Ο όρος
‘λιποτροπικός’ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1935 από τους
Best, Huntsman και
Ridout για να περιγράψει τη δράση της χολίνης στην πρόληψη και
θεραπεία του λιπώδους ήπατος. Η κύρια λειτουργία των λιποτροπικών είναι να
προλαμβάνει την μη φυσιολογική και υπερβολική συσσώρευση του λίπους στο
συκώτι.. Τα λιποτροπικά επίσης αυξάνουν την παραγωγή λεκιθίνης στο συκώτι, κάτι
που κρατά τη χοληστερόλη πιο διαλυτή και αποτοξινώνουν το συκώτι. Η χολίνη, η
ινοσιτόλη κσι η μεθειονίνη αναμειγνύονται στο πώς το συκώτι διαχειρίζεται τα
λίπη, εξ ου και το επιστημονικό τους όνομα ως λιποροπικών συστατικών. Για έναν
αριθμό υπέρβαρων ανθρώπων που το μεγαλύτερο εμπόδιο στην απώλεια βάρους είναι ο
κακός μεταβολισμός, συμπληρώματα με αυτά τα τρία συστατικά μπορούν να διεγείρουν
τα σώματά τους να κάψουν το υπερβολικό λίπος. Τα τρία αυτά συστατικά βοηθούν
επίσης το συκώτι να μετατρέπει την οιστροδιόλη, τη μορφή οιστρογόνων που μπορεί
να προκαλέσει καρκίνο, σε οιστριόλη, μια πιο ασφαλή μορφή των ορμονών.
Ας εξετάσουμε τα συστατικά που περιέχονται στις λιποτροπικές φόρμουλες και την ευεργετική τους δράση στην υγεία μας.
ΧΟΛΙΝΗ
Η χολίνη είναι μια ένωση παρόμοια με αυτή των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Αν και το σώμα παράγει κάποια ποσότητα χολίνης, είναι κοινώς αποδεκτό ότι πρέπει να λαμβάνουμε χολίνη και μέσω της διατροφής.. Χωρίς τη χολίνη κανένα κύτταρο στο ανθρώπινο σώμα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει κανονικά. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό δομικό στοιχείο των κυττάρων, ειδικά στις μεμβράνες των κυττάρων και είναι ουσιαστική για τη διαδικασία μεταβολισμού του λίπους σε ενέργεια. Προφυλάσσει το συκώτι από την υπερβολική συσσώρευση λίπους. Προστατεύει το συκώτι από βλάβες και μπορεί να βοηθήσει να αντιστραφούν βλάβες που ήδη υπάρχουν. Μια δίαιτα χαμηλή σε χολίνη εμποδίζει την ικανότητα του συκωτιού να επεξεργαστεί τα λίπη, έχοντας ως αποτέλεσμα την αύξηση βάρους. Η χολίνη δρα ως γαλακτωματοποιητής, που αποικοδομεί τα λίπη και τη χοληστερόλη της διατροφής σε μικροσκοπικά μόρια και που τα κρατά σε αιώρημα, αποτρέποντάς τα από το να κολλήσουν στα αιμοπετάλια του αίματος ή στα αρτηριακά τοιχώματα. Βοηθά στη μείωση των της χοληστερίνης και της ομοκυστε:ΐνης, μιας ουσίας που σχετίζεται με την καρδιαγγειακή ασθένεια. Βοηθά στη μείωση της πίεσης κάνοντας τα αγγεία να χαλαρώσουν και έτσι επιτρέπει καλύτερη ροή του αίματος. Η χολίνη είναι απαραίτητη για τα σώματά μας να παράγουν τη δική τους λεκιθίνη. Η χολίνη βρίσκεται στο μητρικό γάλα, μια ένδειξη ότι είναι απαραίτητη για την υγεία μας. Χωρίς αυτήν τα έμβρυα θα ανέπτυσσαν σοβαρές νευρικές ανωμαλίες, δεδομένου ότι το συστατικό αυτό συμβάλλει στην παραγωγή της μυελίνης, το προστατευτικό περίβλημα των νεύρων και των εγκεφαλικών κυττάρων. Είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των εμβρύων και των παιδιών, αλλά βοηθά και στην πρόληψη απώλειας μνήμης που συνδέεται με τη γήρανση. Η χολίνη είναι πρόδρομος της ακετυλοχολίνης, ενός από τους πιο σημαντικούς νευροδιαβιβαστές. Ανεπαρκή επίπεδα ακετυλοχολίνης στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσουν σε συγκεκριμένες μορφές άνοιας, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ.
