Ιστοσελίδα Μάριου Δημόπουλου

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΓΙΑ ΝΕΑΝΙΚΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΟ ΧΩΡΙΣ ΡΥΤΙΔΕΣ

Το 2000 το τηλεοπτικό πρόγραμμα ABC NEWS πρόβαλε μια εκπομπή για ένα χωριό της Ιαπωνίας, το χωριό Yuzurihara, στο οποίο κατοικούν οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο. 10% του πληθυσμού είναι 85 χρονών ή και μεγαλύτεροι. Οι κάτοικοι του χωριού παρά το προχωρημένο της ηλικίας τους δεν παρουσιάζουν τα συνήθη συμπτώματα γήρανσης όπως ρυτίδες, εκφύλιση αρθρώσεων και προβλήματα όρασης και οι ασθένειες της γήρανσης, όπως καρκίνος, διαβήτης και Alzheimer είναι άγνωστες. Οι κάτοικοι του χωριού σπάνια βλέπουν γιατρό και το δέρμα τους δεν έχει τα σημάδια του γήρατος. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το μυστικό που διατηρεί τους κατοίκους του χωριού νέους. Το μυστικό κρύβεται στα υψηλά επίπεδα υαλουρονικού οξέος που οι κάτοικοι διατηρούν στο σώμα τους λόγω της ποσότητας που προσλαμβάνουν μέσα από τη διατροφή τους. 
Το υαλουρονικό οξύ είναι βασικό συστατικό του δέρματος και παράγεται από τους ινοβλάστες. Η σύστασή του απαρτίζεται από ένα μόριο γλυκοζαμίνης και ένα μόριο γλυκορουνικού οξέος. Είναι ένα εξαιρετικά υδρόφιλο συστατικό. Ένα μόλις γραμμάριο υαλουρονικού οξέος μπορεί να κατακρατήσει έξι λίτρα περίπου νερό. Η υδρόφιλη ιδιότητά του είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της απαραίτητης υγρασίας του δέρματος για την ενυδάτωσή του. Το υαλουρονικό οξύ ελέγχει το περιεχόμενο του νερού στους ιστούς, δεσμεύει μεγάλες ποσότητες υγρασίας, επιβραδύνει τη διάχυση του νερού από το χορίο προς την επιδερμίδα αυξάνοντας την ενυδάτωση του δέρματος. Το υαλουρονικό οξύ λειτουργεί και ως λιπαντικός παράγοντας για το κολλαγόνο του δέρματος προσφέροντας ελαστικότητα και απορροφητικότητα. Βοηθά στον σχηματισμό και τη διατήρηση του κολλαγόνου, που είναι ένας σημαντικός συνδετικός ιστός. Η αποδόμηση του κολλαγόνου θεωρείται ότι προκαλεί μείωση στον τόνο και την ελαστικότητα του δέρματος. Το υαλουρονικό οξύ αυξάνει την αντοχή του δέρματος σε βλαπτικούς εξωτερικούς παράγοντες και ενισχύει την επουλωτική και αναπλαστική ικανότητα του δέρματος (1). Ένα σημαντικό μέρος του υγιούς δέρματος είναι η ικανότητά του να θεραπεύει γρήγορα τις πληγές. Αυτή η ικανότητα μειώνεται με την ηλικία. Αυτό οφείλεται στην ελάττωση της κυτταρικής διαίρεσης, που είναι σημαντική για την κυτταρική επιδιόρθωση και ανάπλαση. Ένας συντελεστικός παράγοντας είναι επίσης η  μείωση της ποσότητας του υαλουρονικού οξέος στο σώμα. Το υαλουρονικό οξύ επίσης προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.
Με την πάροδο του χρόνου η παραγωγή υαλουρονικού οξέος μειώνεται. Η μείωση του υαλουρονικού οξέος αρχίζει στην ηλικία των 18-20 ετών. Αλλά μετά τα 40 η πτώση γίνεται φανερή. Το δέρμα γίνεται πιο λεπτό, ο όγκος του δέρματος χάνεται, ο όγκος των χειλών μειώνεται, εμφανίζονται ρυτίδες στο πρόσωπο και βαθουλώματα στα μάτια και στα μάγουλα και μειώνεται η ελαστικότητα του δέρματος. Στόχος λοιπόν είναι η αύξηση των επιπέδων του υαλουρονικού οξέος. Ένας τρόπος για να το πετύχουμε είναι να πίνουμε πολύ νερό. Όσο νερό όμως κι αν καταναλώνουμε, αυτό δεν αρκεί, διότι είναι δύσκολο να το συγκρατήσουν τα κύτταρά μας. Άρα ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσουμε τα επίπεδα υαλουρονικού οξέος είναι να λαμβάνουμε συμπλήρωμα υαλουρονικού οξέος.
Όταν λαμβάνεται στοματικά το υαλουρονικό οξύ, το συστατικό αυτό διεγείρει τους ινοβλάστες στο σώμα να παράγουν περισσότερο υαλουρονικό οξύ. Οι κάτοικοι του χωριού Yuzurihara της Ιαπωνίας μπορούν να το κάνουν αυτό με την κατανάλωση φυτών και διάφορων αμυλωδών λαχανικών που φύονται στα εδάφη τους (ζυμωμένη σόγια, miso, tofu, satsumaimo, ένας τύπος γλυκοπατάτας, satoimo, ένας τύπος λευκής πατάτας, konnyaku, ένα παρασκεύασμα ρίζας λαχανικού, και imoji, μια ρίζα πατάτας) τα οποία διεγείρουν τους ινοβλάστες για την παραγωγή περισσότερου υαλουρονικού οξέος, αλλά η ανταπόκριση είναι πιο αργή και μπορεί να απαιτεί την κατανάλωση αυτών των τροφών εφ’ όρου ζωής. Λαμβάνοντας συμπληρώματα διατροφής υαλουρονικού οξέος μπορούμε να υποστηρίξουμε τα επίπεδα του υαλουρονικού οξέος στο σώμα μας γρήγορα και αποτελεσματικά.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα υαλουρονικού οξέος μπορεί να διατηρούν υγιείς ιστούς στα μάτια (υαλοειδής, αμφιβληστροειδής, κερατοειδής) (2, 3), στις αρθρώσεις (γόνατα, ιερολαγόνιο, ώμος, καρπός χεριού) (4, 5, 6) και του δέρματος (7). Τα διατροφικά συμπληρώματα υαλουρονικού οξέος παρέχουν υγρασία στα εσωτερικά στρώματα της επιδερμίδας. Φθάνοντας στα στρώματα του χορίου της επιδερμίδας,  διεισδύουν, όπως καμμιά τοπική εφαρμογή δεν μπορεί να διεισδύσει. Αυτό παρέχει απαραίτητα συστατικά του υαλουρονικού οξέος σε κυτταρικό επίπεδο, όπου μπορεί να δράσει αποτελεσματικά, ενώ ενυδατώνει το δέρμα και μειώνει τις ρυτίδες.
Το υαλουρονικό οξύ βρίσκεται στο σώμα μεγάλες ποσότητες σε πολλά από τα σημεία που οι άνθρωποι με κληρονομούμενες διαταραχές των συνδετικών ιστών έχουν προβλήματα όπως είναι οι αρθρώσεις, οι βαλβίδες της καρδιάς και τα μάτια. Διαταραχές του υαλουρονικού οξέος είναι κοινές σε παθήσεις του συνδετικού ιστού όπως η οστεοαρθρίτιδα. Το υαλουρονικό οξύ σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2000 από τον Dr. Moskowitz για το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve φαίνεται να έχει ευεργετική δράση για την υγεία των αρθρώσεων. Συγκεκριμένα το υαλουρονικό οξύ φαίνεται να συμμετέχει στην αποκατάσταση του αρθρικού υγρού, ενώ βελτιώνει την γλοιοελαστικότητα των ιστών, επιδρά στη βιοσύνθεση των χόνδρων και παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση (8). 
Τα συμπληρώματα υαλουρονικού οξέος περιέχουν και άλλα συστιατικά, όπως υδρολυμένο κολλαγόνο τύπου ΙΙ, θειϊκή χονδροϊτίνη και βιταμίνη C. Ένα τέτοιο συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει στην υγεία του δέρματος ενισχύοντας τη διαδικασία της ενυδάτωσης, να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών, να βοηθήσει στην αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος και στη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων, να βοηθήσει στη διαδικασία επούλωσης των ιστών, να βοηθήσει την όραση στους ενήλικες  και να στηρίξει την καλή λειτουργία των αρθρώσεων ενδυναμώνοντας τη δομή των χόνδρων και περιορίζοντας τις φθορές τους.


                                                                ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Anderson I., The properties of hyaluronan and its role in wound healing, Prof Nurse 17(4):232-235, 2001
2. Archives Ophthalmology 111:963-67, 1993
3. Medical Hypotheses 51: 483-84, 1998
4. Artificial Organs 18: 420-24, 1994
5. Current Review Pain 4:356-61, 2000
6. Reg Anesthesia Pain Medicine 24: 84-88, 1999
7. Journal Investigative Dermatology 114: 1184-87, 2000
8. Moskowitz RW., Hyaluronic acid supplementation, Curr Rheumatol Rep 2(6):466-71, 2000

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου