στους Βραζιλιάνους αθλητές λόγω της ικανότητάς
του να τονώνει την ενέργεια και να αυξάνει την αντοχή. Θεωρείται ότι η
κατανάλωσή του ευεργετεί πολύ την υγεία, αφού μεταξύ άλλων έχει αντιοξειδωτική
δράση, προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία και ενισχύει το ανοσοποιητικό
σύστημα.
Το acai περιέχει μια
αξιοσημείωτη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών που μας προστατεύουν από τις ελεύθερες
ρίζες και μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε την πρόωρη γήρανση. Περιέχει 10 φορές
περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα κόκκινα σταφύλια, 10-30 φορές περισσότερες
ανθοκυανίνες από το κόκκινο κρασί, 60% περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα ρόδια
και διπλή ποσότητα αντιοξειδωτικών από τα βατόμουρα. Οι ανθοκυανίνες είναι
συστατικά που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Οι ανθοκυανίνες είναι υπεύθυνες
για τις κόκκινες, βιολετί και μπλε αποχρώσεις σε πολλά φρούτα, λαχανικά και
λουλούδια. Οι τροφές που είναι πολύ πλούσιες σε ανθοκυανίνες – όπως τα
βατόμουρα, τα κόκκινα σταφύλια, το κόκκινο κρασί και το acai – είναι πολύ
έντονα χρωματισμένες. Η διάσημη έρευνα σχετικά με το ‘’Γαλλικό παράδοξο’’ θεωρεί
ότι οι ανθοκυανίνες είναι το αντιοξειδωτικό που προστατεύει τους Γάλλους από την
καρδιοπάθεια. Οι Γάλλοι, αν και καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα κορεσμένων λιπών,
έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά καρδιοπάθειας. Αυτό αποδίδεται στο ότι καταναλώνουν
κόκκινο κρασί, που είναι πλούσιο σε ανθοκυανίνες. Αν και το κόκκινο κρασί έχει
υψηλές ποσότητες ανθοκυανίνων, το acai
περιέχει μεγαλύτερα επίπεδα
ανθοκυανίνων. Μερικές από τις ανθοκυανίνες που έχουν βρεθεί στο
acai
είναι η κυανιδίνη-3-γλυκοσίδη και η
κυανιδίνη-3-ρουτινοσίδη. Άλλες φαινόλες που περιέχει είναι η κατεχίνη και
επικατεχίνη (που υπάρχουν και στο πράσινο τσάι), η κουερσετίνη και διάφορα άλλα
φλαβονοειδή. Είναι πιθανό ότι η συνεργιστική δράση αυτών των συστατικών, όπως
βρίσκονται στο acai, είναι
υπεύθυνη για την ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση.
Το acai είναι πολύ
υψηλό στη σκάλα ORAC. Το τεστ
ORAC
(Oxygen Radical Absorption Capacity, δηλαδή Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών
Οξυγόνου) μετράει την ολική αντιοξειδωτική δράση ενός βιολογικού δείγματος.
Είναι ένα τεστ που αναπτύχθηκε για το USDA (United States Department of Agriculture) από επιστήμονες στο
Tufts
University, για να μετράει την αντιοξειδωτική
ταχύτητα και ισχύ των τροφών και των συμπληρωμάτων. Για τον μέσο δυτικό άνθρωπο
για να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις ελεύθερες ρίζες που συναντά σε καθημερινή
βάση χρειάζεται 2000 μονάδες ORAC
την ημέρα. Υπολογίζεται ότι το
80-90% του παγκόσμιου πληθυσμού αποτυγχάνει να καταναλώσει ακόμα και το μισό από
αυτό το επίπεδο. Το USDA
έχει εξετάσει όλα τα φρούτα και τα
λαχανικά που καταναλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μέσω του τεστ
ORAC. Το
USDA
αναφέρει ότι το υψηλότερο
ORAC
από όλες τις τροφές που έχει
εξετάσει ήταν για τα cranberries, που είχαν σκορ ORAC 95. Το
acai
είναι πολύ υψηλό στη σκάλα
ORAC και παρέχει
πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά πολλών πλούσιων σε ανθοκυανίνες φρούτων, όπως
των κερασιών και των cranberries. Ένα δείγμα από κατεψυγμένο
αποξηραμένο φρούτο acai
που εξετάστηκε με το τεστ
ORAC
είχε σκορ ORAC 1027. Ήταν
πολύ υψηλότερο δηλαδή στη σκάλα ORAC
από τα cranberries που είχαν
σκορ ORAC
95. Αυτό κάνει το
acai
το superstar των γνωστών
αντιοξειδωτικών, το υψηλότερο φρούτο και λαχανικό που έχει εξεταστεί ποτέ με το
τεστ ORAC.