ΙΝΟΣΙΤΟΛΗ
Η ινοσιτόλη δρα ως ένας λιποτροπικός παράγοντας (ηπιότερος από την χολίνη) στο σώμα, βοηθώντας στη γαλακτοματοποίηση των λιπών. Η ινοσιτόλη είναι ένα κοινό συστατικό των λιποτροπικών φορμουλών, για να θεραπεύσει ηπατικές ασθένειες και να ενισχύσει τον μεταβολισμό του λίπους στο συκώτι. Βοηθά στην αναδιανομή του λίπους στον οργανισμό. Σε συνδυασμό με τη χολίνη προστατεύει τα αγγεία από την αρτηριοσκλήρωση. Η ινοσιτόλη χρησιμοποιείται από υπέρβαρους ανθρώπους για απώλεια βάρους. Η καφεΐνη συμβάλλει σε έλλειψη ινοσιτόλης, και έτσι τα άτομα που πίνουν πάνω από δύο φλιτζάνια καφέ καθημερινά έχουν αυξημένες ανάγκες σε ινοσιτόλη.
Ας εξετάσουμε τα συστατικά που περιέχονται στις λιποτροπικές φόρμουλες και την ευεργετική τους δράση στην υγεία μας.
ΧΟΛΙΝΗ
Η χολίνη είναι μια ένωση παρόμοια με αυτή των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Αν και το σώμα παράγει κάποια ποσότητα χολίνης, είναι κοινώς αποδεκτό ότι πρέπει να λαμβάνουμε χολίνη και μέσω της διατροφής.. Χωρίς τη χολίνη κανένα κύτταρο στο ανθρώπινο σώμα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει κανονικά. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό δομικό στοιχείο των κυττάρων, ειδικά στις μεμβράνες των κυττάρων και είναι ουσιαστική για τη διαδικασία μεταβολισμού του λίπους σε ενέργεια. Προφυλάσσει το συκώτι από την υπερβολική συσσώρευση λίπους. Προστατεύει το συκώτι από βλάβες και μπορεί να βοηθήσει να αντιστραφούν βλάβες που ήδη υπάρχουν. Μια δίαιτα χαμηλή σε χολίνη εμποδίζει την ικανότητα του συκωτιού να επεξεργαστεί τα λίπη, έχοντας ως αποτέλεσμα την αύξηση βάρους. Η χολίνη δρα ως γαλακτωματοποιητής, που αποικοδομεί τα λίπη και τη χοληστερόλη της διατροφής σε μικροσκοπικά μόρια και που τα κρατά σε αιώρημα, αποτρέποντάς τα από το να κολλήσουν στα αιμοπετάλια του αίματος ή στα αρτηριακά τοιχώματα. Βοηθά στη μείωση των της χοληστερίνης και της ομοκυστε:ΐνης, μιας ουσίας που σχετίζεται με την καρδιαγγειακή ασθένεια. Βοηθά στη μείωση της πίεσης κάνοντας τα αγγεία να χαλαρώσουν και έτσι επιτρέπει καλύτερη ροή του αίματος. Η χολίνη είναι απαραίτητη για τα σώματά μας να παράγουν τη δική τους λεκιθίνη. Η χολίνη βρίσκεται στο μητρικό γάλα, μια ένδειξη ότι είναι απαραίτητη για την υγεία μας. Χωρίς αυτήν τα έμβρυα θα ανέπτυσσαν σοβαρές νευρικές ανωμαλίες, δεδομένου ότι το συστατικό αυτό συμβάλλει στην παραγωγή της μυελίνης, το προστατευτικό περίβλημα των νεύρων και των εγκεφαλικών κυττάρων. Είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των εμβρύων και των παιδιών, αλλά βοηθά και στην πρόληψη απώλειας μνήμης που συνδέεται με τη γήρανση. Η χολίνη είναι πρόδρομος της ακετυλοχολίνης, ενός από τους πιο σημαντικούς νευροδιαβιβαστές. Ανεπαρκή επίπεδα ακετυλοχολίνης στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσουν σε συγκεκριμένες μορφές άνοιας, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ.
ΙΝΟΣΙΤΟΛΗ
Η ινοσιτόλη δρα ως ένας λιποτροπικός παράγοντας (ηπιότερος από την χολίνη) στο σώμα, βοηθώντας στη γαλακτοματοποίηση των λιπών. Η ινοσιτόλη είναι ένα κοινό συστατικό των λιποτροπικών φορμουλών, για να θεραπεύσει ηπατικές ασθένειες και να ενισχύσει τον μεταβολισμό του λίπους στο συκώτι. Βοηθά στην αναδιανομή του λίπους στον οργανισμό. Σε συνδυασμό με τη χολίνη προστατεύει τα αγγεία από την αρτηριοσκλήρωση. Η ινοσιτόλη χρησιμοποιείται από υπέρβαρους ανθρώπους για απώλεια βάρους. Η καφεΐνη συμβάλλει σε έλλειψη ινοσιτόλης, και έτσι τα άτομα που πίνουν πάνω από δύο φλιτζάνια καφέ καθημερινά έχουν αυξημένες ανάγκες σε ινοσιτόλη.
ΜΕΘΕΙΟΝΙΝΗ
Η μεθειονίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ, κάτι που
σημαίνει ότι χρειάζεται να το λάβουμε από τη διατροφή μας. Είναι ένα
λιποτροπικό αμινοξύ που μειώνει τα λίπη και τη χοληστερίνη στο συκώτι και
βοηθάει στη δημιουργία συστημάτων ενζύμων για την υγιή λειτουργία των κυττάρων.
Περιέχει θείο, που είναι ζωτικό για το συκώτι μας. Χωρίς αρκετό θείο τα σώματά
μας θα ήταν λιγότερο ικανά να παράγουν και να χρησιμοποιήσουν έναν αριθμό
αντιοξειδωτικών συστατικών. Το θείο αυξάνει την παραγωγή λεκιθίνης στο συκώτι,
το οποίο μειώνει τη χοληστερίνη και το λίπος στο συκώτι. Βοηθά το σώμα να
αποβάλλει τα βαρέα μέταλλα. Το θείο επίσης συμβάλλει στην καλή υγεία των
μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών. Η μεθειονίνη χρησιμοποιείται επίσης στο
σώμα για την παραγωγή του SAMe, γνωστού
ως S-adenosyl-methionine ή S-adenosyl-L-methionine. Αυστηροί χορτοφάγοι και
άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες δεν προσλαμβάνουν αρκετή
μεθειονίνη. Οι άνθρωποι που τρώνε σόγια αντί για κρέας, για να καλύψουν τις
ανάγκες τους σε πρωτεΐνες μπορεί να αναπτύξουν έλλειψη μεθειονίνης, επειδή η
σόγια είναι χαμηλή σε αυτό το αμινοξύ. Τα υψηλότερα επίπεδα μεθειονίνης στην
διατροφή σχετίζονται με την μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του
παγκρέατος, σύμφωνα με νέα σουηδική μελέτη της Δρ Σουζάνα Λαρσον του Ινστιτούτου
Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη που δημοσιεύεται στο Gastroenterology.
Η λήψη λοιπόν ενός συμπληρώματος με λιποτροπικούς
παράγοντες θα βοηθήσει στην πρόληψη συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ, στη μείωση της
χοληστερίνης, στη διάσπαση των διατροφικών λιπών και στον έλεγχο του σωματικού
βάρους και θα ωφελήσει γενικότερα την υγεία μας.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1.
Jeffrey Bland, Choline,
Lecithin, Inositol and Other ‘’Accessory’’ Nutrients, 1982
2.
Michael Murray, Encyclopedia
of Nutritional supplements, 1996
3.
Nicola Reavley, The New
Encyclopedia of Vitamins, Minerals, Supplements, and Herbs,
1999
Γεια σας Κυριε Δημοπουλε! Ηθελα να σας κανω μια ερωτηση. Εχετε ακουσει για τον αυτοαποκαλουμενο φυσιατρο Κωνσταντινο Μουρουτη? Ολα αυτα που λεει ευσταθουν? Μιλαω οσον αφορα το θεμα της διατροφης γιατι για τις χημειοθεραπειες ειναι οντως αληθεια αυτα που λεει! Ειναι ομως ποτε δυνατον ενας ανθρωπος να γινει Vegan?
ΑπάντησηΔιαγραφή