Το acai περιέχει
μονοακόρεστα λίπη, διαιτητικές ίνες και φυτοστερόλες (B-sitosterol, campesterol και
sigmasterol) που βοηθούν στην καρδιαγγειακή
υγεία. Περιέχει επίσης ένα σχεδόν τέλειο σύμπλεγμα αμινοξέων. Είναι πλούσιο σε
βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνες A, C, E, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Περιέχει
υψηλή ποσότητα καλίου, χαλκού και μαγγανίου.
Το acai είναι ένα
φρούτο πλούσιο σε απαραίτητα ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά οξέα. Το περιεχόμενο του
σε λιπαρά οξέα μοιάζει με αυτό του ελαιόλαδου, διότι το acai είναι
πλούσιο σε μονοακόρεστο ολεϊκό οξύ (ωμέγα 9). Το ολεϊκό οξύ είναι σημαντικό,
διότι βοηθά τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα των ιχθυέλαιων να διαπερνούν την κυτταρική
μεμβράνη και μαζί βοηθούν να γίνουν οι κυτταρικές μεμβράνες πιο εύκαμπτο.
Διατηρώντας την κυτταρική μεμβράνη εύκαμπτη όλες οι ορμόνες, οι νευροδιαβιβαστές
και οι υποδοχείς ινσουλίνης λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα
σημαντικό, διότι υψηλά επίπεδα ινσουλίνης δημιουργούν φλεγμονή, η οποία προκαλεί
γήρανση.
Αν και χρειάζεται να
γίνουν επιπλέον έρευνες, πιλοτικές μελέτες προτείνουν ότι σε υγιείς υπέρβαρους
ενήλικες η καθημερινή κατανάλωση acai
μειώνει σημαντικά τη χοληστερίνη και
διάφορους δείκτες του μεταβολικού συνδρόμου που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο
για διαβήτη, καρδιαγγειακή ασθένεια και εγκεφαλικό, όπως αναφέρει ο
Jack
F.
Bukowski, MD, Ph.D., πρώην καθηγητής του
Harvard και νυν διευθυντής του
Nutritional Science Research Institute.
Οι περιβαλλοντικές τοξίνες – τοξίνες
στον αέρα, στις τροφές και στο νερό – συσσωρεύονται στο σώμα μας και μπορούν να
προκαλέσουν διάφορες ασθένειες. Η αποτοξίνωση του σώματός μας από τα τοξικά
βαρέα μέταλλα, τα χημικά και τις ελεύθερες ρίζες είναι το πιο σημαντικό βήμα για
τη βελτίωση της υγείας μας. Το acai
μπορεί να αποτοξινώσει το σώμα και
για αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται σε προγράμματα
αποτοξίνωσης.
Η υψηλή διατροφικά αξία
του acai
δικαιολογεί την ένταξή του στις
super τροφές.
Θεωρείται ως μια από τις πιο αντιοξειδωτικές τροφές του κόσμου και η κατανάλωσή
του βοηθά πολλαπλά την υγεία μας. Αν και μπορεί να μην είναι διαθέσιμο στο
τοπικό μας supermarket, μπορούμε να το βρούμε σε
καταστήματα υγιεινών τροφών ή σε φαρμακεία σε μορφή χυμού ή σε κάψουλες.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Natural
Medicines: ‘’Comprehensive Database Acai
Monograph’’
2. Natural Standard
Professional Monograph Acai (Euterpe oleracea)
3. Del Pozo-Insfran D, Brenes CH, Talcott ST., Phytochemical composition
and pigment stability of Acai (Euterpe oleracea Mart.), J Agric Food Chem. 2004
Mar 24;52(6):1539-45.
4. Lichtenthaler R, Rodrigues RB, Maia JG, Papagiannopoulos M, Fabricius
H, Marx F., Total oxidant scavenging capacities of Euterpe oleracea Mart. (Acai)
fruits. Int J Food Sci Nutr. 2005 Feb;56(1):53-64.
5. Murrieta RSS, Dufour DL, Siqueira AD.,
Food consumption and subsistence in three Caboclo populations on Marajo Island,
Amazonia, Brazil, Human Ecology
1999 27: 455–75
6.
Rodrigues RB, Lichtenthaler R, Zimmermann
BF, Papagiannopoulos M, Fabricius H, Marx F, Maia JG, Almeida O., Total oxidant
scavenging capacity of Euterpe oleracea Mart. (acai) seeds and identification of
their polyphenolic compounds, J Agric Food Chem. 2006 Jun 14;54(12):4162-7.
7.
Schauss AG.,
Acai: An Extraordinary Antioxidant-Rich Palm Fruit
from the Amazon, 2008
8.
Schauss AG, Wu X, Prior RL, Ou B, Huang D, Owens
J, Agarwal A, Jensen GS, Hart AN, Shanbrom E., Antioxidant capacity and other
bioactivities of the freeze-dried Amazonian palm berry, Euterpe oleraceae mart.
(acai), J Agric Food Chem. 2006 Nov 1;54(22):8604-10
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου